TÜRKİYE Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü içine döşenmiş lağım borularından birinin patlamasıyla göl yüzeyine çıkan atıkları görüntüledi. Kirliliğin, bugüne kadar görülmemiş seviyede olduğunu belirten Dr. Kesici "Çok üzücü, insanlık dışı bir manzarayla karşı karşıyayız. Bırakın içmeyi, parmağınızı dahi sokmayın" dedi.
Eğirdir Gölü'ndeki aşırı kirlilik ve kurumaya dikkati çekmeye çalışan TTKD Bilim Danışmanı ve Göl Uzmanı Dr. Erol Kesici, göle karışan lağım sularının fotoğraf ve videolarını çekti. Eğirdir Gölü'nün tüm kıyı ve göl dip kesiminde oluşan aşırı kirliliğin, bugüne kadar görülmemiş seviyede olduğunu belirten Dr. Kesici, göl sularına lağım sularının karışmasını 'vahşet' olarak nitelendirdi.
'İNSANLIK DIŞI MANZARA'
İnsan yaşamı için gerekli olan içme suyu kaynağına lağım sularının karıştığını belirten Dr. Kesici, göl içine döşenmiş lağım suyu bırakan borunun patlaması sonucunda lağım atıklarının göl yüzeyinde görünür hale geldiğini söyledi. Dr. Kesici, "Göl stratejik öneme sahip içme suyu kaynağı ve sözde yasalarla da korunuyor. Ama çok üzücü, insanlık dışı manzaraya karşı karşıyayız" dedi.
'GÖLDEKİ LAĞIM BORULARI KALDIRILSIN'
Gölden Isparta merkez ve 81'den fazla yerleşim alanının öncelikle içme suyu olarak yararlandığını aktaran Kesici "Çok geniş bir tarımsal üretim alanında kullanılıyor. Bir an önce önlem alınmalı ve göle derin deşarjdan vazgeçilmelidir. Gölün iç kısımlarına döşenen, yasa ve insanlık dışı lağım suyu bırakan borular kaldırılmalı. Bu sudan içilmekte, yemek pişirilmekte, sebze meyve yıkanmakta, temizlik yapılmakta. Ayrıca burası çok yoğun talep gören bir plaj ve çocuklar da dahil herkes bu gölde yüzüyor" diye konuştu.
'PARMAĞINIZI DAHİ SOKMAYIN'
Son günlerde Eğirdir ilçesindeki evlerin çeşmelerinden gelen suyun kokusu ve zaman zaman değişen renginin de herkesçe fark edildiğini söyleyen Kesici "Bırakın içme suyu olarak kullanmayı, parmağınızı dahi suya sokmayın" diyerek uyardı.
'GÖL EKOSİSTEMİ ÇÖKMÜŞ DURUMDA'
Eğirdir Gölü'nün son yıllarda alg patlamasıyla da karşı karşıya kaldığını hatırlatan Kesici, şöyle devam etti: "Gölün ekolojik dengesi yanlış balıklandırma ve aşırı avcılık sonucunda daha çok bitkilerin hakim olduğu ortama dönüşerek, neredeyse tamamen su otlarıyla kaplanmış durumda. Gölde son 10 yıldır süregelen su seviyesinin azalması, güneş ışınlarının gölün dip kısmına etkisini artırması ve bitki büyümesi için gerekli azot ve fosforun göl suyunda ve taban çamurunda aşırı oranda olması, gölün doğal su bitkilerinin aşırı artmasına neden olmuştur. Göl ekosistemi çökmüş durumda."
'İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN TEHLİKELİ'
Göldeki aşırı kirliliğin öncelikle insan sağlığı açısından önemli tehditlerin başında geldiğini söyleyen Kesici, "Gölün yeşil suya dönüşmesinin nedeni olan siyanobakteri türü olan microsistis adı verilen mavi-yeşil alg türü, benim de içinde yer aldığım SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi akademisyenlerince 20 yıl öncesi ilk defa belirlenmişti. Bu tür suların çok tehlikeli olduğu, canlıların bünyesinde birikim yapabileceği ve çözüm önerileri anlatılmasına rağmen yıllardır gerekli önlemlerin alınmaması çok üzücü" diye konuştu.
'SEBEBİ KÜRESEL ISINMA DEĞİL İNSAN'
Göldeki su seviyesinin azalması ve aşırı kirliliğin sebebinin küresel ısınma olmadığını aktaran Kesici, "Ne doğa olayıdır ne de doğaldır; sebebi insandır. Eğirdir ve birçok doğal su alanlarının, göletlerdeki su seviyesinin azalması ve kirlilik nedeniyle su kısıtlamaları başlamış durumda. Gölün dalgalı olduğu dönemlerde suyunun yeşile boyanması nedeniyle pompalardan su çekilemiyor. Çeşmelerden akan sular da gerek rengi gerekse su kalitesi bakımından içme-kullanmaya uygun değildir" dedi.
ACİL ÖNLEMLERİ TEK TEK SIRALADI
Onca bilimsel öneriye rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığını vurgulayan Kesici, Eğirdir Gölü için alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:
*Öncelikle gölün taban çamurunda yer alan ağır metaller de içerdiği bilinen dip çamuru, bilimsel mekanik yöntemlerle temizlenmeli. Gölün su bütçesi mutlaka korunmalı. Göl bu seviyedeki su miktarıyla, ne canlı türlerinin yaşamasına ne de kirliliğe karşı tolerans göstermesi mümkün değildir.
* Göle hiçbir koşulla atık su bırakılmamalı. Yapılması gereken en önemli şey, sucul ekosistemlere olan azot ve fosfor gibi olağan dışı atık girişinin azaltılmasıdır.
*Yüzey sularıyla, erozyonla gelen tarımsal, şehir, yol vb atıkların göle ulaşımı engellenmelidir.
*Gölü temizleyen önemli yapılardan olan göl kıyı alanlarının, suların çekilmesiyle işgal edilmesine izin verilmemeli. Göl, korunmadan kullanılmamalıdır.
*Atık sularda bol miktarda bulunan azot ve fosfor giderimi yapabilen günün teknolojisine uygum nanobiyolojik arıtma tesisleri ve göl kıyılarına düzenlenecek doğal arıtma sistemleriyle tarımsal-evsel ve endüstriyel atık-su arıtma tesisleri mutlaka yapılmalıdır.
*Göl havzasında yapılan tarımın şeklinin yer altı damla sistemi ve göldeki su kapasitesine bağlı alanlarla ve de iyi tarım teknikleriyle yapılması zorunluluk haline getirilmelidir.
*Göl için çıkarılan yasalar uygulanmalı gölün içme kaynağı olduğu önceliği, yaşadığımız şu günlerde dikkat edilmesi gereken temiz içme suyuna olan ihtiyacın çok önemi olduğu unutulmamalıdır.
ayhan
21 Eylül 2021 Salı 14:20malesef lağım suyu içiyoruz
Erol KESİCİ
16 Eylül 2021 Perşembe 15:02Zahit Bey, Isparta'ya Eğirdir Gölünden içme- kullanma suyu gitmekte...
Erol KESİCİ
16 Eylül 2021 Perşembe 15:00Abdi bey, brazcık vicdan sahibi olmak gerek, ben kırk yıldır göllerin sorununu gelip geçen farklı siyasetcilere aynı doğrultuda anlattım.Bana haksızlık ediyorsunuz1 Ayrıca Beyşehir hakkında 30 dn fazla makale ve basın duyuru yaptım.. 2019 şubat ayında Beyşehir Gölü hakkında yazdığım makale ve basın duyurusunu Beyşehir Belediyesi belge olarak göstererek Bel.Mec. aldıkları kararla İlV. TBMM bölge millet vekillerinin de benim çalışmamı belgelendirerek gölün temizlenmesi 15.MilTLçıkarıldıBelgeli
Erol KESİCİ
16 Eylül 2021 Perşembe 14:51Mehmet bey, teşekkür ederim de... Bu konuyu konferanslarda göl çevresinde yaşayanlara, yetkililere başta belediye başkanlarına neredeyse 30 yıldır söylemekteyim.. Günah keçisi olduk ..Lobiciler tarafından... Anlatmaya devam.. Korkunç manzara suskun kalmak elinde yetki varken yapmamak insanlık ayıbı, yaşam kaybı! Selamlar
çömnrt
14 Eylül 2021 Salı 09:38bu suyu içenlere afiyet, şeker bal olsun.
...
13 Eylül 2021 Pazartesi 08:37bu gölü bu hale getirenler bunlara müsade edenlerin görmezden gelenlerin hala önlem almayanların temizleyip iyileştirmeyenlerin YATACAK YERİ YOKTUR. koca bir gölün katilisiniz siz sizz hepinizzzzz size sesleniyorum VAHŞİ SULAMACILAR İLAÇLAMAYLA GÖLÜ KİRLETENLER HESLERE İZİN VERENLER YAPANLAR YAPTIRANLAR ATIKLARINI GÖLE BOŞALTANLAR LAĞIMINI GÖLE BOŞALTANLAR GETİRİP ÇÖPÜNÜ ŞİŞESİNİ POŞETİNİ GÖLE ATAN VİCDANSIZLARR İNSAN DEMEYE BİN ŞAHİT SİZEE!!! SİZZEEE HEPİNİZZZEEEE!!!!! VİCDANSIZLARRRR!!!!
Hasan esnaf
13 Eylül 2021 Pazartesi 00:38Yapılan hizmetlerden rahatsız olan eskici köhne zihniyet gölden birşey çıkarabilirmiyiz diye uğraşıyor bunların eskiden hic sesi çıkmazdı şimdi hebsi gölcü oldu enin olun bunların amacı göl deyil belki eğirdirdede oturmuyorlar yeter artık eğirdir esnafını bitirdiniz eğirdirin üzerinden elinizi çekin 50 yıldır eğirdirin alt yapısı deyişmemiş nerdedeydiniz şimdiye kadar bu dönem eğirdire turizim hareketlilği geldi bey efendiler rahatsız oldu herhalde insan kendi memleketinini bukadar kötülermi
Mehmet
12 Eylül 2021 Pazar 22:13Erol Kesici acil önlemleri tek tek sıralamış lakin bu önlemleri 10 önce alınmalıydı.Yanlış politikalar yüzünden göle elveda demeye hazır olun.
Naci
12 Eylül 2021 Pazar 22:10Vay anam bu sene yazın Eğirdir Altınkum plajına yüzenlerin vay haline..Neyin içinde yüzdüklerini bilmeden yüzmüşler...
Veysel
12 Eylül 2021 Pazar 22:08Ne yaparsanız yapın göl kuruyacak.Küresel ısınma,artan nüfus artışı,bitmek bilmeyen talepler ve salgın dolayısıyla çok büyük oranda su tüketimi Eğirdir Gölünü artık geri getiremez.Eğirdir Gölü 10 sene sonra Eğirdir Çölü olarak ortaya çıkacak.
Zahit
12 Eylül 2021 Pazar 21:39Isparta'nın içme suyu nün bir kısmı Eğirdir gölünden gelmiyor mu?
asda
12 Eylül 2021 Pazar 21:08****lu suyu millete içirip durmayın . çünürün suyunu eskiden nereden geliyorsa oraya bağlayın .
Göl sevici
12 Eylül 2021 Pazar 20:17Çok acı ... Gölü bu hale getirenler utansın . Göl elmadan ve tüm tarimdan daha önemli artik kavrayin
Mevlüt Demir
12 Eylül 2021 Pazar 17:59Eyvah eyvah ıspartanın içme suyu eğirdir gölünden geliyor şimdide lağım suyumu kullanacağız.Sınıfta kaldın Ak parti belediyenin haline bak
Göller gitti
12 Eylül 2021 Pazar 16:10Eee artık bundan sonra Isparta ve Burdur illerini göller bölgesi değilde Çöller bölgesi diye söylesek daha iyi olacak
Roseman
12 Eylül 2021 Pazar 16:03Ne güzel gölümüz var ama değerini bilinmiyor
Kuruyan doğa
12 Eylül 2021 Pazar 15:00Bir göle bakamadınız. Yazık Burdur gölü gibi yok olacak..
Şanışer
12 Eylül 2021 Pazar 14:24Küresel ısınma durdurulamaz. 5 yıl içinde Eğirdir gölü yok..
Abdi Bozkurt
12 Eylül 2021 Pazar 13:57Erol Kesici bu haber 15- 20 baskı oldu birazda Beyşehir gölüne el at bilim adamının görevi siyaset yapmak mı yoksa tarafsız bilim dalında çalışma yapmak mı
Qweryu
12 Eylül 2021 Pazar 13:29Kuraklık ve küresel ısınma buna sebep. Gerisi ****. Yağmur yagmazsa nereden su gelecek. Isparta lanetli bir şehir gibi yağmur yağmıyor. Biri iyi bir beddua etmiş bu şehre
Her hangi biri
12 Eylül 2021 Pazar 13:25Eğirdir Isparta İn veli nimeti ve truzim için harika bir yer lakin hiçbir zaman kıymetini bilinmedi göl yıllardır pislik içinde ve devlet yetkilileri kılını bile kıpırdamıyor kaldır taşları bile rezalet içinde pisliği kokusu çabası. Ve bir çok yerin sulamasıda oradan karşılandığı için Öncelikle bunlara çözüm aranmalı.