Bu açıklamaların ardından sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere toplumun her kesiminden sesler yükselmeye başladı.
İLAHİYATÇILARIN BAKIŞI
Kürtajın, çocuğun engelli doğacağının belirlenmesi halinde tasvip edilmesine de karşı çıkan Türcan, “Tıp dünyası her geçen gün gelişiyor” dedi. Türcan, “Çağdaş İslam alimlerinin yarıdan fazlası cenin bir canlı olduğunu, ilerde tedavi imkanlarının gelişebileceği, ayrıca bunun sadece anne ve babasının değil toplumun sorumluluğunda bir sorun olduğu, bu gerekçeyle onun da alınmasının, kürtaja tabi tutulmasının caiz olmadığı yolundadır. Gerçekten de engelli bir cenin tespit edildikten sonra anne ve babası için büyük üzüntü kaynağı olacağı belli. Doğduktan sonra da tümüyle sorumluluğu anne ve babaya kaldıktan sonra hayatlarını sıkıntıya düşüreceği, bir bakıma cehenneme çevireceği anlaşılabilir bir şeydir. Fakat bu canlı bir insan yavrusunun yok edilmesini mazur kılmaz” dedi.
Türcan, böyle durumlarda devlet eliyle konuya sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
SDÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Türcan, kürtajın yapılabileceği bir tek konu olduğunu da sözlerine ekledi: “Anne hayatı tehlikede ise yapılabilir.”
SDÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Talip Türcan, sezaryen konusunda da gerekli olması halinde yapılabileceğini ifade etti.
KADIN DOĞUM UZMANI
ERDEMOĞLU’NUN KONUYA BAKIŞI
Dünyada ve Türkiye’de bilinen bir gerçek var: sezaryenle doğum oranı artıyor. Özel Şifa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Evrim Erdemoğlu, bir hekim olarak doğal olanın normal doğumu artırmak olduğunu söyledi. Erdemoğlu, ebeliğin yeniden gündeme getirdi.
Evrim Erdemoğlu, sağlık şartlarının da asla göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.
Erdemoğlu, son olarak, sezaryenle doğumda özel hastanelere yüklenilmesini de anlam veremediğini sözlerine ekledi.
PSİKOLOJİK ETKİLER, TOPLUMSAL MESAJLAR
Doğum, yeni bir hayatın başlaması. Bu olayı, daha kolay yaşamak isteyen anne adaylarının sezaryeni tercih ettiğini söyleyen Psikolog Şule Tola, normal doğumun anne ve bebek için psikolojik etkisinden söz etti. Tola, normal doğumla dünyaya gelen bebeğin, stresle baş etmede daha başarılı olduğunu altını çizdi. Tola, “Doğum sırasında doğum kanalında salgılanan sıvı, bebeğin tüm hayatında olumlu bir etki yapmaktadır. Bu göz ardı edilmemeli” dedi. Psikolog Şule Tola, hukuki düzenlemenin gerekli olduğundan da söz etti.
Psikolog Tola, kürtaj konusuna da değinerek, konuya toplumsal sorun olarak bakmak gerektiğini ifade etti.
Sivil toplum kuruluşlarından da konuyla ilgili açıklamalar geldi. Türk Anneler Derneği Başkanı Ayla Balcı, tecavüzle dünyaya gelecek bebeğe hükümetin sahip çıkacağı yönündeki açıklamalarına sert tepki gösterdi.