Arıtmanın üzeri kapatılıyor
Koku giderici sistem kuruluyor
İhale yapıldı, sözleşme imzalandı
Isparta’da kötü koku sorununa neden olan Deri OSB’nin kimyasal ve biyolojik arıtmasının üzeri kapatılıyor, koku giderici sistem kuruluyor. 3.7 milyon TL’lik yatırıma BAKA 1.5 milyon TL destek verdi.
Isparta’nın kötü koku sorununa en büyük neden olarak gösterilen Deri İhtisas ve Karma OSB’nin arıtmasına büyük bir çevre yatırımı yapılıyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç ile Valilik makamının verdiği destekle hayata geçirilen projeye, BAKA’da destek veriyor.
Deri İhtisas ve Karma OSB’nin biyolojik ve kimyasal arıtmasının üzeri kompozit CTP adı verilen bir malzeme ile kapatılacak. Kapatılan aratımaya koku giderici sistem kurulacak. Bu teknolojik sistem sayesinde kötü koku, gökyüzüne temiz olarak salınacak. Deri OSB Yönetim Kurulu, Isparta için önemli olan bu çevre yatırımı için ihaleyi tamamladı, yüklenici firma ile sözleşme imzaladı.
Yapılan ihale sonucunda Deri OSB’nin arıtmasının üzerinin kapatılıp, koku giderici sistem kurulması işini Uşaklı firma, Pul-Tech Frp Kompozit Yapı Teknolojileri kazandı. İhale bedeli ise 3 milyon 140 bin TL+KDV olarak gerçekleşti. KDV ile birlikte yatırımın 3.7 milyon TL tutacağı bildirildi. Çok güçlü referansları olan firma işi 7 ayda tamamlayacak.
Deri OSB Yönetim Kurulu Başkanı, ITSO Meclis Üyesi Eşref Bıtrak, Isparta’ya büyük bir çevre yatırımı yaptıklarını söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç’e destekleri için teşekkür eden Bıtrak, “BAKA’nın sağladığı mali destek ile büyük bir projeye imza atıyoruz. Deri OSB’den kaynaklı koku sorununu kökünden çözüyoruz. Başka illerde uygulanan koku giderici sistemi burada kuracağız. Arıtmamızın üstü kapanacak ve koku giderici teknoloji kurulacak. Kötü koku temizlendikten sonra gökyüzüne bırakılacak. Emisyon sistemi ile kötü koku kalmayacak. Sayın Milletvekilimiz Süreyya Sadi Bilgiç’e çok teşekkür ederiz. Isparta için büyük bir yatırım oldu. Çevre duyarlılığını ortaya koyan bir yatırım. 7 ay sonra Deri OSB’den kaynaklı bir koku sorunu olmayacaktır” dedi.
3.7 milyon TL’lik koku giderici sistem için Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’ndan 1.5 milyon TL’lik hibe destek verilecek. Geriye kalan kısmı ise Deri OSB tarafından karşılanacak.
ispartali
04 Aralık 2018 Salı 09:361. Ispartanin acikta kalan k****izasyon deresi isparta sav antalya yolu uzerindeki2.deri osb nin sehire 20 yada 30 km lik bir alana tasinmasi.baska masrafa gerek yok
vatandaş
04 Aralık 2018 Salı 09:03Yazısöğüt köyündeki belediyenin arıtma tesisinden koku sorunu da çözülmeden, Isparta'nın koku sorunu bitmez.Ama maalesef mevcut arıtma tesisinin yanına yeni arıtma tesisi yapılması ile ilgili ÇED süreci devam ediyor. Eğer yeni tesis aynı lokasyona yapılırsa 3-5 sene sonra onunda yer seçiminin yanlış olduğu görülecektir.İş işten geçmeden ilgili kurumların bu konuya hemen müdehale etmesi ve yeni arıtma tesisinin dere boğazı tarafında uygun bir alana yapılması sağlanmalıdır.
Seçim vaadi daha millet inanırsa!
03 Aralık 2018 Pazartesi 21:47Birde İsmail Tanışman'na yazılar yayımlatmıyorlarmı sorumlu Yusuf Ziya Günaydınmışçasına! Ama tabiki millet bu karalamalara kanarmı demiyorlar! Peki bu vaatlere, vekil sanki dün seçildi! 16 yıllık vekil koku çözülecek diyor! Bu öncede söylendi Vâli tarafındanda sonuç ortada! Dereboğazıda çok şeritli bölünmüş yollar olacaktı, hani nerde! Gene kafa kafaya kazalarda can kaybı yaşanıyor!!!
Kenan KARTAL
03 Aralık 2018 Pazartesi 18:22Deri OSB için yer seçimi yanlış yapılmış. Mantıklı ve bilimsel bir yer seçimi yapılmış olsaydı mevcut yeri en son sırada çıkardı eminim. Zannetmiyorum ama inşallah arıtma fayda eder. Bir de şunu sormak istiyorum yetkililere.. Daha önce sorunun kendilerinden kaynaklanmadığı yönünde beyanatları vardı.. Madem bu koku sorunu sizden kaynaklanmıyor neden arıtma tesisi kuruyorsunuz onu da bir açıklasanız!
Recep İŞÇİ GN BİOKİM MÜH. HİZMETLERİ
03 Aralık 2018 Pazartesi 16:33Ekipman kullanmadan, pahalı arıtma giderlerine ve kötü kokulara anında son.İddialıyız. Daha önce dericiler başta olmak üzere resmi kurumlara konu hakkında bilgilendirici mailler atıldı. Ancak hiç bir kurum ve kuruluştan dönüş olmadı. Çözüm yolu ve bilgilenmek için lütfen www.gnbiokim.com web sitemizi ziyaret ediniz.
kiçöfte
03 Aralık 2018 Pazartesi 13:45Tamam, koku gitsin bakarız...
Koku giderme sorunu çözer mi-2
03 Aralık 2018 Pazartesi 13:13meşe palamutu bölgede bol miktarda vardır.Onun için ilk Anadoluda yalcaçda başlamıştır.Belkide Dünyada ilklerdendir.Bu konuda maliyet araştırmasıyla sürdürülebilir çevre ve finans açısından irdeleyen bilimsel bir çalışma yapılarak karar verilmelidir.Çevre ve ekonomik açıdan Ispartayı yakından etkileyen sorundur.
Koku giderme sorunu çözer mi
03 Aralık 2018 Pazartesi 13:10Kokuyu giderme ciddi bir rahatsız edici sorunun çözümü iyi bir gelişme.Deri OSB nin yer seçimi doğru değil. Karacaören havzasının içinde olması ve bu barajda Türkiyenin alabalık kültür yetiştiricilğinin %11 ni sağlaması aynı zamanda temiz içme suyu potansiyel olması sorun çok büyük.Deri sepi maddesi olarak çok çeşitli ve insan sağlığına zararlı kimyasalların kullanılması çok pahalı ve ileri teknoloji kimyasal arıtmayı gerektirir bunun maliyeti kaldırılabilir mi? Ya da organik sepi maddesi meşe
Mehmet
03 Aralık 2018 Pazartesi 12:053-5 yıl sonra şunları yaşayacağız. Koku sorunu sıfıra inmeyecek. O Bölgede yoğun bir yapılaşma var, Halktan şikayet gelmeye devam edecek. Bu sorunu duymaya devam edeceğiz. Yaa tamam zamanında hata yapılarak oraya DERİ OSB kurulmuş. Bir sürü de masraf yapılmış, anlıyoruz. Ama oraya hangi projeyi uygulasanız da koku sıfıra inmeyecek ve Güller Diyarının merkezinde Tabakhane işletilemeyeceği anlaşılacak ama sürekli para harcanarak bu işi daha da karmaşık hale getirmek ancak günü kurtarmaktır.