28 Nisan 2024 Pazar

“Noter ve bankalardaki şahit dayatmasının bitmesini istiyoruz”

“Noter ve bankalardaki şahit dayatmasının bitmesini istiyoruz”

Isparta

GİZEM SARIKAYA- Türkiye Görme Engelliler Derneği Isparta Şubesi Başkanı Mehmet Ali Özbey, Görme engelli bireylerin noter ve bankalardaki şahit dayatmasının bitmesini istediklerini bildiren Başkan Özbey, açıklamalarda bulundu.

Özel sektörde engelli ayrımı yapılmaması gerektiğini belirten Başkan Özbey, kamu ve özel sektörde istihdam kotasının arttırılması gerektiğini söyleyerek şu şekilde konuştu; “Halihazırda noterler kanunundaki ve bankalardaki para çekme yatırma işlemlerinde şahit dayatması sürüyor. Yönetmeliklerde çıkmış olmasına rağmen bütün banka, noterlerde bilgi eksikliğinden dolayı sıkıntılar yaşıyoruz. Noterler ve bankalarda şahit dayatmasının bitmesini istiyoruz. İstihdamda engelli ayrımı yapılmasın. Özel sektöre sesleniyorum. Görme engelliler, zihinsel engellilerden sonra son tercih edilen kişiler oluyor. Akabinde kamu ve özel sektörde istihdam kotalarının arttırılmasını istiyoruz. Eğitimde eşitlik altyapısı, materyal anlamda tamamlanmış eğitim istiyoruz. Bütün illerde görme engelliler sınıflarının açılmasını talep ediyoruz. Kaynaştırma eğitim modeli var ama maalesef orada birçok görme engelli, körler okulunda okumuş göme engelliler kadar başarı elde edemiyor” dedi.

“GÖRME ENGELLİ BİREYLERE EĞİTİM VE İSTİHDAM ALANINDA DESTEK SAĞLIYORUZ”

Başkan Mehmet Ali Özbey, dernek hakkında bilgi vererek çalışmalarını anlattı. Başkan Özbey, görme engelli üyelerine istihdam ve eğitim konusunda destek verdiklerini söyledi.

Türkiye Görme Engelliler Derneği’nin 5378 Sayılı Engelliler Kanunu’nun çıkmasında öncü rol oynadığını belirten Başkan Özbey, açıklamasında; “1970 yılında İstanbul’da kurulan derneğimiz, 1972 yılında kamu yararına çalışma hakkı almış, 1975 yılında ise “Türkiye” ismini kullanma hakkını derneğimize verildi. Derneğimizin Isparta şubesi 1996 yılında kuruldu. Isparta’da 190’a yakın üyemiz var. Üye sayımızı daha da arttırmak istiyoruz. Derneğimiz kurulduğundan bu zamana eğitimden, istihdama kadar engelli haklarında mücadele ediyor. Örnek verecek olursak; 5378 Sayılı Engelliler Kanunu’nun çıkmasında derneğimiz öncü rol oynamıştır. Akabinde görme engellilerin imza sorunu hala devam etmektedir. Bununla ilgili mücadele etmekteyiz. Engelli istihdamında devletteki kotaların yüzde 3 olmasından dolayı e-KPSS sınavına girecek olan engellileri yönlendirip, onlara rehberlik ediyoruz. Açık öğretimde okuyan öğrencilere eğitimle alakalı destekler veriyoruz. Üniversitede okuyan öğrencilerimize burs imkanı sağlıyoruz. Ayrıca sosyal faaliyetlerimiz de bulunuyor. Üyelerimizin doğum günü, cenaze gibi özel gönlerinde yanında olup yalnız bırakmamaya özen gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

Başkan Özbey, korumalı ve bariyerli istasyonlar istediklerini söyledi. Daha önce tramvay ve metro raylarını düşen görme engelli vatandaşlardan bahseden Özbey; “Ayrıca 2 yıl önce görme engelli bir arkadaşımızı tramvay altında kalarak can verdi. Toplu taşımada tramvaylar, metrolar ilimizde yok ama Türkiye genelinde olduğu için bahsediyorum. Geçtiğimiz hafta da görme engelli bir kızımız metro raylarına düştü ve son anda kurtuldu. İstanbul’da bu hafta farkındalık eylemi düzenlenecek. Bunları dile getirmek istiyoruz. Bizler artık korumalı, bariyerli istasyonlar istiyoruz. Bu canlar hepimizin canı, 1 can daha gitmesin” dedi.

Adres: Isparta Merkez Yayla Mahallesi Halısarayı kat:2 F/blok numara:31

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Hukukçu

07 Ocak 2024 Pazar 19:30

Görme engellilerde şahit zorunluluğu yoktur, dayatması vardır. Hukuk bilmeyenler konuşmasın.

selim

03 Aralık 2023 Pazar 07:01

Şahidin kime ne zararı var kimse kimseyi 2.sınıf vatandaş yerine koymuyor devlet bu vatandaşlarımızı kimin eli kimin cebinde olduğu zamanda koruyor bu konuyu istismar etmenin anlamı yok

cesur

02 Ağustos 2023 Çarşamba 14:32

hadi be ordan çekişmeli ve tam yargili hukukta engelli sahitsiz işlem yapamaz..

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR