HABER/ Nurettin ARKAN- Isparta’da kitap satışı yapan Furkan Pınar, gençlerin okuma alışkanlığının düşük olduğunu, yetişkinlerde ise bu oranının daha yüksek olduğunu söyledi. Gençlerin ilgi duyduğu Wattpad (İnternet ortamındaki kitap) içeriğindeki olumsuz etkilerinden bahseden Pınar, uyarılarda bulundu.
Gençlerin, daha çok öğretmenlerin önerisi üzerine kitap aldığını söyleyen Pınar; “Türkçe öğretmenliği son sınıf öğrencisiyim. Çalıştığım kitabevi yoğun tempolu bir şekilde geçmektedir. Gençlerde pek okuma oranı yok. Buraya gelenler ise sadece hocalarının önerdiği kitap ya da ödevleri alıyorlar. Yetişkinlerde okuma oranı daha fazladır. Gençler buraya geliyor en fazla 5 dakika kalıyorlar. Yetişkinlerde ise kitap araştırıp kitap almak için gelip 3 saat vakit geçiren bile tanıyorum. 60 yaş üstü genel olarak tarih-politika okuyor. Gençlerde ise psikoloji ve kişisel gelişim, çocuklar ise çocuk kitaplarına yöneliyor. Klasik kitaplarına yönelim çok az. Günde 10 kitap gidiyorsa içinden yalnızca 1 tanesi klasik oluyor. Gençlerin okuduğu kitaplar onların psikolojik yönlendirmeye ihtiyaçları olduğunu gösteriyor bize. Fuara katılım sağladım ve geçen seneye göre oldukça kalabalıktı. Geçen sene yapılan fuar yoğunluğu daha düşüktü ve pek yayınevi katılımcısı yoktu. Bu sene ise daha verimli geçtiğini söyleyebilirim; Yazar çeşitliliği gayet iyiydi. Geçen sene ise yalnızca Isparta’nın yerel yazarları gelmişti. Fakat pek tanınırlığı olmayan kişilerdi. Orada bulunan yerel bir yazarla konuştuğumda ise bana 4 saat boyunca stantta kaldığını ve kimse imzaya gelmediğini söylemişti. Bu sene fuara katılan Ahmet Ümit, Halit Ertuğrul gibi isimler fuar popülerliğinin artmasını sağladığını düşünüyorum. 5-10 sene önce e-kitap çıktığında okuma kültürünün biteceği ve kitapların ortadan kalkacağı söylenilmişti fakat öyle bir durum olmadı ve kitap kültürü etkilenmedi. Kitabevleri olarak toplumda öyle üst bir rolümüz olduğunu düşünmüyorum. Kitap konusunda topluma karşı bir rolü üstlenenler gerçek sahaflardır. Çünkü kitapevlerinin formatında olan test kitabı, notlar gibi içerikleri yok. Yalnızca ikinci el kitap alımı yapıp korsan kitap satışı yapmıyorlar. Günümüzde sahaf diye nitelendirilen çoğu yer kitabevidir. Türkiye'nin birçok yerinde bu tarz yerler kalmadı. Isparta’da ise neredeyse hiç yok. Kitapevleri ise gelen kişiye öneriler yapar ve toplumdaki rolü budur fakat üst düzey bir rol değildir. Sahaflarda ikince el dönüşümü olduğu için bir yazar ismi sorunca belirli bir sayıda kitaba erişim olabilir fakat kitapevlerinde ise birçok tür birçok ismin birçok kitabı bulunmaktadır. O yüzden seçim kitlenin kendisine bağlıdır” diye konuştu.
GENÇLERE YÖNELİK WATTPAD KİTAPLARININ İÇERİĞİNE DİKKAT EDİLMELİ
Furkan Pınar, wattpad kitapların içeriğindeki aldatma ve intihar gibi konuların işlenmesinin gençleri olumsuz etkilediğini söyledi. Pınar, açıklamasında; “Wattpad yazarlarının çıkarıldığı yayınevlerinin birçoğu fuara katılım sağlamamıştır. Ergenlik çağındaki gençler ise orada bulunmayan kitapları buradan alım sağladılar. Ergenlere hitap eden wattpad kitapları aşk, sevgi, acı gibi konuları işlemektedir. Bu sebepten dolayı gençlerin yönelimi fazladır. Aldatma ve intihar gibi konuların gençleri olumsuz etkilediğini düşünüyorum” dedi.
Sedat mutluer
28 Aralık 2024 Cumartesi 19:40Yer nerde kitap alacaktım ordan alayım yerini yazarmısınız
Hayatpahalılığı işsizlik
28 Aralık 2024 Cumartesi 19:35Hayatpahalılığı işsizlik intihara sürüklüyor,Allah(cc)korusun.Kitaplar değil.
Vatandaş
28 Aralık 2024 Cumartesi 18:15Wattpad çoktan yasaklandı bile. Yobazlık yapmaya çalışıyorsunuz ama ülkeden haberiniz yok.
Tektek
28 Aralık 2024 Cumartesi 15:57Gençleri kitap degi ülke sartlari ve ekonomi intihara sürükler . Kitap okuyan bireyler istemezsin tabi kendi bakaniniz bile söylemişti cahil kesime güveniyoruz diye