02 Mayıs 2024 Perşembe

Çiftçilere gövde hastalığı hakkında bilgi verildi

Çiftçilere gövde hastalığı hakkında bilgi verildi

Isparta

Eğirdir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Uzman teknik ekibince arazi kontrolleri yapılarak çiftçilere Botryosphaeria hastalığı (gövde kanseri) konusunda bilgilendirme yapıldı.

Botryosphaeria dothidea hastalığı ve Elmanın depolaması sırasında meyvede oluşan zararı. Elma yetiştiriciliğinde, elmanın verimini ve kalitesini azaltan birçok hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıklardan birisi de son yıllarda elma bahçelerinde önemli verim kaybına neden olan, ağaç ve meyvede hastalık yapan elmada beyaz çürüklük hastalığı (Botryosphaeria dothidea) ve elmada siyah çürüklük hastalığı (Botryosphaeria obtusa) ’dır.

Botryosphaeria spp. dünya genelinde yaygınlığa sahiptir ve 80 türün üzerinde (Badem, avakado, elma, antep fıstığı, ceviz, sedir, zeytin, incir, ökaliptus) bitkiyi enfekte edebilmektedir.

Elma yetiştiriciliğinde önemli birçok fungal hastalık bulunmaktadır. Bunlardan biris de elmada beyaz çürüklük hastalığı (Botryosphaeria dothidea)’dır. B. dothidea, birçok bitki türünü hastalandıran havai kökenli bir fungustur. Hastalık ilk önce sürgünlerde, yapraklarda ve meyve saplarında 1-2 mm çapında siyah-yuvarlak lekeler şeklindedir. Daha sonra bulaşık sürgünlerdeki yapraklar solar ve zamanından önce dökülmektedir. İlk meyve enfeksiyonları yaz ortasında görülür ve bir meyvede başlayan enfeksiyon gelişerek meyve sapını ve sonuçta tüm meyve salkımının olduğu sürgünü kurutmaktadır. B. dothidea özellikle bakımsız elma bahçelerinde gözlenmekte olmasına rağmen son yıllarda fungisit atımı rutin yapılan elma bahçelerinde de bu hastalık tespit edilmektedir. Çoğu zaman tespit edilen bu hastalık özellikle alternarya ve antraknoz hastalıkları ile karıştırılarak yanlış hastalık teşhisleri konulmaktadır.

Bir 4 kişi ve ağaç görseli olabilir

Bir 4 kişi ve ağaç görseli olabilir

Bir sert çekirdekli meyve ağacı görseli olabilir

Fotoğraf açıklaması yok.

Bir sert çekirdekli meyve ağacı görseli olabilir

Bir şunu diyen bir yazı '©Kemal ©KemalYILMAZ YILMAZ' görseli olabilir

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

21 li

20 Nisan 2024 Cumartesi 08:23

SOY NASIL KIRILIYOR.1 EMPERYALİZME,KAPİTALİZME,HAKK YEMEK İLE,SURİYELİLERİN NE İŞİ VARDIR DEYİP,UCUZ SURİYELİ ÇALIŞTIRMAK İLE,ŞARKIN İNSANINI POTENSİYEL SUÇU OLMAKLA İTHAM EDİP.YUNANA KARDEŞ ĞÖZÜ İLE BAKMAK İLE,HASTALIK ZİHNİYET BOZUKLUĞU İLE SOY: KIRILIYOR BOZULUYOR.EYYYYYYYY VATAN EVLADI TİTRE KENDİNE ĞEL ÖZÜNE DÖN ÖZÜNE DÖNMEZ İSEN HAÇLI SENİ KENDİNE BENZETECEK//VATANINA EVLAT OLMAYAN HAÇLIYA AVRAT OLUR////

Uzman

20 Nisan 2024 Cumartesi 00:24

Bu hastalığı önleminin yolu yazın sodyum kloratlı sirke uygulaması ve kışın %4 lük bordo bulamacı atılması gerekiyor.

SÜLEYMAN GÖDE

19 Nisan 2024 Cuma 14:25

ne yapılmalı cevabı anlatılmalı

Muallim

19 Nisan 2024 Cuma 14:11

Peki bu hastalıkla nasıl mücadele edeceğiz

çiftçi..

19 Nisan 2024 Cuma 12:24

verilen bilgiler çok **** anlaşılan...mücadele şekli zamanı ve kullanılan etken maddeler ile ilgili bilgileri vermek önermek daha **** sanırım...

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR