Isparta’da 38 yıldır av malzemesi satışı yapan Mustafa Dağlı 38 yıldır (56), kara avcılığında sıkı denetimlerin kaçak avcılığı azalttığını, vatandaşların ise amatör balıkçılığı tercih ettiğini söyledi.
Balıkçılığın ruh sağlığına katkı sağladığını söyleyen Dağlı, açıklamasında; “Mesleğimi seviyorum. Kendim de amatör olta avcılığı yapıyorum. Hiçbir zaman tırıvırıyla ya da zıpkınla av yapmadık, böyle bir alışkanlığımız yoktur. Bütün doktorların da tavsiye ettiği gibi, insanın belirli bir hobisinin olması gerekiyor. Özellikle balıkçılık, ruh sağlığı açısından daha çok önerilen bir uğraş. İnsanlar olta atmaya başladıktan sonra bunu daha iyi anlıyor.
Özellikle balık avcılığını tavsiye ederim. Kara avcılığı artık biraz daha zorlaştı. Sistematik kurallar var ve dağlarımızda eskisi kadar keklik, tavşan kalmadığı için vatandaşlar daha çok balık malzemelerine yöneliyor. Biz ilk açtığımız dönemde kara avcılığı malzemesi daha fazlaydı, şimdi ise balık üzerine yoğunlaşma başladı. Özellikle amatör balıkçılar için balıkçılığın yılın 12 ayı serbest olması gerekir. Kendini bile denetlemeyi bilen çok amatör balıkçı tanıyoruz. Amatör avcılığı çok seven insanlar var. Ben mesela sazan avlamayı çok seviyorum ama sazan yemiyorum. Benim gibi insanların yüzde 80’i ‘yakala, sal’ yöntemini tercih ediyor” diye konuştu.
Avcıların bilinçli hareket ettiğine de değinen Dağlı, açıklamasında; “Avcı katliamcı değildir. Sistematik olarak verilen kota vardır. Mesela iki keklik avlanıyorsa, bir tavşan avlanır. Çoğu arkadaşımız bilinçli olduğu için tüfeğini omzuna alır, doğada sadece gezer. Ama her alanda olduğu gibi bu işte de hırslı davranan, bilinçsizce fazla vuran insanlar var. Benim bıraktığım dönemde 2 keklik, 1 tavşan kotası vardı. Şu anda da aynıdır. Zaten 2-3 senedir dağlarımızda keklik avı tamamen yasaklandı, keklik artık avlanmıyor. Avcılık bir hobidir. Peşin peşin vergisini ödeyen, kayıtlı bir sistemdir. Günümüzde kara avcılığında caydırıcı kurallar çok arttı. Çoğu dağda fotokapanlar var, drone ile araştırmalar yapılıyor. Belgesi olmayan avcılar artık kolay kolay avlanamıyor. Denetim mekanizması şu sıralar daha güçlü ve düzenli işliyor. Bu yüzden çoğu avcı karadan vazgeçip balığa yönelmeye başladı” dedi.
Amatör balıkçılar için farklı ihtiyaçlara ve bütçelere hitap eden çok çeşitli olta takımları olduğunu söyleyen Dağlı, açıklamasında; “Ben ikili olta takımı sistemi yapıyorum, çoğunlukla sazan avında kullanılır. Ucunda son zamanlarda boncuk takılıyor. Oltalarımızı kendimiz üretiyoruz. Av takımı almak isteyenler için seçenek çok geniş. Normalde 150 liraya kasnaklı bir takım alınabilir. Ama Bin 500 liraya, 3 Bin liraya, hatta 10 Bin liraya kadar olta takımları var. Sadece kamışı 10 Bin lira olan da var. 20-30 bin liraya kadar makine alabilirsiniz. Sıfırdan başlayan biri 150 liraya da olta takımı sahibi olabilir.
Amator balikci.
06 Temmuz 2025 Pazar 16:59Hiç bulaşmayın gıcık bir hobi çünkü gol.baraj denizde balik yok o 150 tl dediği takım yarin 15 olta aparat cadir sandalye ışık en az 25 bin 30 bin.tutjlqn balik sifir.hic bulaşmayın.bir balik bodrumda var o da eskisi değil.orda bile yok. Bulaşmayın. Çok masraflı. Bırakamazsın. İşin gücün biter bu iş hobi falan değil hanımlar anneler babalar izin vermeyin.gezzin piknik yapsın. Dönsün evine.tafsiye etmem ruh sağlığına da iyi gelmez bozar.