Isparta’nın coğrafi işaret almış yöresel lezzetlerinden olan ve sonuna kadar coğrafi işareti hak etmiş ve almış Kabune pilavı’nın hikayesi nereden geliyor?
Eski zamanlarda aynı evde yaşayan gelin ve kaynana gündelik ev işleriyle uğraşırken zamanın geçtiğini fark etmezler. Evde yemek yoktur ve kaynana telaşlanır “Gelin ne yapacağız?” diye sorar. Gelin sen merak etme ben hallederim de ve mutfağa gider. Mutfakta tel dolabın içinde haşlanmış etli nohut yemeği vardır. Hemen soğan doğrayıp bakır kazana koyar, üzerine et ve nohutları ilave eder, pirinç ve suyunu ilave ettikten sonra sacayağında üzüm çırpısı ile 15 dakika yemeği pişirir. Sofra kurulur ve gelin tencereyi getirir. Kaynana tencerenin kapağını açar ve şaşırarak, yöre ağzıyla, ‘Gııı bu nee?’ der. Kaynananın bu şaşkın feryadı zamanla Gı-bu-ne yıllar içinde Kabune'ye dönüşür.
Bu pilav öğünden bu güne çabuk pişmesi ve doyurucu olması nedeniyle günümüze kadar düğün mevlit ve toplu yemeklerin vazgeçilmezi olmuştur. Isparta da mutlaka tatmanız gereken lezzetimizdir.
Başkada birsey yok
25 Mayıs 2023 Perşembe 20:44Yemek zevki yo k bu memlekette.bulgur aşı,gölle ,zıplak eşi ayran
Spartalı
24 Mayıs 2023 Çarşamba 15:56Hakkaten mi gıııı
Goca Ispartalı
24 Mayıs 2023 Çarşamba 15:53Hökümetin sayesinde etin kilosu 350 lira olunca… milletde düğünlerde yemek dökmez oldu… netsinle bu gelenekte yok olup gide gari yavaş yavaş bu pahalılıkta
Sengetli
24 Mayıs 2023 Çarşamba 14:37Coğrafi işaret alınmalı Belediye valilik ticaret müdürlüğü destek olmalı değerlerimiz belirlenmeli ve destek olunmalı