Isparta'da tarihçi ve yazar Bekir Manav, Isparta’nın Türkleşmesinin 820. yıl dönümü olduğunu belirterek, "Bir kez daha nefes harcıyorum ki, 820 yıl önce bu topraklara da ilk kez Kur’an okunmaya başlandı, ilk kez Dede Korkut hikayeleri anlatılmaya başlandı. Oğuz Kağan destanlarıyla bu topraklar ahirete kadar kaderi olacak şekilde Türkleşti" dedi.
Açıklamasında ise; "İçinde bulunduğumuz günler minnet duyduğumuz memleketimiz Isparta’nın Türkleşmesinin 820.yıl dönümüdür.
13. yüzyıl boyunca Anadolu Selçuklu Devleti tarihinin birincil kaynak yazarı olan İbn Bîbî, el-Evâmirü'l-Alâiyye fi'l-umûri'l-Alâiyye isimli eserinde Isparta Kalesi’nin 3.Kılıçarslan döneminde alındığını yazar. Net ve açık kaynaklı bir bilgiyle tarih metodolojine uygun bir şekilde Isparta’nın fethedildiği dönem bellidir.
Ancak bugüne kadar her yıl hatırlatmaya çalıştığımız halde hiçbir kurum ve yönetici bu kâdim şehrin fethedilişini anmadı. Eminim ki bu tarihi kendileri ve danıştıkları dahi bilmiyorlar.
Bir kez daha nefes harcıyorum ki, 820 yıl önce bu topraklara da ilk kez Kur’an okunmaya başlandı, ilk kez Dede Korkut hikayeleri anlatılmaya başlandı. Oğuz Kağan destanlarıyla bu topraklar ahirete kadar kaderi olacak şekilde Türkleşti. Kaynaktan aldığımız bilgiye göre Isparta’nın Kalesi alındığına göre bu kaleyi alırken ve yine somut olmayan kültürel destanlarımızın en önemlisi olan Yedi Şehitler de olduğu gibi bu toprakları alırken şehitler verdik.
Isparta Türkleşirken yani fethedilirken şehit vermiş bir şehirdi. Isparta Cumhuriyet için, devletin bekâsı ve vatan için halen şehit veren bir şehir oldu. Daha acısı taze olan Kara Havacılık Okulu’muzdaki şehitlerimizin acısı kadar, bu toprakları fethederken verdiğimiz şehitlerimizi de rahmetle anıyorum.
Isparta! Kâdim ve azîz şehir.
Senin fethedildiğin yılı öğretemedik çocuklarımıza. Senin milli ruhunu aşılayamadık. Senin bize verdiğin bin yıllık kaleyi, tarihini duyuramadık yetkililerimize.
Gündemler çok çabuk değişti, konserler, kongreler, etkinlikler, eğlenceler, tatiller o kadar çoktu ki sana sıra gelmedi.
Antalya’nın Türkleşmesinin 817.yılını kutlayan Antalya Valiliğine,
Kütahya’nın Türkleşmesinin 950.yılını kutlayan Kütahya Valiliği ve Belediyesine,
Konya’nın başşehir oluşunun 927.yılını kutlayan Konya Valiliği ve Belediyesine,
Sinop’un fethedilişinin 810.yılını kutlayan Sinop Valiliği ve Belediyesine,
Diyarbakır’ın fethedilişinin 1395.yılını kutlayan Diyarbakır Valiliğine,
Kars’ın fethedilişinin 960.yılını kutlayan Kars Valiliğine,
vs.vs.vs teşekkür ediyorum.
Tarih ecdâda vefâ olmalı.
JAMER
22 Aralık 2024 Pazar 17:40YA BIRAK DÜNE KADAR fandas ismi ile anılıyordu yeni koçtepe oldu,findos hep yunanca anıldı,yeni ğökçeli oldular BARİDA HALEN YUNANCADIR,KİME NEYİ ANLATIYORSUNUZ.
Belirsiz
22 Aralık 2024 Pazar 16:07Kesikbaş dede yedi şehitlerden değil galiba, türbenin kitabesi ile yukarıda bahsedilen tarih örtüşmüyor
Yok
22 Aralık 2024 Pazar 16:02Isparta kalesi nerede?