Tüm dünyada lezzet ve şifa kaynağı olarak bilinen, hünnap meyvesi Türkiye’de 8 ilde yetişiyor. Isparta’da bu iller arasında yer alıyor. Hünnap meyvesi en çok Gönen İlçesinde yetiştiriliyor. Öte yandan il genelinde de üretimi artıyor.
Eylül ayı sonunda üretimi başlayan Hünnabın hasadı ekim ayı ortalarına kadar sürüyor. İlçede önemli bir alternatif ürün haline gelen hünnap, yetiştiriciler tarafında kısa sürede benimsenerek üretimi giderek artıyor. Hünnap meyvesinden sirke, ezme, pekmez ve hünnap kurusu da yapılırken, bu şekilde katma değeri artırılarak daha yüksek fiyatlara satılıyor.
Isparta Ziraat Odası Başkanı ve İl Koordinasyon başkanı Mustahattin Can Selçuk, Hünnap meyvesi hakkında açıklamalarda bulundu. Sadece Gönen’de 50 dekarlık alanda üretimi olduğunu söyleyen Başkan Selçuk, şu şekilde devam etti; “Hünnap; Gönen, Atabey, Findos, Fandas, Güneykent, Senirkent gibi bölgelerimizde üretiliyor ve il genelinde de yaygınlaşıyor. Şeker, kalp damar hastalıklarına, ödem atmak için kullanılıyor. Sirkesinin damar açma özelliği var. Sağlığa çok faydalı bir meyve ayrıca kurutulup da satışı gerçekleşiyor. Hünnap kahvesi üretiliyor. Son zamanlarda Hünnap, yetiştiriciliği ilimiz genelinde yaygınlaşmaya başladı. Fidanlar ilk olarak Antalya tarafından geldi. Tabi yetişen fidanlar ağaç oldu. Ağaçlarımız ilk olarak dikiliyor, sonrasında sulaması, budaması ve gübrelemesi yapıldıktan sonra Rabbim taktir ederse meyve veriyor. Aktarlarda ve kuruyemişçilerde küçük ve kurutulmuş halinin satıldığını görüyoruz. Daha büyüklerinin semt pazarda satıldığını görüyoruz. Temmuz- Ağustos aylarında hasat dönemi oluyor ve 15-30 gün arası hasat ediliyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar Bey ile de ürünün zamanı, hasadı, tonajının bilgilerini veriyorum. Geçen ziyaretine gittiğimde de hünnapla ilgili brifingini vermiştim. Kendisine teşekkürlerimi iletiyorum. Biz üretiyoruz ve üretmeye de devam edeceğiz. Cennet Türkiye’mize afiyet olsun” dedi.
HÜNNAP FAYDALARI NELERDİR?
Turunçgillerden daha yüksek oranda C vitamini içeren hünnap, vücut direncini artıran en önemli besin kaynakları arasındadır. Soğuk algınlıkların ortaya çıktığı kış mevsiminde tüketildiği takdirde bağışıklık sistemini güçlendirerek bu hastalıkları önlerken içeriğindeki B6 vitamini sayesinde de vücuttaki protein sentezine katılır.
Hünnap meyvesinin içeriğinde yüksek oranda müsilajlı maddeler bulunur. Bu maddeler suyla temas ettiklerinde şişip yapışkan bir jel kıvamı alır ve ortamın yüzeyini adeta bir kılıf gibi örter. Aynı zamanda yumuşatıcı etkiye de sahip olan müsilajlar solunum yollarındaki tahrişi gidererek rahatlama sağlar ve öksürüğü keser.