Gençler için Eğitim ve Bilim Platformu tarafından Isparta'da 5 ülkenin katılımı ile doğal afetler üzerine proje gerçekleştirildi.
Koordinatörlüğünü Dr. Gökçen Karadem ve Ali Karadem'in yaptigi proje; AB Erasmus+ Gençlik Değişimleri
kapsamında, Dış İşleri Bakanlığının Avrupa Birliği Başkanlığı’na bağlı Türkiye Ulusal Ajansının hibe desteği verdiği 2023-1-TR01-KA152-YOU-000143364 numaralı “Doğal Afetlerde Güçlü bir Gençlik İçin" adındaki uluslararası proje Türkiye koordinatörlüğünde 4 Avrupa ülkesinin ortaklığı ile toplam 5 ülkenin katılımı ile gerçekleşti.
Projede; Türkiye, İtalya, İspanya, Romanya ve Portekiz'den gelen 30 genç 5 gün boyunca doğal afetler konusunda eğitim aldı.
Gençler için Eğitim ve Bilim Platformu tarafından verilen eğitimde Doğal afet nedir, nasıl oluşur, afet durumlarında neler yapılmalı, ağaç dikmenin önemi, kriz yönetimi, doğal afetlerde lojistik destek, psikolojik iyi olma halinin korunması, afet eylem planının hazırlanması gibi konular işlendi.
Eğitimin 2. gününde gençler Tenzile Erdoğan Anadolu Lisesi bahçesine ağaç diktiler. Gençler kendi ülkelerinden getirdikleri toprakları ağaç diplerine döktüler. Bu etkinlite "Doğal Afetlerde Birlikteyiz" mesajı verildi.
Eğitimin 3. günü AFAD ekibi tarafından Isparta Gölcük Tabiat Parkı’nda önce ip düğüm atma teknikleri hakkında eğitim verildi. Ardından Oryantiring(Yön bulma) etkinliği düzenlendi. Doğada pusula ile hedeflerin bulunduğu yarışmada, gençler 5 gruba ayrıldı. 8 noktadan oluşan rotada, finale ulaşan gençlere teşekkür belgesi verildi.
Eğitimin 4. ve 5. günü Gençler için Eğitim ve Bilim Platformu Eğitmenleri tarafından verilen eğitimler ve etkinlikler devam etti. Eğitim 28 Haziran 2024 Cuma günü Iyaşpark Otelinin toplantı salonunda düzenlenen sertifika töreni ile sona erdi.
Gençler için Eğitim ve Bilim Platformu tarafından düzenlenen projede doğal afetler konusundaki eğitimin yanında Avrupa'dan gelen gençlere Isparta ve Türkiye' nin tanıtımı yapıldı. Türk kültürü, Türk yemekleri, Isparta'nın doğal güzellikleri tanıtıldı.
Gençler için Eğitim ve Bilim Platformu kurucularından Dr.Gökçen Karadem gençlere verilecek her eğitimin kaliteli olması gerektiğini belirtti. Açıklamasında; "Doğal afetler hepimizin bir gerçeği. Büyük bir kısmının gençlerden oluşan toplumumuzda gençlerin doğal afetler konusunda bilinçlendirilmesi ve farkındalık kazanması oldukça önemli. Platformumuz tarafından 5 gün süren proje faaliyetinde çok sayıda etkinlik ve eğitim gerçekleştirdik. Bir etkinliğimizde Prof.Dr. Şakir Şahin hocam depremin oluşumu konusunda seminer verdi. Bunun yanında farklı bir etkinlikte gençlere ağaç dikmenin önemini anlattık. Hep birlikte ağaç diktik. Doğal afetlerde psikolojik olarak nasıl iyi olabileceklerini dair çalışma yaptık. 5 gün süren eğitimde AFAD 1,5 gün bize destek verdi ve acil durum bilinci eğitimi, afet durumlarında kullanılan teknikler, oryantring çalışması yaptı. Projemize destek veren herkese cok teşekkür ederim" şeklinde konuştu.
Isparta İl Afet ve Acil Durum Müdür Vekili Osman Çelik, Türkiye’deki afet eğitimlerinde Isparta’nın ilk 5 il içinde olduğunu belirterek, açıklamasında; “Hepimizin malumu üzere acının, afetin, dini, dili, ırkı bulunmuyor. Yani nerede bir mazlum olsa, nerede bir afet olsa ülkemiz ve milletimiz insanların yardımına koşuyor. Yine aynı şekilde 6 Şubat asrın Felaketinde, Maraş Depremlerinde de birçok ülkeden bizim acımıza ortak olup, birçok ülkeden ülkemize geldiler. Bizlere yardımcı oldular. Yaralarımızı sarmamızda bizlere destek oldular. Yine aynı şekilde dünyanın neresinde bir afet olsa, neresinde bir mazlum olsa biz milletimizle, ülkemizle, devletimizle buralardaki yaraları sarmak için elinden geleni yapıyor. Umarım afet olmaz ama afet olduğunda da tüm dünya ülkeleri, tüm dünya ülkelerinin gençleri, hep birlikte bu acıları yaraları sarmaya çalışacağız. Afet eğitimleriyle ilgili başkanımızın belirlediği hedefler var. Bu hedefleri son 3-4 yıldır tutturuyoruz. Hedeflerimizin üzerine çıkıyoruz. Afet eğitimlerinde ilk 5 il arasındayız. Afet eğitimlerinin yanı sıra afet öncesi, sırası ve sonrasındaki çalışmalarınızı sürdürüyoruz. Özellikle afet öncesi yapılması gerekenler konusunda hazırlıklarımızı tamamlamaya çalışıyoruz. Afet öncesi ne kadar hazır olursak, afet sırası ve sonrasında yaraları sararken o kadar hazırlıklı oluruz. O yüzden afet öncesi hazırlıklara daha çok önem veriyoruz” şeklinde konuştu.
MasterPeace Romania kuruluşunu temsilen projeye dahil olan Ciubuciu Vasilica Elena, öğrencilerin doğal ortamda nasıl hayatta kalabileceklerini öğrendiklerini söyleyerek, etkinlikten duydduğu memnuniyeti dile getirdi. Elena, açıklamasında; “Ayrıca diğer ülkelerden gelen insanların fikirlerini almaktan, onlarla konuşabilmiş olmaktan, bu fırsatı elde edebilmiş olmaktan çok mutluyum. Ayrıca bu projenin temel odak noktası doğal afetler, benim zaten uzmanlık alanım. Isparta’yı çok sevdim çünkü bölge gerçekten çok güzel ve Romanya’daki yerlere çok benziyor. Tabi ki ilerde mutlaka bir projede yeniden yer alıp, buraya misafirlerle beraber yeniden gelmeyi çok isterim. Özellikle öğrencilerim için bu tarz doğal ortamlarda nasıl organize olabileceklerini ya da nasıl hayatta kalabileceklerini öğrendiklerini düşünüyorum ve bu tarz uygulamalar oldukça faydalı oldu” ifadelerine yer verdi.
Gençler için Eğitim ve Bilim Platformu tarafından düzenlenen proje sonrasında tüm katılımcılar mutlu bir şekilde ülkelerine döndüler.
vatandaşın sesi
02 Temmuz 2024 Salı 10:27doğal afetlerde kim uzmandır. inşaat ,maden taş ocakları gibi işciler. araçlardada araç kurtarıcılar. itfayeciler. gibi meslekler .birileri bunlara harf harf anlatsın.
Recep
30 Haziran 2024 Pazar 14:57Afet kendileri zaten bunlara baksana herşey dışarda