Isparta Afet ve Acil Durum Yönetimi Şube Müdürü Şengül Dokur, Isparta’da 651 AFAD Destek Gönüllüsü olduğunu söyledi.
Afet ve acil durumlarda AFAD’a destek olacak; bilgi, beceri ve istekliliğe sahip gönüllüler yetiştirmesi amacıyla yürütülen “AFAD Gönüllülük Projesi” kapsamında Isparta’ya yıl sonuna kadar Bin 500 AFAD Destek Gönüllüsü kazandırılması hedefleniyor.
AFAD Gönüllüsü olmak için önce e-Devlet üzerinden başvuru yapılması gerektiği belirten Müdür Dokur, süreci şu şekilde anlattı; “AFAD Gönüllüsü olmak için e-Devlet üzerinden kişisel başvuru yapılabilir. Değerlendirilip, onaylanan başvurularda mesaj ile bilgilendirme yapılıyor. Sonrasında online eğitim aşaması var. Eğitimin ardından gönüllü adaylarımız bir sınava tabi tutuluyor. Sınavda başarılı olanlar Temel AFAD Gönüllüsü oluyor. Isparta’da yaklaşık 8 Bin Temel AFAD Gönüllüsü var. Temel AFAD Gönüllüğü eğitimlerini tamamladıktan sonra sahada arama kurtarma ekiplerine birebir katkıda bulunmak isteyen gönüllüler ise Destek AFAD Gönüllüsü olmak için eğitimlerini sürdürüyor. Müdürlük olarak 5 günlük uygulamalı saha eğitimi veriyoruz. İlk yardım, insani yardım, arama kurtarma gibi eğitimlerin ardından son bir sınav gerçekleştiriyoruz. Başarılı olan adaylar Destek AFAD Gönüllüsü oluyor. Isparta’da anlık olarak 651 AFAD Destek Gönüllüsü bulunuyor. Yıl sonuna kadar hedefimiz bu sayıyı Bin 500’e ulaştırmak. Programın amacı Afet ve acil durumlar için AFAD’a destek olacak; yaşatmak için yaşamak prensibi ile yoğrulmuş bilgi, beceri ve istekliliğe sahip gönüllüler kazanmak ve yetiştirmektir” dedi.
AFAD GÖNÜLLÜSÜ KİMDİR?
AFAD Gönüllüsü, tamamıyla kendi isteği doğrultusunda, dayanışma ve yardımlaşma amacıyla bireysel çıkarlarını gözetmeksizin hiçbir maddi beklentisi olmadan sadece topluma faydalı olmak arzusuyla fiziksel gücünü, zamanını, bilgi birikimini, yeteneğini ve deneyimini kullanarak afet ve acil durum öncesinde, sırasında ve sonrasında toplum hizmeti çalışmalarına katkı sağlayan kişilerdir.
PROJE İLE NELER HEDEFLENİYOR?
Afet ve Acil Durumlarda yürütülecek faaliyetlerde, refleks ve inisiyatif gücüne sahip, müdahale hızı yüksek, AFAD ekipleri ile organize bir şekilde çalışabilecek gönüllülerin kazanılması, sistem içerisinde tutulması ve teşvik edilmesine yönelik AFAD Gönüllülük Sistemini kurmak.
AFAD Gönüllülerinin yetkinliklerinin eğitimler, faaliyetler ve tatbikatlarla geliştirilmesini sağlamak.
AFAD Gönüllülerinin gücünü harekete geçirerek, afet ve acil durumların meydana getireceği maddi ve manevi zararı en aza indirmek ve toplumu afet ve acil durumlara daha dirençli hale getirmek.
Afet ve acil durumlardan etkilenmiş topluluklara daha etkin bir hizmet sağlamak.
Toplumda gönüllülük bilincini yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak.
AFAD GÖNÜLLÜLÜK SİSTEMİ EĞİTİM PROGRAMI
Bu programın amacı, Afet ve acil durumlar için AFAD’a destek olacak; yaşatmak için yaşamak prensibi ile yoğrulmuş bilgi, beceri ve istekliliğe sahip gönüllüler kazanmak ve yetiştirmektir.
AFAD Gönüllü Eğitim Programı; çevrimiçi eğitimler, yüz yüze eğitimler ve saha eğitimlerinden oluşmaktadır. Üç modülden oluşan eğitim programıyla (Temel AFAD Gönüllüsü Eğitim Programı, Destek AFAD Gönüllüsü Eğitim Programı ve Uzman AFAD Gönüllüsü Eğitim Programı) seviye seviye AFAD Gönüllülerinin eğitilerek afet farkındalığının artırılması ve afet ve acil durumlar karşısında toplum direncinin artırılmasını hedeflenmektedir.
AFAD Gönüllülük Sisteminde, eğitimlere ek olarak, gönüllülerin katılabileceği huzurevi ziyareti, kan bağışı, okullarda kütüphane kurma ve fidan dikme gibi sosyal faaliyetler / görevler de olacaktır. Eğitimler, tatbikatlar, sosyal aktiviteler ve görevlere katılan AFAD gönüllülerine AFAD İl Müdürlüklerindeki Gönüllü İl Koordinatörleri olarak görevlendirilmiş personeller tarafından ve gönüllülük portalı üzerinden puan verilecektir. Bu puanlarla gönüllülere küçük sürpriz hediyeler gönderilecektir.
BAŞVURU KOŞULLARI NELERDİR?
AFAD Gönüllüsü olmaya istekli 15 yaşını doldurmuş ve T.C. vatandaşı olan herkes gönüllü olabilir. AFAD Gönüllüsü adaylarının eğitim ve çalışma programlarını aksatmayacak zaman opsiyonlarına sahip olması gereklidir. AFAD Gönüllülük eğitimlerine/ görevlerine katılacak olan AFAD Gönüllüsü adaylarının sağlık durumlarının alan çalışmalarına ve seyahate uygun olması gereklidir.
NASIL BAŞVURU YAPILIR?
AFAD Gönüllülük Sistemine başvurular e-devlet üzerinden alınmakta olup başvuru yapan kişiler SMS ve e-mail yoluyla portala (https://gonullu.afad.gov.tr) yönlendirileceklerdir. Gönüllü adayları gönüllülük sistemi kapsamındaki eğitim, faaliyet ve görevleri gönüllülük portalı üzerinden takip edebilecektir.
Emekli vatandaş
14 Temmuz 2024 Pazar 22:01Çok yararlı bir meslek,afad her zaman her yerde yardımımıza koşar...Fakat gençler bu işe bizden daha iyi yaparlar artık... Bizden geçti,ekmek yerken yoruluyoruz artık.. Allah kolaylık versin,tüm çalışanlara ve gönüllülere...