Geçen hafta günübirliğine dostları ziyaret için gittiğim Denizli’de, belediye başkan yardımcılarından Mustafa ve Mahmut beylerle 3-4 saat beraber olduk. Isparta ve Denizliyi karşılaştırdık. Belediyecilik anlamında tecrübelerimizi paylaştık.
Denizli ekonomisi, sanayisi, tarımı, turizmi ve büyüyen nüfusu ile büyük şehir olmayı hak etmiş bir ilimiz. Yeni belediye yasası ile büyükşehir olacak illerin en başında geliyor. Başkan yardımcısı arkadaşlarımdan Denizli belediyesinin mevcut çalışmalarını dinlediğimde şehrimiz Isparta’dan epey önde olduklarını müşahade ettim.
İşini bilen Denizli belediyesi, sahip olduğu açık hava müzesi ile Türkiye’de tek il. Turizm bakanlığından kiraladıkları ören alanında kazı çalışmaları yaparak koskoca antik kenti yeryüzüne çıkarıyorlar. Ve anında ziyarete açıyorlar, açmışlar da. Turizm ufukları belediye olarak çok gelişmiş. Kent pırıl pırıl. Belediye her yerde var. Yollar ve parkları gördüğünüzde gelişmiş bir şehirde olduğunuzu hemen anlıyorsunuz. Mustafa başkana bu işin sırrını sorduğumda söyledikleri basit ama sistemli belediyecilik adına yapılması gereken şeyler. Mustafa beyin bayındırlık kökenli olması da Denizlinin menfaati adına büyük bir imkan. Mustafa bey “Partimizin hizmet felsefesi, insanı yücelt ki devlet yücelsin düsturunca şehrimizde yaşayan vatandaşlarımızın hayat standartlarını yükselterek, kendilerine ‘mutlu musunuz?’ diye sorulduğunda alacağımız cevabın yüzde yüzlere ulaşması adına elimizde var olan imkanları yaptığımız planlama dahilinde halkımıza sunmak” diyor.
Denizli, Bursa Büyükşehir Belediyesinin başkanlığında, 50 ilin bir araya gelerek kurduğu Sağlıklı Kentler Birliğinin de üyesi. Belediyemiz de bu birliğe üye olmuş altı sene önce. Birlik, üye belediyelerden kentlerinin 20-30 yıllık sağlık profillerini oluşturmalarını ve belediyecilik anlamında yapacakları çalışmaları bu profile uygun yapmalarını istemiş. Denizli belediyesi, sağlık profilini yaptıktan sonra ayrıca kentin ihtiyacı olan diğer profilleri de hazırlamışlar. Turizm, tarım, eğitim, spor, sanayi, nüfus, vs…
Denizlinin yaklaşık 50 yıllık profilleri için ayrı ayrı ekipler kurmuşlar; valilik, üniversite ve STK’larla işbirliği yaparak çok detaylı profiller çıkarmışlar ortaya. Yani Denizli’nin 50 yıl sonraki hedefi ve bu hedefe ne şekilde ulaşacağına dair yol haritası çizilmiş. İktidarlar değişebilir. Valiler ve belediye başkanları değişebilir. Ama Denizlili ne istediğini ve nasıl elde edebileceğini çok iyi öğrenmiş. Bu her türlü takdirin üstünde. Ortada böyle bir gayret ve irade var. Tebrikler Denizli.
9 Eylül İİBF’den arkadaşım olan Yard. Doç. Dr. İsmail BAŞARAN Türkiye’de Sağlıklı Kentler adına doktora yapan tek akademisyen. Isparta Belediyesini Sağlıklı Kentler Birliği ile tanıştıran da o. Başaran beyin dediğine ve benim de bildiğime göre belediyemizin hala sağlık profili ile ilgili bir çalışması yok. Tabii diğer profillerle ilgili bir hazırlık da yok. Belediyemizin en son bütçe görüşmelerinde sağlıkla ilgili ayırdığımız bütçemize baktığımızda 920.000 TL bütçe ayrılmış Isparta’nın sağlık hizmetlerine. Sanırım Ak Parti hükümetinin ülke genelinde sağlık alanında insana vermiş olduğu değerden Ispartamızın da gerekli hizmeti aldığını belediyemiz gördüğü için, belediye başkanımız buraya büyük para harcamanın ve yatırım yapmanın gereğini görmemiş. Duruma göre, el yordamıyla olabildiği kadar olsun yeter, demiş.
Korkum o ki, aynı mantık belediyemizin diğer hizmet birimlerinde de olmuş olması. Şehir olarak eksiğimiz ve hatamız her zaman tedbiri başımıza sıkıntı geldikten sonra alıyor olmak. Arada kaybedilen malı ve can kayıplarını kader olarak nitelendirip, kaderci anlayışın arkasına saklanıyoruz yirminci yüzyılda. Her şey tabii ki kader dahilinde. Doğru. Ama peygamberimizin de “önce tedbir ve gayret, sonra tevekkül” diye buyurduğunu asla ve asla unutmayalım. Benden söylemesi.
İsmail TANIŞMAN
Ak Parti Belediye Meclis Üyesi