26 Nisan 2024 Cuma

Isparta Uluslararası Gül Festivali başladı

Isparta Uluslararası Gül Festivali başladı

Isparta

Her yıl düzenlenen uluslararası Gül Festivali törenle başladı. Gülcülüğü Isparta'da başlatan Gülcüzade İsmail Efendi'nin Gülcü Mezarlığında bulunan kabri başında yapılan anma töreni ve duanın ardından 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda Atatürk anıtına çelenk sunuldu. Törene Isparta Valisi Aydın Baruş, Belediye Başkan vekili Uğur Büyükçulcu, resmi ve sivil toplum kuruluş temsilcileri, vatandaşlar katıldı.

Törende ilk olarak Başkan vekili Uğur Büyükçulcu konuştu. Gül sezonunun hayırlı olması dilekleri ile konuşmasına başlayan Büyükçulcu sözlerine şöyle devam etti:

'Öncelikle sayın belediye başkanımız Şükrü Başdeğirmen'in selamını getirdim. Maalesef üzücü bir kazadan dolayı aramızda değildir. Güller şehri Isparta’mıza yurtiçi ve yurtdışından gelerek bu anlamlı günde bizi yalnız bırakmayan kıymetli misafirlerimiz, Isparta Uluslararası Gül Festivaline hepiniz hoş geldiniz. Isparta’mızın yağ gülü tarımının başlamasına, şehrimizin ekonomik olarak kalkınmasına katkı sunan ve hayatının büyük bir bölümünü buna ayıran merhum Müftü zade Gülcü İsmail  Efendi'yi de rahmetleri minnetle yad ediyoruz. Gül, şehrimiz için hem maddi hem de manevi önemli bir yere sahiptir. Bunun kıymetini Ispartalılar olarak biliyor ve bu farkındalığı oluşturmaya çalışıyoruz. Bu yılda şehrimizde gül hasadımız başladığından dolayı bu festivalde ve etkinlikte bu farkındalığı hem şehrimizde hem ülkemizde hem de uluslararası arenada oluşturmaya çalışıyoruz. Buradan gül hasadını gerçekleştiren ekonomisini gül hasadından geçinen şehrimize ve ülkemize ekonomik katkılar sunan binlerce gül üreticisini ve gül emekçisini saygıyla selamlıyoruz. Gül hasat sezonumuz şehrimize, ülkemize milletimize hayırlı uğurlu olsun. Hepinizin bildiği gibi şehrimiz dünyanın en iyi yağ gülünü üretmektedir. Bu da bizlere ciddi bir ekonomik gelir sağlamaktadır. Son yıllarda ilimizde artan gül turizmi de bizler için ayrı bir kıvanç kaynağıdır. Her yıl şehrimiz gül turizmi için onlarca turist ağırlamakta bu da ekonomik girdi sağlamakta, şehrimizin, ülkemizin kalkınmasını sağlamaktadır. Artık iklimiyle, turizmiyle, tarımıyla, doğasıyla, güneşi ve suyuyla üreticilerimiz Isparta’mızın hizmetindedir. Üreticilerimizin emeklerine, katkılarına sektöre sağladıkları olumlu gelişmelerden dolayı teşekkür ediyorum." 

Vali Aydın Baruş, gülün Isparta için öneminden bahsederek festivalin güzel geçmesi temennisinde bulundu. Baruş, konuşmasını şöyle sürdürdü;

'Bugün aramızda bulunup güzel günleri bizlerle paylaşan Türkiye dışından gelen ve Türkiye içerisinden ilimize teşrif eden çok kıymetli misafirlerimiz sizleri Uluslararası Gül Festivaline hoş geldiniz diyor, saygıyla selamlıyorum. Gül tüm insanlar için olumlu anlamlar içeren ve anlamını esas olarak mutlulukta ifade edilen çok değerli bir bitki ve çok güzel çiçek. Türkçe de kullanıldığımız gülmek eylemi en güzel ifadesini gül çiçeğinde bulur. Gül bizim için sevgidir, aşktır. Gül, zarafettir, saygıdır. Gül güzel kokudur. Sevgiliye hitap eden şairler gül rumuzunu çok sık kullanırlar. Gül aynı zamanda saflığı ifade eder. Ama tüm bunların ötesinde Türk toplumu olarak kurmuş olduğumuz medeniyetlerde gül çok derin anlamları ifade eden bir kelime olarak kullanılmıştır. Gül dendiği zaman; Ümmü Sinan'ın meşhur şiirini hatırlarız. O şiirinde bir şehri tasvir ederken o şehrin adalet ve mutluluk üzerine kurulu olduğunu söyler. 'Seyrimde bir şehre vardım, gördüm sarayı güldür gül. Sultanın tacı tahtı, dağı duvarı güldür gül. Gül alırlar, gül satarlar, gülden terazi tutarlar, gülü gül ile tartarlar çarşı pazarı güldür gül. Toprağı güldür, taşı gül, kurusu gül, yaşı gül, tas bahçenin içinde selvi çınarı güldür gül' Değerli misafirler Isparta, dünyanın gül bahçesi, yağlı gül üretiminin dünyada çok önemli bir bölümünü karşılayan şehir. Türkiye yağlı gül çiçeği üretiminin yaklaşık yüzde 80'ini, dünya gül üretiminin de yaklaşık yüzde 60'ı aşan kısmını Isparta karşılıyor. Onun için Ispartalılar şehirlerinden ne kadar gurur duyarsa duysunlar. Böyle bir şehre sahip olmak, gül bahçelerinin içerisinde gül yüzleri insanların yaşadığı, gül kokan mekâna sahip olmak ve bu mekânda olmanın mutluluğunu her zaman hissetmeliler. Bunu dünyaya hissettirmek için Türkiye'de her yıl düzenlenen Uluslararası Gül Festivali, bu yıl da çok önemli etkinliklere sahne olacak. 2 ila 4 Haziran tarihleri arasında festival programları kapsamında önemli aktiviteler gerçekleştirilecek. Gül bahçelerinde gül koklama, hem gülün kokusunu hissetme hem de festival kapsamında çok değişik kültürlerden gelen misafirlerimizin gösterilerini seyretme, çok değerli müzik sanatçılarımızı dinleme ve değişik etkinlikler kapsamında çocuklarımızın, gençlerimizin ürettiği, ortaya koydukları sanat eserlerini göreceğiz' ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR