Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Ispartanın bir tarım şehri olduğunu, her mevsime göre bir çok ürün üretildiğini, hem ekonomiye hem de turizme katkısı olduğu söyledi. Başkan Selçuk özellikle gül, elma ve lavanta üretiminde 1. sırada yer alıyoruz dedi.
Mustahattin Can Selçuk açıklamasında, ''gül, elma ve lavanta üretiminde Türkiye'de 1. sırada yer alıyoruz. Gül çok özel bir üründür ayrıca Peygamber Efendimiz'in kokusudur. Hasadı hava şartlarının durumuna göre 45¬-50 gün sürer. Hasat edilen güller gül fabrikalarında işlenerek gül suyu, gül yağı, reçel, şampuan gibi ürünler üretiliyor. Bu ürünler şehrimizde ve Türkiye'de satılıyor böylece tarım, turizm ve ticaret alanında gül üretimi zincirleme bir şekilde kentimize katkı sağlıyor. Ayrıca gül ve gül ürünleri Suudi Arabistan ve Fransa'ya ihraç ediliyor'' dedi.
TÜRKİYE'DE HER 4 ELMADAN 1'İ ISPARTA'DA ÜRETİLİYOR
Başkan Selçuk ayrıca, Ispartanın elma üretiminde de iddalı olduğunu ve Türkiye'de her 4 elmadan 1'inin üretildiğini söyledi.
Başkan Selçuk ''Isparta,Türkiye'deki her 4 elmadan 1' ini üretiyor ve elma üreticiliğinde 1. sırada yer alıyor.Elma ağaçlarının dikiminden sonra 2 ila 5 yıl arasında verim alınmaya başlanıyor. Hasatı yapılan elmalar işleme tesislerinde sınıflandırılarak büyük illerimize gönderiliyor kalan hurda elmalar ise meyve suyu yapılıyor. Ayrıca Hindistan, Malezya, Singapur, Dubai, Rusya, Kazakistan, Özbekistan ülkelerine elma İhracatı yapıyoruz'' dedi.
LAVANTA TURİZMİN POPÜLERLİĞİ SOSYAL MEDYA İLE ARTTI
Isparta'da 50 yıldır lavanta üretiminin yapıldığını ancak turizm açısından son 10 yılda sosyal medyanın da yardımıyla popülerliğinin arttığını kaydetti.
Selçuk açıklamasında, ''Lavanta üretiminde de Türkiye'de 1. sıradayız. Kentimizde 50 yıldır üretiliyor ama son 10 yıldır sosyal medyanın da yardımıyla popülerliği arttı. Lavanta bahçeleri görselliği ve kokusu ile yerli ve yabancı turistleri kendine çekiyor. Hasatından sonra fabrikalarda işlenerek suyu, yağı üretiliyor. Üretilen ürünler hem ülkemize hem de yurt dışına gönderiliyor'' diye konuştu.
Selçuk açıklamalarında, kentimizin tarım ili olduğunu sadece gül, elma ve lavanta değil kesme çiçek, kiraz, vişne,domates ve bakla üretiminde de Isparta'nın Türkiye'de önde gelen illerden birisi olduğunu belirtti. Ayrıca kentimizde 200'ün üstünde tıbbi aromatik bitki yetiştiğini ifade etti. Çiftçimizin araştırmaya, yeniliğe açık olduğunu belirtti. Ayrıca devletimizin öncülüğünde Ziraat Odaları olarak mazot, gübre desteği,soğuk hava depolarının yapılması ve mevcut depolarının geliştirilmesi, Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'na ekip-ekipman desteği verdiklerini söyledi.
HABER/ GİZEM SARIKAYA
kabacalı
01 Mayıs 2023 Pazartesi 20:46Ziraat Odaları çiftçi yararına ne iş yapıyor acaba. Yasal mafya bunlar.
Metin Şahin
01 Mayıs 2023 Pazartesi 06:52Hele Antalya derenboğazından duble yol açılırsa çok daha iyi olur.
sallama ziya
30 Nisan 2023 Pazar 01:33muslahattin sen yerinde dursan olmazmı işin gücün nerde tören açılış kapanış var sen ordasın yahu protokolde senin yerin varmıki her yere atlarsın birde gider en ön sıraya oturursun sanırsın il müdürü filan atma tutma sallama haber olsun diye hiçbir veriye dayanmadan sallıyorsun ıspartadan başka gül yetiştiren yer varmıki onlar ikinci üçüncü ısparta birinci olsun o hesaba göre manisa mesir macunu üretiminde birinci
Eminmisiniz
29 Nisan 2023 Cumartesi 13:12Sallama veriler. Elma üretiminde bizi geçen iller var. Bunları bildiği halde popüler olmak için elma üretiminde 1. yiz denilmez
kuyucaklı maho
29 Nisan 2023 Cumartesi 11:03zamanında arabistan çölünde gül yetişiyormuymuş o zaman gülün anavatanı arabistanmıdır.o zaman niye bizden gül ürünleri alıyorlar ikincisi lavanta artık her yerde yetiştiriliyor sayın muslahattin bey gidin trakyay da lavanta bahçelerini bir görün gidin denizliye gülü mardine kaptırdığınızın farkındamısınız bilmem elmayı karamana öyle hamasi laflarla olmuyor bu işler