Motorlu Araç Satıcıları Federasyon Genel Başkan Yardımcısı Isparta Otomotivciler Derneği Başkanı Yalçın Baysan, "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı” ile ilgili açıklamada bulundu
Açıklamada ise; Üyesi bulunduğumuz Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED), Türkiye’deki Otomotiv Ticareti yapan sektör çalışanlarının oluşturduğu ve her geçen gün tüm illerimizde sayıları artarakdevam eden üye dernekleri ile birlikte; Otomotiv Sektörüne, Motorlu Araç Alım Satım Mesleğine ilişkin çağın gerektirdiği yenilikleri takip ederek, yasal düzenlemelere öncülük etmek için kurduk.
Türkiye ekonomisinde önemli bir ağırlığa ulaşmış olan ve ekonominin lokomotifi otomotiv sektörü; istihdamda, üretimde ve ihracatta, sektörde ana sanayiciler, yan sanayiciler, yetkili satıcılar,ihracatçılar, ikinci el ticaret yapanlar, bir bütünün parçası olarak değerlendirilmektedir.
Avrupa’nın çeşitli Ülkelerinde, otomotiv Sektöründeki ikinci el ticaretin nasıl, ne şekilde yapıldığını, yerinde incelemelerde bulunarak Ülkemizle karşılaştırmalar yaptık.
Kamu Kurum ve Kuruluşları ile görüşerek, yaşanan sorunların çözülmesi, tüketicinin korunması ile kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçilebilmesi ve vergi kayıplarından dolayı devletimizin zarara uğratılmasının önüne geçilebilmesi için yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunun yıllardır mücadelesini verdik.
Yine Federasyonumuzla birlikte Perakende Ticaretin Düzenlenmesi ve bu kapsamda; Gümrük veTicaret Bakanlığınca hazırlanan ve Otomotiv ticaretine önemli ölçüde düzenleme getirecek olan "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı”nın hazırlanması ve uygulamaya konulması adına görüşmeler yaptık. Toplantılar düzenledik. Yakın zamanda yürürlüğe girecek olan yönetmelikle ilgili olarak Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu aracılığı ile de dernek olarak görüşlerimizi yazılı olarak da bakanlığa bildirdik.
Yönetmelik taslağının yürürlüğe girmesiyle birlikte, Otomotiv Ticareti sadece bu işle iştigal eden gerçek ve tüzel kişiler tacirler tarafından yapılacak. Yetki belgesi ve satış sertifikasına sahip olmayanlar, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma ve yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyen kişiler motorlu araç alım satım işini yapamayacaklar.Otomotiv Satış Merkezleri ve çalışma ortamlarının metre kareleri gibi kısaca bu sektörde hizmet verenlere ciddi anlamda düzen gelecek.
Tüketicilerin mağdur olacağı olumsuz durumların önüne geçilmiş, ikinci el araç satın alacak olan vatandaşlarımıza güven ve kalite başta olmak üzere birçok avantajlar sağlanacaktır. 2 el araçla ilgili km’ye garanti vereceğiz. Satış öncesi ekspertiz raporu düzenlenmesi zorunlu olacak. Vatandaşlarımız aracını almadan önce, ne kadar süre ile nasıl garanti uygulanacağını ve detaylarını bilerek daha güvenli bir şekilde araçlarına sahip alacaklar. Ekspertiz raporunda yer alması gereken bilgilerden bir veya birden fazlası uygun olmaması durumunda,taşıt kusurlu kabul edilecek. Bu durumda 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında kanununun kapsamında “ayıplı mala ilişkin hükümleri” uygulanacak.
Ayrıca Otomotiv işi ile uğraşmayan kişiler bir takvim yılı içerisinde 3’den fazla araç satışı yapamayacaklar. Böylelikle kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçilmiş olunacak ve vergi kayıplarının da ortadan kalkması sağlanacak bu anlamda da Devletimiz korunmuş olacak.
ULUSAL YETERLİLİK
(Mesleği icra eden bireyin sahip olması gereken bilgi beceri ve yetkinlik)
Bugüne kadar Galerici olarak bilinen, faaliyet gösterdiğimiz mesleğimizin yasal olarak bir adı yoktu. 28 Temmuz 2016 tarihinde Motorlu Araç Satıcıları Federasyon’umuz (MASFED) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü ile mesleğe yeni bir düzenleme getirmek için girişimlerimde bulunarak “Motorlu Araç Alım Satım Sorumlusu” ve “Motorlu Araç Alım Satım Personeli” Ulusal Yeterlilik Hazırlama çalışmalarımızı başlattık.
Mesleki Yeterlilik sisteminin temelinde mesleklerin tanımlanması ve standartlarının oluşturulması yer almaktadır. Öncelikli hedefimiz faaliyet gösterdiğimiz mesleğimizin bir adının olması; Motorlu araç alım ve satımına ilişkin meslek ve sektörün tanınması, bu sektörde ticari faaliyette bulunan sektör sahipleri ile çalışanları üzerinde güven ve saygınlık oluşturarak; hukuki çerçevenin oluşturulmasının sağlanmasıdır. Böylelikle Mesleğin icra edilirken; ticari faaliyetlerine ilişkin hukuki, mali, teknik,teknolojik, sektörel, iş yeri donanımları ve işyerlerinin kurumsal yapılarak kavuşturulması için çalışmalarımızı yürütüyoruz.
İş ve insan birbirini tamamlayan iki unsurdur. Başlattığımızbu çalışmalar ile hayat boyu öğrenmeyi destekleyerek; Ulusal ve Uluslararasıdüzeyde kıyaslanabilirlik ve mesleğini icra eden kişilerin iş dünyasına aktifolarak katılımı ile kalite güvencesinin sağlandığı şeffaf ve güvenilir birsektör ortaya çıkaktır. Aynı zamanda Uluslararası ölçekten küresel ölçeğeyükselen Otomotiv sektörü; ekonomide Türkiye’nin rekabet edebilmesi içinnitelikli iş gücünün yetiştirilmesine de önemli ölçüde katkılarsağlanacaktır.
Bu anlamda Ulusal Yeterlilik Taslağı’nı yazdık. MeslekiYeterlilik Kurumu, ilgili taslağı resmi internet sitesinde yayınladı. Butaslağı ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşları ve ÖzelSektör Temsilcileriyle paylaşarak taslağın geliştirilmesi için görüş sürecinibaşlattık. Görüş belirtme süreci 10 Şubat 2017 tarihinde son buldu. Bu aşamadansonra, 07 Mart 2017 tarihinde MYK Ticaret Komitesi toplantısında alana ilişkinUlusal Mesleki Yeterlilik, Ticaret Komisyonu tarafından yapılacak çalışmalarlason halini alarak resmiyet kazanacaktır.
14 Şubat 2014 tarihinde Federasyonumuza bağlı Masfed MeslekiMesleki Yeterlilik Geliştirme Eğitim Sınav Belgelendirme Anonim ŞirketiniKurduk. Kısa adı MASFED MYM AŞ olan buşirketin %100 ü Federasyonumuz iştiraki olup ilerleyen sürede MYK ve TürkAkreditasyon Kurumu (TÜRKAK) ile akredite olduktan sonra Eğitim ve UlusalYeterlilik Sınavları; MASFED MYM AŞşirketimiz tarafından yürütülecektir. Buanlamdaki yasal müracatımızı yaparak bu süreçteki istenilen dokümantasyon veistenilen şartları sağlamak üzere çalışmalarımız halen hızla devam etmektedir.Türkiye genelindeki 2 El Otomotiv ve sıfır Araç satan bayiler dahil olmak üzereYetki Belge alma zorunluluğu getirilmesi ile ilgili düzenlemeler de son aşamaya gelmiştir. Bu çalışmaların sonucundaFederasyonumuz motorlu araç satımı mesleğinde faaliyet gösteren kişilerinmesleğinin resmi olarak adlandırılması, işletmelere ve çalışanlara güven vesaygınlık kazandırılmasını, verilen hizmetin hukuki bir çerçeveye oturtulmasınısağlayacak.
Derneğimiz ve üye olduğumuz Federasyonumuz, Motorlu AraçAlım Satımı alanında gösterilecek faaliyetlerin standartlarının belirlenmesindeöncülük etti ve bu sayede de konuyla ilgili otorite haline geldi.
Hazırlamış olduğumuz bu ulusal yeterliliklere myk.gov.tradresinden Ulusal Yeterlilikler / GörüşSürecinde Olan Taslak Yeterlilikler sayfasından , Ticaret Sektörü / Hazırlayan Kuruluş Masfed veya yinemasfed.com sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
İTHAL ARAÇLAR
Ülkemizde, son beş yıl içerisinde ithalat izin belgesisahibi firmaların; özellikle 2008 – 2009 - 2010 yıllarında ithal etmişoldukları araçlara, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerince hazırlanansoruşturma raporları dayanak gösterilmek suretiyle Mahkemeler ve GümrükMüdürlüklerince kaçak eşya olduğu iddiası ile el koyulmakta ve fiilen muhafazaaltına alınmaktaydı ve El Konularak Mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararıverilen; İthal edildikten 5 ya da 6 yılsonra üçüncü dördüncü sahiplerinin kullanımında iken el konulan 42000 (kırk ikibin) aracın 12000 (on iki bin) adetine Mahkemelerce fiilen el konulmuşdurumdaydı.
Derneğimiz ve Federasyonumuz ile yürüttüğümüz çalışma ileİthal otomobillerle ilgili yaşanan sıkıntıların giderilmesi ve ithalata yönelikçalışmaların önündeki birtakım engellerin ortadan kaldırılmasına ilişkingirişimlerde bulunularak Gümrük veTicaret Bakanlığı tarafından 16 Aralık 2016 tarihinde 26/2 sayılı Kanun Teklifihazırlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verildi. Teklif, 16 Ocak 2017tarihinde Kanunlaştı ve 27 Ocak 207 tarihinde de Resmi Gazete’de yayımlanarakyürürlüğe girdi. Bu Kanun ile bağlı durumda bulunan 42.000 adet ithal aracınserbest kalabilmesi için gereken yükümlülükler belirlendi ve bu alandaki ticarifaaliyetlerin sürdürülmesi ile ilgili bazı düzenlemeler yapıldı.
Bu anlamda da öncelikle tüketicilerimiz ile mağdur durumdaolan ticari işletmelerin mağduriyetleri giderilmiş ve yıllardır çürümeye terkedilmiş olan milli servet tekrarDevletimize kazandırılmıştır.
Yalçin
04 Mart 2017 Cumartesi 19:55Yalçiiiiiiin