2022 yılının ilk İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı Vali Ömer Seymenoğlu başkanlığında Prof. Dr. Turan Yazgan Halı Kilim ve Etnografya Müzesi içerisinde faaliyet gösteren halı dokuma atölyesinde gerçekleştirildi.
Bir zamanlar Isparta denilince ilk akla gelen ancak günümüzde teknolojiye yenilen Isparta Halısına dikkat çekmek için toplantıyı böyle bir mekanda düzenlediklerini söyleyen Vali Seymenoğlu atölyenin açılmasında emeği geçen Isparta Belediye Başkanlığı’na, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ile Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü’ne teşekkür etti. Vali Seymenoğlu toplantı öncesinde örnek GES projesini hayata geçiren Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Erdal Yıldırım’a, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Öğretmeni Önder Emre’ye ve Elektronik Öğretmeni Bünyamin Boz’a Başarı Belgesi takdim etti.
Toplantı öncesi yaptığı konuşmada halıcılığın Isparta için ekonomik bir değer olduğu vurgusu yapan Vali Seymenoğlu, el halıcılığının geliştirilmesi adına son dönemde yapılan çalışmaları kurul üyeleri ile paylaşarak “Hedefimiz halıcılık üzerinden istihdamı artırmak” dedi.
Vali Seymenoğlu “Toplantımızı burada yapıyoruz çünkü halıcılık Isparta için önemli bir ekonomik değer. Ancak son yıllarda makine halısının devreye girmesiyle el dokuması halıcılık yavaş yavaş yok olmaya yüz tutmuştu. Sağ olsun Isparta Belediye Başkanımız, İş-Kur Müdürümüz ve Milli Eğitim Müdürümüz ortaklaşa proje yapmışlar. İş-kur üzerinden de desteklenmekte. Çok güzel bir çalışmaya imza atmışlar. Dışarıdan gelen misafirlerimizi yönlendirebileceğimiz güzel bir ortam oluşmuş. El dokuma halısını mutlaka tekrar ülkemizin gündemine oradan da yeniden dünya gündemine sokabilmemiz lazım. Zaten bu yaptığımız toplantıların temel amacı istihdam diyoruz. Hazır Isparta’mızda dünyaca bilinen bu halıcılık geçmişi var bunu niye tekrar gündeme getirmeyelim düşüncesiyle bu projeler uygulanıyor” dedi.
Ardından toplantıya geçildi. Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ITSO Başkanı Mustafa Tutar, Meslek Odaları Temsilcileri ve ilgili kurum müdürlerinin katılımıyla gerçekleşen toplantı Çalışma ve İş-Kur Müdürü Mustafa Höke’nin geçtiğimiz bir yıl içinde yapılan; kurum ödemeleri, istihdam çalışmaları, eğitim çalışmaları hakkında ve çalışma hayatına dair istatistiki verilerle ilgili bilgi sunmasıyla başladı.
Toplantının son bölümünde mesleki ve teknik eğitim veren liselerin mevcut durumu ve bu okullardaki öğrencilerin istihdam durumlarının değerlendirilmesi kapsamında; Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Erdal Yıldırım, okulda bulunan alanlar, teknik alt yapı ile ilgili bir sunum gerçekleştirerek okul mezunlarının iş hayatındaki durumunu kurul üyeleriyle paylaştı.
Yıldırım, meslek liselerinin normal Anadolu lisesi müfredatıyla eğitim verdiğini ek olarak meslek dersleriyle öğrencilere meslek kazandırdıklarını belirterek okullarından mezun olan öğrencilerin rahat bir şekilde üniversiteye yerleşebildiğinin altını çizdi.
Vali Seymenoğlu toplantının ardından El Halısı Dokuma Atölyesi’nde tezgahları inceleyerek halı dokuyan kadınlarla sohbet etti. Büyük bir sabır ve el emeğiyle yavaş yavaş ortaya çıkan halıları inceleyen Vali Seymenoğlu öğretici ve kursiyerlere bu geleneği sürdürdükleri için teşekkür etti.
Göz boyamak
22 Ocak 2022 Cumartesi 12:22Halının canlanması çok güzel olur ama pazar oluşturulmuştur yoksa dokunan halılar depolara kaldırıp çürümeye terk edilecek çok merak ediyorum
seyyah
22 Ocak 2022 Cumartesi 10:26O tren kalkalı çok oldu.
Hacı
21 Ocak 2022 Cuma 23:06Halının modası geçti artık siz neyin derdindesiniz
Veysel
21 Ocak 2022 Cuma 20:35Gurbetçi Kemal nıckli arkadaşa katılıyorum.Zamanında merinos halı fabrikası 35 yıl önce Ispartaya yapılacaktı.Aç gözlü iş adamları teklifi reddettiler.Gaziantepteki halı fabrilarına gittim gördüm.Binlerce kişiye iş ekmek sağlıyor.. Ispartalıdan bir cacık olmaz,acımayacaksın...
Gurbetçi Kemal
21 Ocak 2022 Cuma 17:23BECERİKSİZ ISPARTA LILAR ELİNİZDEKİ DEĞERİN NİMETİN DEGERİNİ BİLEMEDİNİZ BU GÜZELİM EL EGEMİ GÖZ NURU HALI DOKUMACILIĞINI GELİŞTİTİP SANAYİYE GEÇİŞ SÜRESİNDE MAKİNE VE TEKNOLOJİ İLE BİRLEŞTİRSEYDİNİZ ISPARTANIN HER TARAFINDA HALI FABRİKALARI OLMASI GEREKİRDİ KOOPERATİF KUTUP PARANIZI SANAYİYE YATIRSAYDINIZ ANTEPİ GRÇERDİNİZ TEK BİLDİGİNİZ BANKAYA FAİZE YATIRMAK DAİRE ALMAK APART YAPMAK SAP GİBİ ORTADA KALIR ANTEP HALI KENTİ OLMAZDI BAŞKAN BİR BAŞLANGIÇ YAPMIŞ SAYGI GÖSTERİN BARİ ELEŞTİRECEGİNİZE
Veysel
21 Ocak 2022 Cuma 13:07Çok halı dokumakla geçti gençliğim.6 metrekare halıyı çıkarmak 1 ay sürüyor.Bu halıyı en az 8-9 milyara satacaksın ki evin geçimini sağlayasın.Masal okuma Şükrü,geç bu yalanları.Şu sakalları da kes öyle otur koltuğa...
Sbt
21 Ocak 2022 Cuma 12:34Can çıkmış bi kere, neresinden istersen üfle gelmez geriye
Değirmenci Dayı
21 Ocak 2022 Cuma 12:30Ne halıymış be her 6 ayda bir canlanıyor sonra bi daha haber alınamıyor.Canlanıyor bir daha haber yok bi daha canlanıyor yine bişeyler oluyor haber alınamıyor.Bırakın halıyı halı karın doyurmuyor marketlerdeki farklı fiyatları denetleyin ama mahalle bakkallarını değil ıyaşı migrosu üç harflileri denetleyin. Ulen millet aç biz halı peşindeyiz. Barbunya pilaki aynı market de bir marka 7 buçuk lira başka bir marka 20 lira nasıl oluyor bu iş?
İspartali
21 Ocak 2022 Cuma 11:51Sen ispartayi canlandir verilen sözlerin çoğu yapılmadı ne oldu 5bin konut