Yüksek girdi maliyetleri, pazar ve işçilik sorunları gibi her geçen yıl daha da zorlaşan elma çiftçiliği şimdide sulama krizi ile karşı karşıya. Elmacılık bu yıl iklim şartları nedeniyle hasat zamanının erken gelmesinden dolayı su krizinden etkilemese de gelecek yıllarda su sorununun devam etmesi halinde elmacılığın geleceği tehlikeye girebilir.
Isparta yıllık rekoltesi, dikili alan büyüklüğü ve kendine has aroması ile Türkiye’nin en önemli elma üretim merkezi olma özelliğini koruyor. Fakat bu durumu ne kadar bir süre daha koruyabileceği tartışmalı. Zira bu yıl havaların kurak gitmesi ve Eğirdir gölünün yıldan yıla çekilmesi nedeniyle Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü kritik bir karar alarak sulama kanallarına Eğirdir gölünden su vermeyi erken durdurmak zorunda kaldı. Hasat döneminin erken başlaması nedeniyle elma çiftçisi su sıkıntısından etkilenmese de gelecek yıllar için su sorunu yaşanmasına ve bu durumun elmacılığı kötü etkilemesine kesin gözüyle bakılıyor.
HASAT ÖNCESİ TAŞIMA SU VERİLDİ
Bu yıl yağışların yetersiz olması nedeniyle Eğirdir gölünün su kodu tehlikeli sınırın altına indi. Hal böyle olunca DSİ sulama kanallarına verilen suyu erken kesmek zorunda kaldı. Özellikle Eğirdir Boğazova’daki elma üreticileri bahçelerine hasat öncesi son suyu veremediklerini belirterek şikayetlerini dile getirmeleri üzerine Sorkuncak Barajındaki suyun Çay deresinden Kovada kanalına aktarılmasıyla üreticilere elma bahçelerini son sulamayı yapmaları sağlandı.
GÖLLE BİRLİKTE ISPARTA ELMACILIĞI DA YOK OLABİLİR
Isparta açısından büyük öneme sahip Eğirdir gölünde su seviyesinin yükselmemesi halinde elma bahçelerine gelecek yılda su kısıtlamasına gidileceği belirtiliyor. Böyle bir durumda Eğirdir gölüyle birlikte Isparta elmacılığı da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.
Konuyla ilgili oluşum gazetesine konuşan Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk,
“Devlet Su İşleri Eğirdir gölünde su kodunun kritik seviyenin altına düşmesi nedeniyle sulama kanallarına su verilmesi geçen yıllara göre bir miktar erken kesildi. Fakat çiftçilerimiz olumsuz bir durumla karşılaşmadı, umarız bu kış yeterli yağış olur ve sorun yaşanmaz dedi.
“SULU TASARRUFLU KULLANALIM”
Isparta’da su sorunu yaşanmaması için hem evsel hem de tarımsal alanda su kullanımına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Selçuk, “Su hayattır. Su kullanımına hem evlerimizde hem tarımsal alanlarda dikkat etmeliyiz suyu tasarruflu kullanalım ki gelecek nesillere daha büyük sorunlar bırakmayalım evlerimizde muslukları açık bırakmayalım, vahşi sulama yerine damlama sulama kullanalım diye konuştu.
SABİT TESİSLER GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULUR
Gelecek yıl için su sıkıntısı yaşanması halinde elma bahçeleri gibi sabit tesislere öncelik verileceğini belirten başkan Selçuk, “Hepimizin beklentisi kış boyu iyi bir yağış alarak Eğirdir gölünün su kodunun yükselmesi fakat aksi bir durum olması halinde elma bahçeleri gibi sabit tesislere öncelik verilerek tarla bitkileri gibi yıllık bitkileri suda kısıtlamaya gidilebilinir umarız böyle bir tedbir almak durumunda kalınmaz.” Şeklinde konuştu
KURAKLIK KRİZ KOMİSYONU TOPLANIYOR
Bu yıl havaların kurak gitmesi nedeniyle Eğirdir gölü ve barajlardaki su kodunun düşmesi nedeniyle pazartesi günü saat 14.00’da kuraklık kriz komisyonu Devlet Su İşlerinde vali Aydın Baruş Başkanlığında ilgili kurum ve kuruluşlarla toplantı yapılacak.
L dikkat
05 Kasım 2023 Pazar 11:19Elmanın sapı biyamına mı zarar verdi elm yüzünden göt kuruyacakmış. Eğirdir sanayinin oradan kovada barajına verilen suyu görmüsün.adam baraja su akıtıyor. Elektrik panellerde üretilir
Salih okutan
04 Kasım 2023 Cumartesi 23:18Bende egirdir bogazovada elma üreticisiyim eyüpler köyü çiftlik mezrasında yaşıyorum bu sorunumuzu gündeme getirdiğiniz için teşekkür ederim eyüpler köyü olarak 2002 yılında kuraklık gelecek diye damlama sulamaya geçtik hala vahşi sulama yapanlar çoğunlukta çözüm ise sulama kanallarının iptal edilip kapalı sisteme geçilmesi damlama haricinde su kullanımına izin verilmemeli buda yetmez bütün sulanan araziler kartlı sisteme alınmalıdır tüketigi kadar bedel ödeyeceği için yüzde 50 daha tasarrufolur
Sinan Karahan
04 Kasım 2023 Cumartesi 19:27Gölün kurumasının sebebi çimento fabrikaları beton tesisleri ve. Mermer tesisleridir.. Gibin bakın ne kadar su harcadıklarına.. Ağlarsınız.
sorumlu sorumsuz takılan DSİ dir
04 Kasım 2023 Cumartesi 18:28Gölün kurumasının sorumluları ne işe yaradıklarını kendileri de bilmeyen ekobir, sahaya inmeyen,takip kontrolde yetersiz, liyakatsiz ve yetersiz sulama birlik başkanları ve bir vekilin himayesinde klimalı odalarda mesai yapan kaçak kuyulara göz yuman vahşi sulamaya göz yuman sorumluluğu sulama birliklerinin üstüne yıkan DSİ 18 dedir Memlekette mühendis mi yokta elektrik teknisyenini sulama birlik başkanı yaparsınız
Köylü
04 Kasım 2023 Cumartesi 17:35Salma sulama yapmayın damla sisteme geçin artık
Doğrusu
04 Kasım 2023 Cumartesi 17:28Gölle beraber elma da yok olacak ne demektir. Elma yüzünden göl yok olacak demek daha doğru.
Elma
04 Kasım 2023 Cumartesi 17:27Eğirdiri kurtarabilecekseniz elmadan vazgeçsinler. Vahşi sulamayla doğayı mahveden paragözlere az su gereken başka ürünler dikmeyi ekmeyi teşvik edin.
Spartalı
04 Kasım 2023 Cumartesi 12:48Elma bizi bitirecek bir gün, söktürün şu elma bahçelerini yarın temiz su diye bir birimizi boğazlayacağız. Isparta elması diye şov yapıp durmayın orda burda
Musa
04 Kasım 2023 Cumartesi 11:42Ulann Göl kuruyor göl . Hala gölden su çekme peşindeler pes vallahi pes billahi pes
Eco System
04 Kasım 2023 Cumartesi 10:46Gölü kuruttunuz, kimyasal atıkları, zirai atıkları attınız ve halen Eğirdir elması tehlikede mi diye soruyorsunuz. Bunlar daha iyi günleriniz.