GİZEM SARIKAYA- TÜİK verilerine göre; Isparta barbunya üretiminde 2021 ve 2022 yılında Türkiye birincisi oldu. Barbunyanın 2022 yılında Türkiye genelinde 75 Bin 961 ton üretimi gerçekleşti. Üretimin 11 Bin 112 tonluk kısmı Isparta tarafından yapıldı. Böylelikle Türkiye’deki barbunya üretiminin yüzde 14,63 kısmı Isparta tarafından sağlanmış oldu. Barbunyanın tarımsal üretim değeri ise 133 milyon TL olarak açıklandı.
BAŞKAN SELÇUK; ‘ÜLKEMİZ BİR TARIM ÜLKESİ, İLİMİZ DE BİR TARIM İLİDİR’
Isparta Ziraat Odası Başkanı ve Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mustahattin Can Selçuk, barbunya üretimi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Selçuk, Isparta’nın bir tarım ili olduğunu ve birçok ürünün üretiminde ilk sıralarda yer aldığını söyledi.
Başkan Selçuk; ‘İlimizde gül, elma, lavanta ve barbunya üretiminde Türkiye’de 1. Sırada yer alıyoruz. Karanfil üretiminde 2. Sıra, vişnede 4. Sıra, kirazda 6. Sıra, kayısıda 7. Sıra ve çilekte 30. Sırada yer alıyoruz. Ülkemiz bir tarım ülkesi, İlimiz de bir tarım ilidir. Hayvancılıktan arıcılığa, balıkçılıktan tıbbi aromatik bitkilere kadar birçok üretim içindeyiz. Barbunya üretiminde Türkiye’de yaklaşık 76 Bin ton üretim gerçekleşmektedir. 76 Bin tonluk kısmın 11 Bin tonu ise Isparta’da üretilmektedir. Üretilen barbunya Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlere gönderiliyor ve orada yaşayan insanlar da tüketimini sağlıyor. Biz üretiyoruz cennet vatanımıza ve milletimize afiyet bal şeker olsun. Pandemi döneminde sofraları boş bırakmadık ve yine boş bırakmayacağız’ şeklinde konuştu.
PEKİ BARBUNYANIN FAYDALARI NELER?
Barbunyanın faydalarını sıralayacak olursak; Barbunya A, B5, B9 ve C vitamini ile demir, kalsiyum ve magnezyum mineralleri açısından zengindir ve yüksek oranda lif içerir. Büyüme çağındaki çocuklar, sporcular, hamileler ve vücut geliştirmek isteyenler için bulunmaz bir protein kaynağıdır. Posalı yapısı sayesinde bağırsak kanserine karşı koruyucudur. Vücudun onarımını ve gelişimi destekler. Kan şekerini hızla yükseltmediği için diyabetli hastalarda uzun süre tokluk sağlar. Romatizmal hastalıklar için faydalı bir gıdadır. Cilt lekeleri ile savaşır ve leke oluşumunu engellemeye yardımcıdır. Böbrek kumu ve taşı dökülmesinde faydalıdır. Kalp sağlığını korur. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu gidermeye yardımcıdır. Kemikleri güçlendirir. Cildi yumuşatır ve gençleştirir.
Hoyranlı
03 Temmuz 2023 Pazartesi 21:18Garip köyü ve bölgesi kabaca senirkent Akkeçili Ortayazı Ekim yapıyordu üreticinin ve gölün durumu ortada işçi parası 400 olmuş tüccarlar istediği fiyatı yazıyor insanlar ekip dikmeye korkar hale geldi. Araba alıp bekleten tarla ekenden daha çok kazanır hale geldi maalesef yetkililerden çözüm istiyoruz
davras32senget
02 Temmuz 2023 Pazar 23:51kambersiz düğün olmazmış.muslahattin özlettin kendini.sen her gün demeç ver