Bomba 32 Özel Haberidir / Isparta’da Ramazan Ayı dolayısıyla 190 Alo Fetva Hattı’ndaki görevlilere ‘oruç, fitre, zekat ve fidye niyetler’ ile ilgili sorular yöneltildi.
Isparta İl Müftülüğü'nde hizmet veren ve dini sorular yöneltilen Alo Fetva Hattı'nda kadın ve erkeklere ayrı birim halinde hizmet veriliyor. İl Müftü yardımcısı Halil Taş, Ramazan Ayı dolayısıyla Alo Fetva Hattı’nda görevlilerin cevapladığı soruları anlattı.
Müftü Yardımcısı Taş, Ramazan Ayı boyunca günde ortalama 100 çağrı aldıklarını belirterek, vatandaşın yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Müftü Yardımcısı Taş, açıklamasında; “Isparta Müftülüğümüz olarak başkanlığımızın bize tahsis ettiği 190 Hattı’nın bize ait olan birimlerinde Ramazan Ayı boyunca haftanın 3 günü bir bayan bir de erkek hocamız fetva nöbetinde kaldılar. Fetva nöbetine vatandaşlarımız baya yoğun talepte bulundular. Günlük 80-100 civarında arama aldık. Direkt 190’ı arayan kişinin sorusunu arkadaşlarımız cevaplıyor. Tabi Ramazan’da vatandaşlarımızın oruç, fitre, zekat ve fidye, niyetlerle ile ilgili yoğun sorularını alıyoruz.
En çok gelen sorularda; şeker hastası olan vatandaşların “İnsülin iğnesi yapsam orucum bozulur mu?” gibi, “Göz damlası yapsam orucum bozulur mu?”, “Kulağıma damla yaptım bozulur mu?” “Hastalandım, hastaneye gittim iğne yaptırdım, orucum bozulur mu?” gibi soruların geldiğini söyleyen Taş, “Bunlarda oruç bozulmaz. “Boğazıma bir şey kaçtı?” kaçan şey gıda mahiyetindeyse tabi onlarda oruç bozulur. Kaza olarak olmuşsa güne gün, kasten yemedikten sonra oruç kazayla bozulursa güne gün olarak tutulur. Ama kasten bozulursa, Ramazan’a saygısızlık olur ve 60 gün cezası, 1 gün de kazası olmak üzere toplam 61 gün peşpeşe oruç tutması gerekir. Böyle bir ceza vardır. Ayrıca Ramazan içerisinde zekat soruları gelir. “Hangi şeyler zekat olur?”, “Ne kadar vermem gerekir?” Orucunu tutamayan hastalarımız da fidye verirler. Orucumun fidresi ne kadardır? Malum fidre, 1 fitre miktardır, bugün 130 liradır. Her gün için 130 lira fitre vermesi lazım. Bunu “Fitreyi torunuma verebilir miyim?” gibi sorular geliyor. Hayır, usul ve furu deriz biz ona. Zekat, fitre, fidye evlat, torunlar, torunların çocukları, bunlara veremez. Çünkü bunlara bakmakla mükelleftir. Yine Anne, baba, dede, nine bunlara da veremez. Kardeş ve kardeş çocuklarına verilebilir” şeklinde konuştu.
Öncelik
07 Nisan 2024 Pazar 20:38Tasması hukumette olan ali erbaş korona zamanı bozmaz dedi d.. Lk herif Allahın adamı ol rtenin değil
Ahmet
07 Nisan 2024 Pazar 18:37Cevap verenler konuşmayı öğrenmeli önce. Soru soruyorsun, cevap verirken anladın mı, tamam mı gibi sözler sarf ediyorlar. Bu nasıl iletişim Allah aşkına?
Ispartalı
07 Nisan 2024 Pazar 16:23Bu korona çıkana kadar iğne orucu bozuyor diyordunuz korona da virüs aşısı vurulursa bozmaz diğerleri bozar şimdi bozmaz diyorsunuz yav hocam birilerine yaranabilmek için fetva vermeyin bişey bozuyorsa hep bozar bozmuyorsa bozmaz...