SGK İl Müdürü Hüseyin Karagöz, kayıt dışı çalışmanın hem ülkeye hem kişinin kendisine zarar veren bir unsur olduğunu belirterek; “Kayıt dışı çalışanlar kendilerini sistemden sorgulayabilirler” dedi.
Türkiye kayıt dışı istihdam konusunda oldukça mustarip bir ülke. Yapılan çalışmalar kapsamında devlet tarafından kayıt dışı istihdamın önlenmesi konusunda büyük adımlar atılıyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan SGK İl Müdürü Hüseyin Karagöz, kayıt dışı istihdamda çalışan insanların önce kendilerini sorgulaması gerektiğini belirtti. İl Müdürü Karagöz;“Her şeyin başı sağlık. Sağlığımız yerinde olmazsa eğer elde ettiğimiz hiç bir değerin önemi yoktur. Kayıt dışı istihdamda çalışan insanların önce kendini sorgulaması gerekiyor. ‘Ben kayıt dışında kaldığım sürece nelerden mahrum kalıyorum’ diye kendine sorması gerekiyor.
KARAGÖZ; “SİGORTALI ÇALIŞMAYI
ÖNEMSEYİN VE GÖZARDI ETMEYİN”
Bu insanların sigortası yatmıyor, hastalandığı zaman kendini tedavi ettirecek bir güvencesi olmuyor. Çalıştığı yer hastalık üretiyorsa ki birçok sektörde bunu görebiliriz. O zaman sıkıntı daha da büyük olabiliyor. Örneğin mermer ocaklarında çalışan işçilerin durumu çok vahim. Çünkü sürekli toz içerisinde çalışıyorlar. Gerekli tedbirleri almazlarsa akciğerlerine toz giriyor. Bu da meslek hastalığına neden oluyor. 3-5 yıl sonra da sağlık sorunu yaşıyor. Kaliteli bir yaşam için sağlığının olması lazım. Emekli olamıyorsunuz, evliyseniz eşinize ve çocuklarınıza faydalı olamıyorsunuz. Bu kadar unsuru göz ardı etmemek gerektiğini düşünüyorum.
“İŞVERENLER İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİ”
‘Kayıt dışına kayıtsız kalmayalım’ vurgusu işverenler için de geçerlidir. İşverenler günümüzde teşvik alıyor, milli gelire katkı sağlıyor ve istihdam yaratıyor. Sigortası yapılmayan bir insanın başına bir kaza geldiği zaman ya da ölümlü bir olay olduğu zaman işverenin kendini kurtarması mümkün değil. İşverenin ilk olarak yapması gereken iş, çalışanının sigortasını bildirmesidir. Böylelikle hem o çalışanın sağlığını teminat altına alacaksın hem de işveren olarak kendini güvence altına alacaksın” dedi.
“KAYIT DIŞI İSTİHDAMDA BÜYÜK CEZALAR VAR”
Kayıt dışı istihdamın tespitinde hem çalışana hem de iş verene sorular yönelttiklerini, bilgilerin örtüşmemesi halinde ise işverene ceza verildiğini vurgulayan Karagöz; “Kayıt dışı istihdamın tespiti halinde öncelikle çalışana ve işverene sorularımızı yöneltiyoruz. Her iki kesimden de aldığımız bilgilere göre de geçmişe yönelik parayı ödetiyoruz. Tabi ki bunda çalışanın tedavi olduğunu da göz önüne alıyoruz. Çalışana bir yaptırım yok ama işverene çok yaptırım var.
adamım
22 Nisan 2019 Pazartesi 13:44Bu müdür, kibirden burnu düşse yerden almaz ki, kim sigortalı kim sigortasız ilgilensin.
hiç biri
22 Nisan 2019 Pazartesi 10:39Adam, bütün dünyayı ben yarattım der gibi duruyor. Ne bu kibir sayın müdür.
ıspartalı
22 Nisan 2019 Pazartesi 10:11çınar erkek ve kız öğrenci yurdunda bir bayan bir erkek aylardır sigortasız çalışıyor 1400,1500 tlye de çalıştırılıyor lar çünkü iş yok diye hadi bakalım ne yapacaksınız görelim oturduğunuz yerden basına konuşmayla olmuyor bende oranın komşusuyum takipçisiyim
Isprtalı
21 Nisan 2019 Pazar 22:01İhbar ediliyorda noluyo sanki ekipler çıkmadan işyeri sahibini arayıp hakkında şikayet var biz geliyoruz ona göre diyo çıkıpta kaçyerde denetimler yapılıyo anca organizede geziyolar..
Kazım Uçar
21 Nisan 2019 Pazar 18:11SGK müdürü ve ekibinin görevi kayıt dışı çalışmayı önlemek değil mi???? .Biz mi bulacağız çalışanları Zahmet edip sadece 1 hafta kafeleri denetlesin Zahmet Olacaksa eğer bir daha röportaj versin
Restt
21 Nisan 2019 Pazar 12:51Ispartada sigortalı çalişan adam yokki hepsi kayitsiz gunde 12 saat 1500 2000 tl arasina calistiriyorlar DENETIM YAPAN YOK belki 10 işyeri şikayet ettim ilgilenen olmadi niye oyları kaçardı esnaf ya sonuçta.var mısiniz benimle iddaya beraber dukkan dukkan gezecez 30 dukkanda en az 50 sigortasiz calisan bulacam
Sdü(öğrenci)
21 Nisan 2019 Pazar 12:28Kafeler caddesindeki ve diğer kafelerin çoğunda bu böyle hiçbir şekilde ne kayıt var ne sigorta ama buna kimse bişey diyemiyor nasolsa iş arayan çok öğrenci çok saati 4-5 liraya çalıştırılacak eleman çokBu sadece Isparta da böyle başka şehirlerde işe başlamadan sigortan başlar doğrusu da budur zaten ama işletme sahipleri bir şekilde bu işten sıyrılıyor yok deneme süreci diyo yok parttime çalışıyo diyor yetkililerin artık buna bir çözüm getirmesini istiyoruz