26 Nisan 2024 Cuma

Isparta'da hasat başladı

Isparta'da hasat başladı

Isparta

TÜRKİYE'nin en önemli elma üretim merkezlerinden Isparta'da, hasat dönemi başladı. Geçen yıl ülke genelindeki 4 elmadan 1'inin üretildiği kentte bu sene hem ürün kalitesi hem de rekoltenin iyi olması, üreticiyi memnun etti.

'Granny Smith', 'yarı bodur', 'starking' ve 'golden' gibi çeşitli türlerde elma üretiminin yapıldığı Isparta'da, Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl toplam 1 milyon 130 bin 424 ton elma üretimi gerçekleştirildi. TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde 2021 yılında üretilen elma miktarı, 4 milyon 493 bin 264 ton olurken, geçen sene her 4 elmadan 1'i Isparta'da üretildi. Elma yetiştiriciliğinde Türkiye'deki en önemli merkezlerden Isparta'da bu yılki hasat dönemi de başladı. Hasat, yaklaşık 1 ay sürecek. Üreticiler ve sektör temsilcileri, bu yıl özellikle ürün kalitesinin ve rekoltenin yüksek olduğunu söyledi.

EĞİRDİR'DE 400- 450 TON REKOLTE BEKLENTİSİ

Isparta'nın en fazla elma üretiminin ve ihracatının yapıldığı bölgelerin başında Eğirdir geliyor. Eğirdir Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıdoğan, bu yıl Eğirdir'de elma rekoltesinin 400- 450 ton beklendiğini söyledi. Sarıdoğan, "5 ile 6 TL arasında elma satışları oluyor. Sanayi tipi elma şu anda 2 lira 20 kuruş. Bu sene Eğirdir'deki elmalarda kırmızı leke, dolu, kara leke ve pas olmaması üreticimizin yüzünü güldürüyor" dedi.

'HERKES ELMASINI ÖVER DE BİZİMKİ BAŞKA'

Elma üreticisi Hasan Takır ise "Hasat güzel maşallah, bir sıkıntımız yok, ihracat olursa daha güzel olur. Aşağı yukarı 30 ton elmam çıkacak. Allah olmayanlara da versin, biz memnunuz. Eğirdir'in elması 'scarlet' tipi, bunun üstü çeşitlerimiz de var tabi. 'Granny Smith', 'yarı bodur', 'golden' var. Lezzet bakımından, aroma bakımından, sululuk bakımından Eğirdir elması hakikaten anılır. Herkes elmasını över de bizimki başkadır. O da iki göl arası olduğu için sirkülasyon olduğu için Eğirdir elmasının sulu bir yanı var" diye konuştu.

Bahçe sahibinin kardeşi Yaşar Takır, "Elmanın kötü gittiği dönemler oldu, dolu da vurdu sonra iç kurdu da olduğunu gördük. Yani şükür bu sene gerçekten çok güzel, kalite yönünden, verim yönünden, pazar yönünden. Bu sene ucuz da olsa elma gidiyor. En düşük 4- 4,5 TL'den başlıyor. İlk etaplarda 6'ya kadar alındı" dedi.

Isparta'da üniversite öğrencisi Zehra Takır, boş vakitlerinde babası Hasan Takır'a elma toplamada yardım ettiğini belirterek, "Eğirdir elması bence dünyada birinci. Arkadaşlarıma götürüyorum hepsi çok beğeniyor, çok seviyor, istiyor" diye konuştu.

'FİYATLAR BU SENE İYİ'

Elma üreticisi olan Eğirdir Şoförler Odası Başkanı Ahmet Takır da "Herhangi bir sıkıntı yok. Dolu, kara leke bir şey yok. Gayet güzel, fiyatlar da bu sene iyi. İhracatla alakalı bu yıl ciddi güzel gelişmeler var. Fiyatlar 5-6 TL bandında geziyor" dedi.

Bahçede elma toplayan işçi Ayşegül Şenyiğit, "Elma toplamayla seçmeyle hasat zamanı geçiyor. Eğirdir elması kaliteli, bence bir numara" diye konuştu.

Elma işçisi Mehmet Bildirici de "Bir an önce toplanması ve ağacından inmesi lazım ki kaldığı zaman güneş yanığı olur veya tadını bozar, elmalar yumuşamaya başlar. Tam zamanında toplanması ve ağaçtan indirilmesi gerekiyor. Biz de bu amaçla hem yardım etmek hem de maddi manevi yardımcı olmak amacıyla buraya geldik" dedi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

ısparta

04 Ekim 2022 Salı 00:35

el...bu ülkeyi çorak yapan sizsiniz her yer beton ısparta ne zaman çorak oldu iki lavanta diktiniz diye yellehçi seni her yeri cengize peşkeş çeken kim akp

saadet

04 Ekim 2022 Salı 00:33

el..saçma sapan konuşma l976 yılında özel ıdareye girdim çarşıda yıkılan bina altı soguk hava idi hergün kamyonlarla elma gelirdi gelendosta yapıldı egridire yapıldı senin akp de vekillerinde ortada bile yoktu adı bile yoktu onların sayesinde imiş her halt sizin sayenizde zaten ondan önce taş kemiriyorduk bereket bitti sayenizde ısparta hiç çorak olmadı hep yeşildi her yer agaçtı ormanı yakanda kaz dagları gibi kanadaya peşkeş çekende sizsiniz çiftçiyi dara sokan atatohum bile yasaklayan kim

Savlı Vayandaş

03 Ekim 2022 Pazartesi 18:18

Vatandaş evinin önünde bulunan iki ağaç elmadan buzhaneye 5 10 kasa elma koyuyor idi bu sene ondan da mahrum kaldık. Başka depoları bilmiyoruz ama Astaş soğuk hava deposuna elmanın bir kasasına 70 lira kira istediler bizde vazgeçtik, Bu senede buruşuk elma yiyeceğiz.

el

03 Ekim 2022 Pazartesi 13:11

sayın vekillerimizin ve başkanımız sayesinde ısparta elma ve lavanta cenneti olacak yapılan yatırımları ve hizmetleri görüyoruz daha düne kadar çorak araziler elma ve lavanta ile doldu başkanımız sayesinde ısparta altın yılını yaşayacak.

Börteçine

03 Ekim 2022 Pazartesi 12:17

Elma bahçede 5 lira markette 15-20 liraysa birilerinin şapkasını önüne koyup düşünmesi lazım. Elmanın zaten maliyeti 5 lirayı bulur be, fındıktan çaya kadar her ürünün taban fiyatı var elmanın niye yok elma niçin tüccarın insafına bırakılıyor

.

03 Ekim 2022 Pazartesi 11:44

Isparta'da elma üretiminin artması sayın vekillerimizin ve belediyemizin sayesindedir

Hızırbey

03 Ekim 2022 Pazartesi 11:37

Gelendost un elma bahçesi alanı çok geniş ve elma aroması Eğirdire göre çok yüksek ve çok güzel neden Eğirdir Gelendost un adı geçmiyor Gelendost elması Gelendost elması anladınız mı

g/uluborlulu

03 Ekim 2022 Pazartesi 11:04

günlük 200 tl verildiğini duydum. ihtiyacı olan varsa eş-dost söyleyin çevrenize belki bir faydası dokunur.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR