Ergoterapist Neşenur Orhan kendi kliniğinde Ergoterapi Hizmeti vermeye devam ediyor.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ergoterapi Bölümü Mezunu Neşenur Orhan, Isparta’nın ilk ve tek Ergoterapi kliniğinde bebek, çocuk ve yetişkinlere hizmet vermeye devam ediyor.
Ergoterapist Neşenur Orhan açıklamasında Ergoterapi biliminin önemli çalışma alanlarından biri olan “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu” hakkında bilgiler verdi. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, erken çocukluk döneminde ortaya çıkan, çocuğun dürtüsel, hiperaktif ve dikkatsiz olmasına neden olan bir dizi davranışla gözlemlenebilen bir durumdur.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, çocukların okul, aile, sosyal iletişim, fiziksel sağlık ve günlük yaşam aktiviteleri gibi pek çok alanda olumsuz etkilenmesine yol açabilir. Bu çocuklar bazı davranışlarıyla bizlere ipucu verirler. Örneğin çocuğunuz sizi dinliyormuş gibi görünüp aslında onun sizi dinlemediğini fark edebilirsiniz, sürekli oyun ve aktivite değiştirmek isteyebilir, çabuk sıkılabilir, eşyalarını çabuk kaybedebilir, etrafta sürekli gezmek veya koşmak isteyebilir, sıra beklemede zorluk yaşayabilir, görev ve sorumluluklarını sürekli erteleyebilir, okula hazırlanma veya giyinmede zorluk yaşayabilir, sınıfta veya yemek masasında oturmakta zorluk yaşayabilir, üzüntü ya da öfke gibi duyguları kontrol etmekte zorluk yaşayabilir.
Çok fazla hareket etme isteği olan çocuklar ise aktivitede uzun süre kalmakta zorlanabilmektedir. Üstelik bu duruma sahip olan çocuklar “dikkati dağınık” olarak gibi hatalı terimlerle etiketlenebilirler. Aslında burada temel sorun dikkatin dağınık olması değil fazla hareket etmek istenmesidir. Öte yandan, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar aktivite sırasında dikkatleri dağıldığı için aktiviteyi veya kendi pozisyonlarını değiştirmek isteyebilirler dahası kalkıp yürümek isteyebilirler. Bu durum, bu çocukların fazla hareket ettiği ve yerinde duramadığı izlenimini oluşturarak "çok hareketli" olarak nitelendirilmelerine yol açabilir. Hiperaktivitesi olduğu için dikkati dağılan bir çocuğa sadece dikkat çalışmaları yapmanın hiçbir faydası yoktur ve bu çocuğun daha fazla zorlanmasına sebep olacaktır. Bu nedenle her çocuğun ihtiyaçlarına ve özelliklerine uygun bireyselleştirilmiş bir yaklaşımın benimsenmesi önemlidir.
“Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna sahip çocuklarda duyu modülasyonunda zorluklar görülebilir”
Günlük hayatta sürekli olarak çeşitli uyaranlara maruz kalırız ve beynimiz gereksiz olanları bastırabilme kabiliyetine sahiptir. Bu yeteneğe duyu modülasyonu adı verilir. Ancak duyusal modülasyonda zorlanma yaşayan çocuklar bu uyaranlara maruz kalıp filtre etmekte zorluk yaşayabilirler. Bununla birlikte duyusal hassasiyetler, odaklanma ve dikkati sürdürme zorlukları sıkça görülür. Ayrıca, çocukların etraflarından ve vücutlarından aldıkları uyaranları düzgün bir şekilde filtreleyememeleri gibi bir diğer problem de ortaya çıkabilir. Merkezi sinir sistemi uyaranları doğru bir şekilde işleyemediğinde, istikrarsız bir uyarılma seviyesiyle karşılaşılır. Bu durum, ya aşırı yüksek bir aktivite seviyesine ya da tam tersi olarak düşük bir aktivite seviyesine neden olabilir. Bu alandaki amaçlarımız, hareketlilik seviyesini dengede tutmak, hedefe odaklanma süresini artırmak, hedefe odaklanırken gereksiz uyaranları filtre edebilmektir. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunda ergoterapistler bireylerin evde, okulda, işte ve ilişkilerde yaşadığı zorluklar üzerinden değerlendirme yapar ve uygun müdahale planlarını oluşturur. Bu sağlık mesleği, çocukların ihtiyaçlarına yönelik terapi programları uygulayarak mevcut problemleri hafifletmeyi hedefler. Örneğin ergoterapistler
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuna sahip çocuklarda zaman yönetimi, organizasyon becerileri ve yürütücü işlevler gibi geniş bir yelpazede müdahale programları oluşturabilir.
Zaman yönetimi alanında, ergoterapistler aktivite planları oluşturur ve uygular, birden fazla görevi sıralı bir şekilde tamamlama becerisini geliştirir, işleri gereken zamanda bitirme konusunda rehberlik sağlar ve zamanı doğru şekilde kullanma yeteneğini artırır.
Organizasyon becerileri konusunda, ergoterapistler gerekli olan malzemeleri ve yapılacak işleri belirler, bu malzemelerin ve işlerin takibini yapar, karmaşık görevleri parçalara bölerek tamamlamayı kolaylaştırır.
Yürütücü işlevler alanında, çalışma belleği ve planlama becerilerini geliştirir, dikkatin toplanması ve yönlendirilmesi konusunda destek sunar, görevlerde ve günlük yaşamda öncelikleri belirler, dürtüleri kontrol etme ve dikkat dağıtıcı faktörleri azaltma konusunda yardımcı olur.
Ergoterapist Neşenur Orhan, bunun yanı sıra çocuğunuzda; sıralı işlerde bir işi sırasına göre yapamamak, kurallı işleri yerine getirirken zorluk, poşet ve ayakkabı bağlayamamak, yaşıtlarına göre uygun gelişim gösterememek, karmaşık komutlarda zorlanmak, dolabının içinden istediği kıyafeti bulamaması, bir aktiviteyi yaparken ne kadar basınç uygulayacağını bilememesi vb. durumlarda ailelerin destek alması gerektiğini söyledi.
İLETİŞİM BİLGİLERİ Adres: Modernevler Mahallesi 102. Cadde No: 104 Daire:7 (Barida
Otel Karşısı) ISPARTA/MERKEZ
İletişim: 0 534 920 86 97
Web: http://neseliergoterapi.com
Instagram: isparta.ergoterapist
Mail: http://neseliergoterapi@gmail.com
Göklerin bekçileri Isparta'da yetişiyor
Isparta'da bugün kaybettiklerimiz 1 Mayıs 2025
Isparta’da kaçak alkol operasyonu
İdatur’dan Güneydoğu Anadolu Turu
Ayhan Topbaş’tan 1 Mayıs İşçi Bayramı Mesajı
1.9’luk deprem neden bu kadar korkuttu?
79 ilimizde 127 açık hava toplantısına izin verildi
Başkan Başdeğirmen'den 1 Mayıs mesajı
TOKİ’de hak sahipler kura ile belli oldu
Şehit babası Durmuş Şenol hayatını kaybetti