HABER/Gizem SARIKAYA- Isparta Baro Başkanı Fatih Semiz, yaşanan ekonomik sıkıntılılarla birlikte kentteki boşanma oranlarının da arttığını söyledi. Başkan Semiz, şiddet ve aldatma olaylarının da boşanmalara sebebiyet verdiğini ifade ederek açıklamada bulundu.
Isparta’daki nüfus artışıyla boşanma oranlarında paralel bir doğrultu olduğunu kaydeden Başkan Semiz; “Şehir de büyüyor, kalabalıklaşıyor. Bununla orantılı bir şekilde boşanma sayıları da artmaktadır. Bunların ana gerekçelerini belli başlıklarda sınırlayabiliriz. Birincisi açıkçası ekonomik sebepler, ekonominin getirmiş olduğu sıkıntılar zamanla şiddetli geçimsizliğe dönüşüyor ve ilk görünürdeki sebep bu olmasa da ana temelde yatan sebep maalesef ekonomik problemlerdir. Diğer sebepleri de şiddet ve aldatma olarak belirtebiliriz. Yoğunluktaki boşanma sebepleri bunlardır” diye konuştu.
Kentin kalabalıklaşması ve bu doğrultuda mahkeme sayısının artık yetersiz gelmesi nedeniyle yeni aile mahkemeleri kurulduğunu kaydeden Başkan Semiz, bu sayının daha da arttırılması gerektiğini ifade etti. Başkan Semiz; “Az önce de belirtiğim gibi Isparta şehri de büyümekte, nüfus artmaktadır. Tabi günün getirdiği koşularda malesef aile düzenimiz bir miktarda olsa geçmiş döneme göre bozulmaktadır. Boşanma davalarına talebin artması, şehrin de buna göre kalabalıklaşması nedeniyle artık mahkeme sayısı yetersiz geldiği için, duruşmalar çok çok uzamaya başladığı için yeni mahkeme kurulma ihtiyacı doğdu. Şu anda 3 tane aile mahkemesi var. Bana sorarsanız bu da yetersiz. Bana kalırsa en az 2 mahkemenin daha eklenmesi lazım çünkü aile mahkemeleri sadece boşanmadan oluşmuyor. Bunun yanında nafaka ve velayete ilişkin de davaların görüldüğü bir mahkeme ve özellikle velayet mevzusu hızlı karar alınması gereken davaların başında gelmektedir. Boşanmadan belki daha da hızlı çözümlenmesi gerekli ki boşanmanın da çok hızlı çözümlenmesi gereken bir dava olduğunu düşünüyorum çünkü bazı uzayan boşanma davaları daha farklı olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. Bu sebeple birkaç yıl süren boşanma davaları, gerçekten tarafları, çiftleri aşırı derecede yıpratmaktadır. Bu konularda hızlı karar alınması gerektiği için bence en az 2 tane daha aile mahkemesinin açılması lazım ama açıkçası Isparta Adliye’mizde şu anda fiziki koşullarında çok mümkün gözükmüyor. Bu sadece mahkeme açmakla kalmıyor, aynı zamanda bir duruşma salonu, bir mahkeme kalemi, bir hakim odası da gerektirdiği için şu anki fiziki koşullar buna çok müsait değildir” şeklinde konuştu.
ŞİDDET GÖSTERECEK FAİL BİR ŞEKİLDE BAHANE BULUR
Isparta Baro Başkanı Fatih Temiz, kadına şiddetin belirli bir nedeni olmadığını, şiddet gösterecek failin bir şekilde bahane bulduğunu söyledi. Başkan Semiz, Isparta Barosu olarak dezavantajlı kesimlere mahkemede destek verdiklerini ifade ederek, ‘Biz bu konuda Isparta halkımızın yanındayız. Kimsenin şüphesi olmasın’ diye konuştu.
Başkan Semiz, açıklamasında; “Bu yüzyılda, 2025’e sayılı günler kala bu kadar çok kadına şiddet olayının yaşanıyor olması başlı başına bir ilginçliktir. ‘Kadına şiddetin türleri var mı?’ Derseniz var ama kadına şiddetteki durum şöyle oluyor açıkçası; şiddet gösterecek fail, bir şekilde bahane bulur. Yani ‘Kadına şiddetin asıl sebebi şudur, kadınlar şu tarz davranışlarından dolayı şiddete maruz kalıyorlar’ diyemeyiz. Çünkü malesef her olayda bu değişiklik göstermektedir. Ekonomik buhranın getirdiği sıkıntılar, psikolojik problemler malesef sonuç itibariyle kadına şiddet olarak dönüyor. Dediğim gibi bunun içerisinde ‘Şu gerekçe’ demek açıkçası zor çünkü maalesef failler, bu şiddeti uygulamak için kendilerince bir gerekçe buluyorlar. Bizim uzun yıllardır çok etkili bir şekilde çalışan Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonları’mız bulunmaktadır. Burada son derece yetkin meslektaşlarımız görev almaktadır. Biz bugüne kadar sayısız davalarda vatandaşımızın yanında olduk. Bu dönem de mevcut komisyonlarımız, çok yoğun bir şekilde çalışmaktadırlar. Biz, dezavantajlı kesimi mahkemelerde, emniyette, jandarmada hiçbir zaman yalnız başlarına bırakmıyoruz. Burada birçok konu gündeme gelmiyor. Basına yansımıyor ancak biz baro olarak, soruşturmanın en başından itibaren dezavantajlı kesime, kadınlarımıza, çocuklarımıza, bu konuda mağduriyet yaşayanlara, kendilerini düzgün bir şekilde ifade edemeyecek olanlara veya kendilerini yalnız hissedenlerin yanında baro olarak her zaman görev alıyoruz. Biz bu konuda Isparta halkımızın yanındayız. Kimsenin şüphesi olmasın” dedi.
vatandaş
16 Aralık 2024 Pazartesi 07:41köylere ilçelere çalışıyor belediye başkanı vekil olacak baya köylerden ilçelerden geri kalmıyor belediye başkan yardımcılarını da baya bi artırdı çoğaltdı durum onu gösteriyor .
En son çare olmalı
15 Aralık 2024 Pazar 19:52Aile de önce saygı ve sevgi önemli gerisi teferruat sadakat da en önemli kriter ekonomi falan halledilir tek taraflı olacak değil bu işler karı koca çalışıp birbirine destek olmalı
Recep oğuz
15 Aralık 2024 Pazar 19:12Oylar akpye beyler yicek ekmeye muhtaç olun boşanın ac kalın dogal gaz elektrk faturanıZı ödeyemiyecek hale gelin ama akpden vaz geçmeyin sakın
emekli vatandaş
15 Aralık 2024 Pazar 18:35ülkenin hiçbir yerinde musluktan çamur akmıyor. bu nedir arkadaş banyo yapamaz olduk. hiç mi düşünülmez göl dışında bir seçenek. koca koca kentlerin gölümü varda muslukları çalışıyor. belediye başkanı köyleri ilçelere para akıtmaktan merkeze baktığı yok.
İmkansız
15 Aralık 2024 Pazar 17:1927 yaşındayım bu devirde evlenmekmi Allah korusun Allah korusun
Bıktık
15 Aralık 2024 Pazar 16:44Sular ne olacak sular 2 aydır çamur akıyor musluktan
Erkege siddet ne olacak.
15 Aralık 2024 Pazar 16:29Olan erkeklere oluyor.Nafaka icin kadınlar boşanıyor,cocuklarınıda babalara karşı silah olarak kullaniyor.
Osmanlıcı ümmetci
15 Aralık 2024 Pazar 16:22Suriyeli Arap din kardeşlerimiz giderse ekonomi dahada kötüleşir,onların başımızın üstünde yerleri var.
S.ERYILMAZ
15 Aralık 2024 Pazar 15:46Sayın Başkan, Mahkeme açılması değil boşanma nedenlerinin ortadan kaldırılması konusunda çalışma yapılması gerekir.
Ispartalıyım
15 Aralık 2024 Pazar 15:43Erkeklerin mağduriyeti karşısında ne yapıyorsunuz ,mevzu hep kadın hakları ya erkekler ,akşama kadar sıcak soğuk çalış eve ekmek getir ,dırdırı bitmeyen kadınla uğraş şiddet sadece dayak atarak olmuyor ,eşitlik dillere dolanmış kusurabakma da kadın hep haklı çıkıyorsa eşitlik yoktur ,boşanmaların suçu %50 dir
JAMER
15 Aralık 2024 Pazar 15:22**** anlatma siz işin neresindesiniz.RABBİM HAKSIZLIĞIN KARŞISINDA KİM SESİZ DURMU İSE haksızlığa uğrayanın uğradığı haksızlı yaşasın.SĞÖRTASIZ,İŞÇİ,ÇALIŞTILIRKEN,IRKÇILIK YAILIRKEN,TARİM İŞLERİNDE ÇALIŞAN SURİYELİ VEYA BAŞKASI hakkını vermiyenlere karşı seiniz çıkmadı mesele CUZDANIN 2 ĞÖZÜ ARAINDA OALARAK konuşmak ahlaka aykırıdırinsanlığa aykırıdır.DİN,DİL ,IRK ÖNEMLİ DEĞİLDİR. RABBİM HEPİMİZE SORACAK EYYYYYYYYY KULUM SANA VERDİĞİ TER TEMİZ KAN İLE NEEEEEE YAPTIN.