Süleyman Demirel Üniversitesi Su Enstitüsü ile Tarım ve Orman Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü işbirliğindekurulan “Türkiye Sucul Canlılar Müzesi” 26 Nisan Cuma günü Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı’nın eşliğinde açılacak.
Türkiye’nin sucul ekosisteminin ortaya çıkarılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla kurulduğunu belirten Su Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Şehnaz Şener, müzenin ülke genelindeki tüm araştırmacıların müze bünyesindeki laboratuvarda örnekler üzerinde incelemeler yapmasına olanak sağlayacak şekilde tasarlandığını söyledi.
Müzenin başta öğrenciler olmak üzere tüm halkın ziyaretlerine açık olduğunu bildiren Doç. Dr. Şener, “Su Enstitüsü bünyesinde kurulan bu müzenin en önemli sorumluluklarından birisi de ülkemizin sucul fauna ve florası üzerinde yapılacak tür tayinlerine ait havza bazında veri tabanınınoluşturularak “Ulusal Su Bilgi Sistemi” ne entegre edilmesidir.” dedi.Müze envanterindeSu Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen farklı havzalara ait örneklerin yanısıra SDÜ ve ISUBÜ öğretim üyelerinin çalışmalarından elde edilen özel örneklerin de bulunduğunun altını çizen Doç. Dr. Şener, “Müzeye ulaştırılan örneklerin depolanması, envantere işlenmesi ve sergileme işlemleri bilimsel saklama ve koruma şartlarına uygun olarak gerçekleştirilecektir.” diye konuştu.
Türkiye’nin farklı havzalarından elde edilen materyallerin müzeye gönderildiğine işaret eden Doç. Dr. Şehnaz Şener şöyle konuştu: “Müzenin kurulmasına ilişkin işbirliği protokolü dönemin Su Enstitüsü Müdürü Sayın Prof. Dr. İbrahim Diler ve Prof. Dr. Hasan Kalyoncu’nun girişimleriyle üniversitemiz Su Enstitüsü ile Mülga Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü arasında imzalanmıştır. Yapılan protokol gereğince Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nce Türkiye’nin farklı nehir havzalarında yapılan çalışmalardan elde edilen sucul fauna ve flora materyalleri Enstitümüze gönderilmektedir. Her bir örnek Enstitümüzce kayıt altına alınarak kurulan Türkiye Sucul Canlılar Müzesinde bilimsel yöntemlerle korunmakta ve sergilenmektedir. Müzenin kurulmasındaki desteklerinden dolayı başta üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı ve Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Mehmet Saltan olmak üzere SDÜ Su Enstitüsü çalışanları ile emeği geçen herkese teşekkür ederim.”
asdfghj
22 Nisan 2019 Pazartesi 22:20bakanı anladıkta bakan yrd ne allah allah memleketin parası ne cokmuş bi bitiremediniz
vatandaş
22 Nisan 2019 Pazartesi 14:30demekki neymiş, müzelerin olması şehre farklılık ve ayrı bir hava katarmış. yzg yi çok eleştirdiler bu müzeler için bilin istedim.
Öğretmen
22 Nisan 2019 Pazartesi 10:31Üniversitede bu müzenin yeri nerede ? Ziyaret etmek isterim.
Onur
22 Nisan 2019 Pazartesi 10:03Emeği geçenlerin ellerine sağlık. Bilime ve bilim insanlarına değer verdikçe yükseleceğiz.
Nurefşan
21 Nisan 2019 Pazar 22:35Isparta bilim turizmine büyük katkısı olur. Tebrikler.
Zeynep
21 Nisan 2019 Pazar 22:20Isparta ve Üniversite için büyük bir kazanım. Gelecekteki bilim turizmine de katkı sağlayacağı çok açık. Bütün emeği geçenleri destek olanları kutluyorum.
Biyolog
21 Nisan 2019 Pazar 20:09Türkiye'nin ilk "Sucul Canlılar Müzesinin" yapımında çok büyük emeği geçen Su Enstitüsü yöneticilerini ve bu projeye destek veren Üniversite yönetimini canı gönülden tebrik ediyorum.