ISPARTA,BURDUR VE AFYONKARAHİSARARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR
Dünya nüfusunun hızla artmasına rağmen tarım yapılabilecek alanları artırma imkânı bulunmamaktadır. Bu sebeple sınırlı sayılabilecek mevcut tarım topraklarından daha fazla verim alınmasını sağlayacak yol ve yöntemlerin bulunması gerekmektedir. Bu yöntemlerden birisi ve en önemlisi dağınık, çok parçalı ve tarımsal altyapısı eksik olan parsellerin arazi toplulaştırma çalışmalarıyla yeniden düzenlenmesi ve kullanılmayan alanların tarıma kazandırılmasıdır.
Çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkân vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine “Arazi Toplulaştırması” denilmektedir.
Arazi toplulaştırma çalışmalarının amacı;Tarım işletmelerinin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenleyerek, daha az zaman, iş gücü ve sermaye kullanımı sağlamak, üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmektir.
Arazi toplulaştırması ile birlikte diğer altyapı hizmetlerinin de (sulama, tarla içi geliştirme işlemleri vb. ) birlikte düşünülmesi gerekmektedir. Bu düşünceyle 2018 yılında yapılan yasal düzenleme sonucu ülkemiz genelinde arazi toplulaştırma çalışması yapma yetkisi DSİ Genel Müdürlüğümüze verilmiştir.
Türkiye genelinde tarla içi geliştirme ve toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın,Isparta, Burdur ve Afyonkarahisar illerinde yürüttüğü çalışmalar hakkında açıklamada bulundu.
Isparta’da 2 902 Hektar Arazi Toplulaştırıldı
Aydın, ‘Isparta’da bugün itibari ile 2bin 902 hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanarak tapu tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir. Devam eden çalışmalarla 35 bin 828hektar alanın 2022 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedeflenmektedir.
Burdur’da Arazi Toplulaştırma İşlemleri Devam Etmektedir
Burdur ilimizde devam eden çalışmalarla 23 bin 109 hektar alanın 2020 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedeflenmektedir.
Afyonkarahisar’da12 513 Hektar Arazi Toplulaştırıldı
Afyonkarahisar’da bugün itibari ile 12 bin 513 hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanarak tapu tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir. Devam eden çalışmalarla 43 929hektar alanın 2021 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedeflenmektedir.
DSİ 18. Bölge Müdürlüğümüz sorumluluk sahası içerisinde 2’si Sulama Projesi kapsamında olmak üzere toplam 8 adet arazi toplulaştırma projesi bulunmaktadır. Toplamda 80 yerleşim yerinde ve 102 bin 866 hektarlık alanda toplulaştırma çalışmaları devam etmektedir. ‘dedi.
Tarla İçi Geliştirme ve Drenaj Çalışmalarımız Devam Ediyor
Ayrıca çalışmalar kapsamında parsel içlerinde bulunan ve tarımsal faaliyetleri zorlaştıran arazide sulamanın daha verimli yapılabilmesi için tarla tesviyesinin yapıldığını ifade eden Aydın, ‘Bu güne kadar Bölgemizde toplam8 bin 931 hektarlık alanda 1 milyon 750 bin Metreküp tesviye gerçekleştirilmiştir. Çiftçilerimizin kontrolsüz sulama yapmaları, yüzey drenaj ve derin drenaj kanallarının yetersizliği topraklarda taban suyu tablasının yükselmesine ve toprakta tuz birikimine neden olmuştur. Bölgemizdeki taban suyu seviyesi, tuzluluk ve alkalilik problemi, birim alandan alınan verimi düşürmektedir. Taban suyu seviyesini bitki etkili kök bölgesi altına indirebilmek için, tuzlu ve tuzlu-alkali sahalarda tuzların yıkanması için tarla içi drenaj projeleri elzemdir. Afyonkarahisar İlimizdeEvciler AT ve TİGH projesi kapsamında 35 Km. tarla içi drenaj kanalı yapılmıştır. Isparta Keçiborlu İlçemizde 1.424 hektarlık alanda tarla içi sulama şebekesi döşenmiştir.Burdur İlimizde 932 km, Afyonkarahisar İlimizde 583 km. ve Isparta İlimizde 73 Km. olmak üzere toplam 1.588 Km. tarla içi ulaşım yolu yapımları tamamlanmıştır.
Sulama Yatırım Maliyetlerinden Tasarruf Sağlanacak
Sulama projelerinde, kamulaştırmaya ve arazilerin parçalanmasına mani olmak için, kanalların ve yolların planlanması ve uygulaması, parsel sınırlarına bağlı kalmaktadır. Yani arazi sınırlarından geçirilmektedir. Parseller küçük, şekilleri düzensiz olduğundan kanal boyları gereğinden fazla uzamakta, bu da tesis maliyetini yükseltmekte olduğunu belirten Genel Müdür Aydın, ‘Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde ise; parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri %90 oranında azalmaktadır. ’dedi.
Arazi Toplulaştırması Modern Sulama Metotlarının Uygulanmasını Kolaylaştırır
Arazi toplulaştırma çalışmalarınınekonomik tarımın yapılmasını engelleyecek, toprak koruma ve sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış parselleri bir araya getirerek, çiftçinin yaşam düzeyini yükseltecek teknik, ekonomik ve sosyal tedbirleri almayı sağlayacağını ifade eden Genel Müdür Aydın,’ Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Arazi maliklerine kamulaştırma bedelleri yerine arazi verilerek, toprağından kopması önlenmektedir.Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır. ‘’dedi.
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın,’Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. ’dedi.
İnsan
17 Mayıs 2019 Cuma 14:01Yorumlara bakıyorum cahiller embesiller topluluğu olduğumuzu görüyorum. Elindeki arazilerin alınıp paketlenip endüstriyel tarım yapacak şirketlere peşkeş çekilmesine alkış tutanları görüyorum. Size hiç acımıyorum gelecek nesillerimize çocuklarımıza torunlarımıza acıyorum.
acilen
14 Mayıs 2019 Salı 13:14acilen tüm köylerde toplulaştırma yapılmalı. bi tarlada 40 kişinin payı var sonra da kimse ekip dikmiyor. harmanören isl****öy gökçeli gibi olmalı.
Dünya çiftçiler günü !!!!!
14 Mayıs 2019 Salı 11:06https://m.haberturk.com/koyleri-terk-etmeyin-ciftcilik-daha-karli-olacak-2461915-amp
Çok Endişe verici!
14 Mayıs 2019 Salı 09:30Bak bu durum gelecek nesillerimiz için endişe verici! Bu gün gıda üretimi ve ticareti yapan dünya gıda devleri ile pazar bulma danışma konusunda iş yaptığı ortaya çıkan bir bakan bile , tamda o gıdanın Türkiyede ekimine Tarlalarda hastalık bahanesi ile ekimine yasak koyabiliyor ise, yarınmbu topraklar milletin elinden alınıp küresel sermayenin türkiye uzantılarına özelleştirildiğinde yakın tarihte bizlerin ve gelecek nesillerimiz açlıkla burun buruna gelmiyeceğinin kim garantisini verebilir!!!
vatandaş rıza
14 Mayıs 2019 Salı 09:27lütfen yazdıklarınızı önce okuma zahmetine katlanın sonra yayınlayın kamulaştırma ne toplulaştırma ne alaka..... o kadar çok kendinizi gülünç duruma düşürüyorsunuz ki. ne kadar farkındasınız o tartışılır..
Tank yoksa tabak içinmi tarım???
14 Mayıs 2019 Salı 09:09Bu topraklar yarın sermayeye teslim edildiğinde, gıda değil, biyo dizel için ekimler yapacak! Bırakın gıdanın iyisini kötüsünü ulaşmak bile zor olacak! Almanya bu konuda araştırma yapıp tez (Tabak yada Tank?) çalışması yaptı! Yani tarım tabağa girecek gıda içinmi, yoksa tanka girecek yakıt içinmi yapılmalı? Çok beğeni aldı tez! Bende o zaman bu konuda çok bilgi edindim; bu arazilerin toplandığı bir çok ülkede tank için tarım yapılıp, insanlar gıdaya ulaşamadıkları için ayaklanmalar olduğunu!
Millet sermayeye köleleştiriliyor!
14 Mayıs 2019 Salı 08:53Devlet hastanelerini bile kapatıp, büyük bir arazi üzerinde kocaman bir bina inşa edip, hastane işletmeciliğini bile küresel sermaye ortaklarına teslim etmişken; Devlet bu arazileri milletten kim için topluyor! Prof. dr. Oktay Sinanoğlunun bu konuda çok kıymetli çalışmaları var!
Hastanelere müşteri lazım.....
14 Mayıs 2019 Salı 08:46Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu merhum, Meltem Tv ekranlarında demişti ki: "Bize, önce tohum verdiler. Tohumlar böcekleri çekti. Bu sefer böcek ilaçları sattılar bize. Böcek ilaçları hastalıklara neden oldu. Bu sefer insanlara ilaç sattılar. Tohum satan, tarım ilacı satan, insanlara ilaç satan, aynı firma…" (görüldüğü üzre Her şey küresel sermaye için!)
Toprak ağalarından alıp millete verirdi!!!
14 Mayıs 2019 Salı 08:36Modern toprak ağalığı sistemine geçmek değilmidir? Devlet Fabrika işletmez denilerek devletin bütün fabrikaları özelleştirilmişken! Şimdi fabrika işletmiyen devlet tarım ve çifçiliğemi soyunuyor, yoksa devlet eliyle araziler milletten toplanılarak tekel büyük sermayelerin elinemi teslim ediliyor! Büyük sermayeye satacak bir şeyi kalmıyan devlet, şimdide milletin toprağını parsel parsel toplayıp sonra büyük sermayeye özelleştirilecekmi? Yani tarım devlet eliyle toprak ağalarınamı teslim edilecek?
Antispartan
13 Mayıs 2019 Pazartesi 22:08Çifti ekonomik olarak bitirilip elinden tüm topraklar alınıyor 3 gün sonra aynı topraklar birilerine verilip endüstriyel tarıma geçilecek tohumu, gübresi,ilacı belli olmayan üretim yapılıp vatandaşa yedirilecek bugün amerika,kanada,avustralya gibi ülkelerin uygulayıp ihrac ettikleri dusuk Kalite ürünleri biz tüketiyoruz 3 gun sonra da kendi ulkemizde uretilip dusuk kalite olanlari yine biz tuketicez fakat parayi bu topraklardan başkaları kazanacak değişen tek şey o olacak.