Orman Bölge Müdürlüğü’nde üretkenliği ile bilinen Bölge Müdür Yardımcısı Adnan Yılmaztürk, Isparta’nın yeşil dokusunun korunması ve ormanlarımızın turizme açılması için güzel bir proje geliştirdi. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenecek proje kapsamında Orman Bölge Müdürlüğü’nün görev sahası içerisindeki 16 yangın gözetleme kulesine kamera sistemi kurulacak. Bu sistem ile yangına müdahalede önemli bir avantaj elde edilecek hem de orman varlığımız tanıtım amaçlı olarak internet üzerinden izlenime sunulacak.
Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adnan Yılmaztürk, projenin yangını tespit etmekten çok turizm açısından büyük önem taşıdığını söyledi. İstenilen her yerden Isparta’nın turizm değeri olan ormanlarının izlenebileceğini anlatan Yılmaztürk, “Isparta ormanlarına yapılacak turlar öncesinde internet üzerinden yapılacak tanıtım çok önemli. Bu ormanlarımızı internet üzerinden gezintiye açıyoruz. Orada yaşayan canlı varlıklarımızı görme imkanı sunuyoruz. Bu bize turizm pastası olarak geri dönecektir” diye konuştu.
Orman Bölge Müdür Yardımcısı Yılmaztürk, proje kapsamında şehir şebekesinden elektrik verilemeyen 16 kulede güneşten elektrik elde edecek sistemin kurulacağını da söyledi. Yılmaztürk, BAKA’nın 628 bin TL’lik projenin 400 binine hibe destek verdiği projenin amacı şöyle özetledi:
Isparta Orman Bölge Müdürlüğü, (Burdur-Isparta) 170 bin ha yangına hassas kızılçam ormanlarının yangın gözetleme kulesinden kameralı gözetleme sistemi ile 24 saat gözlenmesinin sağlanması ile enerji sorunu olan gözetleme kulelerin enerji sorunun alternatif enerji kaynaklarıyla giderilmesi amaçlanmaktadır.
Canlı ya da kayıt görüntülerin İnternet üzerinde sadece istenilen yerlerde izlenebilmesini sağlayan altyapı hazırlanacaktır.
16 adet yangın kulesinde ihtiyaç olan günde ortalama 8000 watt-saat enerjiyi güneşten elektrik enerjisine dönüştürecek ve depolayacak en verimli sistemi kurmak. Yangın kulesi amacına uygun olarak faaliyet yapabilmesi için bu enerjiye ihtiyaç vardır aksi takdirde faaliyet verimli olamamaktadır.
Gözlem kulelerine konacak kameralar, alanı tarar ve herhangi bir sebeple oluşan dumanı algılayarak otomatik olarak merkeze bildirir. Speed dome kameralar 270-360 derece arasında gözetleme yapabilmekte ve kameraların modellerine bağlı olarak 300-400 hektarlık bir alanı taraması 2-4 dakika arasında değişmektedir. Kuleye yaklaşık 10 km ila 40 km uzakta çıkan bir dumanı, başladıktan 15-45 saniye içinde algılayabilmektedir. Algılama olduğunda sesli olarak izleme noktasında alarm vermektedir. Bu sistem Orman yangınlarına zamanında müdahale etmede önemli bir avantaj sağlayarak mal ve can kaybını önleyecek ya da çok azaltacaktır.”