Sino İnşaat’ın patronu İzzeddin Dikmen’e göre, üniversite arazisinde TOKİ aracılığıyla öğretim üyelerine yönelik toplu konut projesi girişimi, Çünür’de yapılacak konut projelerine büyük darbe vurdu.
KAZMA VURAN YOK
Isparta’da aylar önce imara açılan Çünür Tepesi ile SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi arasında kalan 750 dönümlük arazide yaprak kıpırdamıyor. Isparta’da faaliyet gösteren bazı müteahhitler, arsa sahipleri ile anlaşmaya varmalarına rağmen kazma vuran yok. Sino İnşaat Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İzzeddin Dikmen’e göre, yeni imar alanındaki tıkanmaya sebep SDÜ Rektörlüğü’nün, üniversite bölgesinde toplu konut girişimi. Dikmen, tepkisini “Üniversitenin işi konut üretmek midir yoksa bilim üretmek midir?” şeklinde dile getirdi.
Sino İnşaat Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İzzeddin Dikmen, Isparta’nın 750 dönümlük yeni imar alanı ilan edilen Çünür Mahallesi ile SDÜ Hastanesi arasında kalan bölümde uygulanacak projelerin SDÜ yönetiminin üniversite arazisindeki toplu konut girişimiyle tıkandığını öne sürdü.
ÜNİVERSİTE KONUT MU
YOKSA BİLİM Mİ ÜRETİR?
Demokrat’a açıklamalarda bulunan İzzedin Dikmen, imara açılan Çünür’de bir hareketlilik görmediğini belirterek “Sayın Rektör Hasan İbicioğlu’nun TOKİ eliyle 400 konutluk projesi Çünür’ü katletmiştir. Çünür’de anlaşma yapan müteahhit firmaların potansiyel müşteri kesimi üniversite çalışanlarıyken, böyle bir durumda inşaat şirketleri ürettikleri konutu kime satacak? Üniversitenin işi konut üretmek midir yoksa bilim üretmek midir?” diyerek tepkisini dile getirdi.
MÜTEAHHİTLER TEREDDÜT İÇİNDELER
Kendisinin bu bölgede projesinin olmadığının altını ısrarla çizen Dikmen, “Genel olarak değerlendirdiğinizde müteahhitler Çünür’de konut projesi yapmak için tereddüt içindeler. Çünkü, Çünür’de konut yapacak firma için öncelikli kesim üniversite çalışanları ve akademisyenler olacaktır. Siz üniversite arazisinde TOKİ eliyle 400-500 konut üretirseniz burada inşaat sektörünü tıkarsınız. Şunu anlamakta zorlanıyorum. TOKİ 100 bin civarında konut üretmiş. İyi de siz özelleştirme diyerek TÜPRAŞ’ı, PETKİM’i özelleştirirken devlet eliyle nasıl müteahhitlik yapıyorsunuz? Arsa payı yok. Ruhsat bedeli yok. Altyapısını belediye yapıyor. Ama buna rağmen TOKİ konutları ciddi fiyatlara satıyor. TOKİ’ye tanınan imkanların yüzde 30’u Ispartalı müteahhitlere tanınsın yüzde 30 daha az maliyetle konut satmaya hazırız” diye konuştu.
YAPACAKSA ISPARTALI MÜTEAHHİTLER YAPSIN
Bu ilde inşaatın en önemli sektörlerden biri olduğunu ve 400 kalemin bu sektörden beslendiğine dikkat çeken İzeddin Dikmen, “ Eğer siz bu pastayı küçültürseniz ciddi bir tıkanmaya neden olurusunuz? Şimdi Çünür’e bakın bir tek kazma vuran yok. İnşaata başlayan yok. Bu ikilem içinde kaç müteahhit işe başlar? Üniversite hocalarına konut yapılmasın demiyorum. Yapılsın ama bu devlet eliyle TOKİ eliyle değil, Ispartalı müteahhitler yapsın. TOKİ’nin müteahhitlere bu kente katkısı nedir? Isparta’dan ne malzeme alıyorlar ne işçi temin ediyorlar” görüşünü iletti.
İNŞAATÇILAR ‘BİZİ DİNLEYİN’ DEMİŞTİ
Öte yandan bayram öncesinde ITSO Müteahhitler Grubu adına Mesut Oruç ve İbrahim Göçer de TOKİ kanalıyla öğretim üyelerine yönelik toplu konut yapılmasına ilişkin açıklama yapmıştı. ‘Bizler akademik konularda üniversitemizin değerli hocalarının fikir ve onayını alıyorsak söz konusu inşaat sektörü olduğunda sivil toplum temsilcileri ve idarecilerin görüşlerine değer verilmeli’ denilen açıklamada, hocalara yönelik ucuz ve kaliteli konutu Ispartalı müteahhitlerin de yapabileceği belirtilmişti. Oruç ve Göçer, “ Daha önceden kamulaştırma ve benzeri yöntemlerle bölge halkından eğitim kurumu yapılması amacıyla alınan ve şu anda hazineye devredilerek TOKİ kanalıyla konut yapılması düşünülen bu arsalar tekrar üniversite inisiyatifinde tutularak ileride doğabilecek ihtiyaçta değerlendirilebilir’ ifadelerine yer vermişti.