20 Nisan 2024 Cumartesi

İktidarla ekonomi uzun zamandır hasta

İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, Türkiye’de artan kira ve konut fiyatları, yaşam pahalılığı ve derinleşen yoksulluk hakkında TBMM Genel Kurulu’nda Meclis kürsüsünden konuştu.

Isparta

Konuşmasında enflasyon ve zamlar sebebi ile vatandaşların geçinemediğini ve gelecek için yatırım yapamadığını dile getiren Milletvekili Cesur, hükümeti yıllar içerisinde üretime yönelik yeterli yatırımlar yapmamakla ve fiyat istikrarı olan bir ekonomi kuramamakla eleştirdi.

VATANDAŞIN DİŞİNDEN KEMİĞİNDEN ARTTIRDIĞI BİRİKİMLER UÇUP GİTTİ

Ev veya araba edinmek isteyen, özellikle düşük gelirli vatandaşların yüksek fiyatlar ve yüksek faizler sebebi ile, Tasarrufa Dayalı Faizsiz Finans Sistemleri’ne yöneldiğini belirten Milletvekili Cesur, bu sistemlerde gerekli düzenleme ve denetimlerin zamanında yapılmaması sebebi ile pek çok vatandaşın mağduriyet yaşadığını söyledi.

Milletvekili Cesur, “El Birliği sistemlerine dolandırıcılık karıştı, bu sistemleri işleten şirketler battı ve zaten vatandaşlarımızın dişinden kemiğinden arttırdığı birikimleri uçtu gitti. Bir kısım da bu sistemlerde, faizden kaçayım derken, enflasyona tutuldu. Kuralarda sıralarını beklerken paraları eridi, konut fiyatları arttı, vatandaşlarımız birikimleri ile ev alamaz hale geldi. Bu düzenlemeleri baştan yapsaydınız, birikimleri kaybeden vatandaşlarımızın vebalini almazdınız.” dedi.

EKONOMİYİ HASTA ETTİNİZ

Milletvekili Cesur; “TÜİK Hane Halkı Bütçe Araştırması’nın son 5 yıllık verilerine göre; en az harcama yapabilen %40’lık kesiminin kiraya ayırdığı bütçe %35,7. 2004’te %30.8’i kira ve konut harcamasıymış! Kira baskısı artınca, “kira öder gibi ev almak” cazip hale gelmiş.” dedi.

“2015’ten beri, ABD %2,5’ün üzerinde, AB ise %0,5 üzerinde faiz görmezken, biz en düşük %7,5; kimi zamansa %24 faiz gördük. Şimdi de dünya 0 faizde, hatta negatif faize yönelmişken bizde %17 faiz var. Ekonomiyi hasta ettiniz ve bir türlü de sağlığına kavuşturamadınız. Öyle olunca vatandaş 1 ev alırken, bankaya başvursa yarım ev de bankaya alacak, nasıl alsın?” diye devam etti.

TÜRKİYE’DE AK PARTİ İLE EV ALMAYI HAYAL DE ARTIK HAYAL

“Bütün bunların yanında, büyük bir kesim zaten ev almaya cesaret edemiyor!” diyen Cesur, gerekçelerini verilerle açıkladı:

“TCMB verilerine göre, son iki buçuk yılda enflasyon %31,33. TCMB konut endeksine göre; konut fiyatları son iki buçuk yılda%44 artmış. Yani konut fiyat artışı, olması gerekenin %50 üzerinde. Memur maaşları %19 artmış! Bu ne demek? Vatandaş32 yılda alacağı konutu, 40 yılda alabilir artık demek! Yani bir ev, bir ömürde alınamaz demek ve siz, bunu iki yılda yapmışsınız! Çünkü, manşet sizden; “Yaparsa AK Parti yapar!” dedi.

ÖRTÜLÜ FAİZLE MALİ DENGE 2. DÜNYA SAVAŞI SONRASI EKONOMİLERİN STANDARDINDA

Hazine ve Maliye Eski Bakanı Berat Albayrak’ın “Faiz ekonomisinden hizmet ekonomisine geçiş işte budur” sözüne atıf yapan Milletvekili Cesur, “Cümlede bahsi geçen ‘Hizmet’ sözcüğü doğru, hizmetin kime gittiği kısmı ile ilgilenmezseniz eğer! Biz ilgilenenleriz ya hani; ‘Hizmet’ diye ödenen KÖİ projelerinde 5 müteahhide ödenen örtülü faiz.” dedi.

Yatırım bedeli 55 milyar dolar olan projelere, “Hizmet” diye ödenen miktarın 155 milyar dolar olduğunu belirten Cesur, farkın örtülü faizden kaynaklandığını söyledi. “Sonuç: Mali dengeyi 2. Dünya savaşı sonrası ekonomilerinin standartlarına düşürmüşsünüz! Bir de görünmeyen açık var: Varlığını, borcunu, karlılığını, paraların nereye gittiğini kimsenin bilmediği Türkiye Varlık Fonu!” dedi.

İKİ BUÇUK YILDA ZAMLARLA VATANDAŞIN ÖMRÜNDEN ÖMÜR GİTTİ

Konuşmasında artan yaşam pahalılığı ve zamlar sebebi ile konut ve araba almanın iyice güçleştiğine de dikkat çeken Milletvekili Cesur, “Bu iki buçuk yılda, Elektrik fiyatları %73, Doğalgaz fiyatları %52 arttı. Ham Petrol fiyatları dünyada %41 düşerken, bizde Mazot %15 arttı. Besi yemine %106, gübreye %57-90 zam geldi. Ekmek %16, et %40 zamlandı.” dedi.

Cesur, “Emekli olacak vatandaş, geliri düşecek, kirada kalırsa başka şeylerden kısacak. Yaşlanacak, bunun sağlığı var, çocuğu evermesi var. Asgari ücretliler demeyeceğim. Size göre onlar zengin, 6 ayda bir telefon, yılda bir araba değiştiriyorlar. Gençlerimize hiç girmeyelim, onların ilerde bir ev alma hayali yok artık, sayenizde hayalleri buradan kapağı atmak başka diyarlara.” diyerek sözlerini sürdürdü.

ARTIK ARABA ALMAK HAYAL-İ CİHAN DEĞER

“Araba almak Hayal-i Cihan değer artık. 10-15 yaşında arabalar 90.000 TL. Emekliye, asgari ücretliye her ay kenara 750 lira atmak imkansız da, bir şekilde attı diyelim; 10 yılda ancak ikinci el bir araba alabilir kişi. Banka kredisi alsa, 13-14 yıl.”

EV STOKU BOLLUĞUNDA EVSİZLİK SORUNUNU AK PARTİ BAŞARDI

Büyük şehirlerin inşaata boğulduğunu ve konut sorunun 1.5 milyon boş konuta rağmen yaşandığını söyleyen Cesur, “Piyasa koşulları beceriksizce yönetim yüzünden bozuldu. Arz çokken fiyatların azalması lazım ancak konut fiyatları azalmıyor. Konut bir yatırım aracına dönüşmüş. Çünkü sizin iktidarınız yatırımı, reel sektöre ve üretime değil, betona yaptı. Ne istikrarlı bir piyasa oluştu, ne ücretler arttı ve ne istihdam. Bizim için tek yol üretimken ve hep öyle olmuşken, ithalci ve betoncu oldu ülkemiz.” dedi.

BETON ORMANLAR İNŞA EDİLDİ, DÜŞÜK GELİRLİLER ŞEHRİN DIŞINA İTİLDİ

“Beton ormanları inşa ettiniz bakarken nazardan korktuğumuz cennet ülkemize. Kestane, gürgen, palamuttu çocukluk türkülerimiz; her yerde boş konutlar, sen evi, arabayı unut oldu o türkülerin batık kredilerdeki tınısıyla şekillenen sözleri. Önce evler değer üstünde etiketlendi. Sonra o evleri alanlar parasını çıkarabilmek için kiraları yükseltti. Düşük gelirliler şehrin dışına itildi.”

DÜŞÜK ÜCRET – YÜKSEK KİRA SARMALINDAN ÇIKIŞIN FORMÜLÜ

Düşük ücret-yüksek kira sarmalından çıkışın formülünün İYİ Parti’de olduğunu söyleyen Cesur, “Doğru konut politikaları ve kaynakların üretime olan yatırımlar ile doğru kullanılması ile vatandaşlarımızı bu kısır döngüden çıkaracağız ve gençken helal kazandıkları paralarıyla aldıkları yuvalarında insanca yaşayacaklar.

Ve gençlerimize umut vereceğiz önce, sonra da içinde geçmeyen bir gelecek olacak, hem hayalleri olacak hem de onlara kavuşacakları! İYİ’leşeceğiz ve biz yapacağız bunu.” diyerek sözlerini tamamladı.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Savlu gıripin

07 Mart 2021 Pazar 20:01

Evimizde var arabamizda var allaha şukür evimide arabamıda asgari ucret ile yaptim allah hükumetimize devletimize zeval vermesin sana gelince vekil bu arafa benim vekilim değilsin pkk ile kol kola secime giden benim vekilim olamaz madem bukadar düşünyon vatandaşı her maaşıni bir asgari ücretliye bağışlada millet görsün vekilliğini hadi sıkıyorsa bağışla YAPAMAZSIN

Kemal kılıçdar

07 Mart 2021 Pazar 19:36

Bundan 20 sene önce evlerde firin mi vardı, buzdolabı mi vardı, hastanelerde röntgen yoktu , otomobil yoktu , hepsini reis getirdi .

Joseph Morning

07 Mart 2021 Pazar 18:19

Aylin Cesur haber ajansı, sayın vekile söylermisiniz tüik rakamlarini İYİ incelesin. Ev satışlarinda ve araba satışlarinda pandemiye ragmen son 10 yilin en yüksek rakamini gecen yil ulaşıldı, Allah aşkina kriz olan bir ülkede lüks ürün satişlari artmaz aksine düşer, İ phone 12 almak için 2 ay sıra bekledi bu millet

Kemal kılıçdar

07 Mart 2021 Pazar 16:34

Ekonomi cok guzel , herkesin 2 evi ,kapıda lüks arabası var , emeklilerimiz dünya turuna çıkıyor, yakında aya da yolculuk yapacaz , ülkede fakir kimse yok, almanya bizi kıskanıyor. ????!!!!!!?

Hakkı

07 Mart 2021 Pazar 14:05

Sayın milletvekili sizin partiden ve chpden bir halt olmaz bu hayat pahalılıgindan dolayı oyunuz %10 arttı ama hdpye verdiğiniz destek yüzünüzden gelecek oylarda gitti siz ilk önce hükümeti elestireceginize kılavuzunuzu değiştirin bu kılavuzlarla halk sizi iktidar etmez aç kalır yine iktidar etmez.

Daha şaşkın

07 Mart 2021 Pazar 12:30

Milletvekilimize ne olmuş böyle ilini ve ülkesini düşünmekten çökmüş 2 günde daha dün ne kadar bakımlı idi ahh bu hükümet yüzünden hep

Mehmet

07 Mart 2021 Pazar 09:44

Yorumlara beğenme sayılarına bakınca direkt operasyon olduğu belli oluyor. Bu operasyoncu trollere milletin parasından maaş bağlanıyor. He gardaş he herkeste 2 araba var. Ulan ne arabası yağ peynir alırken milletin beli bükülüyor. Hiç böyle bir dönem oldu mu ? Kriz döneminde bile ben peynirimi sucuğumu tereyağımı kara kara düşünmeden alıyordum. Bitirdiniz ülkeyi

kooperatif

07 Mart 2021 Pazar 01:02

ISPARTADAKİ EMLAK ÇETESİ PİYASAYI UÇURDU ŞİMDİ TIKANDI EMEKLİ-İŞÇİ-AZ GELİRLİ AİLELERE TOKİ YAPILMIYOR MERKEZE YAKIN UCUZ TOKİ ŞART YOKSA İŞÇİ-MEMUR-EMEKLİ M2 MALİYETİNİN BAYINDIRLIKTA 2000TL OLAN 150M2 EVİ=300BİNE PEŞİN ALAMAZ 60-120AY SIFIR FAİZLE ALMALI MÜTAYİTLER UÇUYOR 1-2MİLYON FİYAT ÇEKEN VAR GÖRSEN BOĞAZ BOSPHORUS MANZARALI EVLER

Ispartalı

07 Mart 2021 Pazar 00:18

Ispartada siz muhalefet partisi değilmisiniz??? Neden Ispartamıza yapılan yanlışlarla veya yapılmayan eksik uygulamalarla alakalı hiçbir eleştiride bulunmuyorsunuz???

Sayın haber editörleri,

06 Mart 2021 Cumartesi 22:24

Isparta mızda kac kişinin bankalara borçlandığı, kaç kişinin icralık olduğu ile alakalı bir haber yaparsanız ne durumda olduğumuzu anlarız.

Doktor

06 Mart 2021 Cumartesi 22:09

Yorumları okudum şok içerisindeyim. Abi hepiniz mi zengindiniz? Piyasanın en ucuz arabası egea bile 200.000 e dayanmış ne diyorsunuz siz Allah aşkına okudukça sinirlendim.

Bakın hele şu iftiracılara

06 Mart 2021 Cumartesi 19:54

İsrarla kendileri gibi düşünmeyenlere fetöcü diyen aşşağılık pislik adi şerefsiz namussuzlar ne kadar inkar ederseniz edin attığınız iftiralar asıl sizin şerefsiz fetöcülüğünüzü ve birilerinin g ö t kıllığınızı saklamıyor boşuna yırtınmayın dünya.alem.sizi biliyor trollük sizi iyi bir insan asla yapamaz

Ispartalımı dikkat(bazıları hariç)

06 Mart 2021 Cumartesi 19:47

Ispartalıyım ve hüseyin rumuzlu arkadaşlar ****et samimi dürüst iy dileklerle yazmış sözde milliyetci giz li fetöcü şerefsiz namussuzlar buna bile tepki vermiş bazıları hariç ıspartalıya iyilik güzellik saygı sevgi insanlık haram olsun be sizlerle aynı safta namaza bile durulmaz sizin derdiniz ne ya kendiniz gibi düşünmeyen herkese attığınız iftiralar yaptığınız saygısızlık sizi insan yapmaz dürüst ve şereften namusdan haberiniz bile yok insanlığın yüzkaraları sizi yazıklar olsun size pislikler

Hamit

06 Mart 2021 Cumartesi 15:37

Bu kadın ne saçmalıyor. Fetonun nasıl talimat verdiğini mi anlatıyor.

Esnaf007

06 Mart 2021 Cumartesi 14:41

Aylin hanıma katılıyorum lspartalı olarak sizinle gurur duyuyorum iyiki varsınız

Rıza Değirmenci

06 Mart 2021 Cumartesi 14:24

Aylin hanım Tayyip den önce millet murat 124 e binemiyordu şimdi ise mercedes e opel e vs biniyor, maaş 'ın yarısı kiraya gidiyordu ben devlet memuru olarak 350 dolar maaşım vardı şimdi ise 950 dolar maaşım var boş konuşuyorsun isparta da araba koyacak yer yok...

Cekedi satalım2

06 Mart 2021 Cumartesi 13:40

Düğünde takılan altınları sattım 10binde nakit vardı çalışıyoz eşek değiliz pavyonda bardada harcamadım paramı bizde 35bine aldık 70 oldu sonuçta param pul olmadı şimdi 20bin daha katarım az daha modellisini alırım sıkıntı yok yani ha siz hep yiyip içtiyseniz o sizin sorununuz. Asgari ücret 3bin bi doğan 15bin olsa ortalık araba çöplüğü olur çocuklara bisiklet yerine doğan alır herkes illaki bazı şeylere ulaşılması zor olacak herkes alsa ne otobüs kalır ne taksici komünist düşüncelerden vazgeçin

.,.,.,.

06 Mart 2021 Cumartesi 12:31

doğruya doğru diyor sayın vekil. ama halk sevmediği için yalan konuşuyor muamelesi yapıyor hanfendiye. kadın sizin hakkınızı savunmaya çalışmış milet evsiz arabasız işsiz güçsüz aç açıkta demiş. makarna ekmek yemekten bi haller olanlar gelmiş burda kürk diyo ıspartalı değilsin doktor diyo falan diyo filan diyo. kadın ıspartanın sorununu anlatmaktan bıktı. siz bildiğiniz gördüğünüz gerçekleri anlamamaktan bıkmadınız. müstahak bazısına da arada biz kaynıyoruz orası kötü

Sayın vekil hanım dogru ve yerinde bir konuşma yap

06 Mart 2021 Cumartesi 12:22

ancak gorulen o ki, haberi okuyan insanların çoğunluğunda, gercekleri kabullenmek konusunda büyük bir hazımsızlık oluşmuş. Efendiler konu dışında yorumlar yazarak gerceklerden kaçamazsınız. Partizanlık gömleğini bir kenara çıkarıp Allah (c.c) Teala 'nın biz aciz kullarına vermiş olduğu aklı biraz kull****ım biraz düşünelim. Siyasi kişilikler gelip geçicidir, lakin almış olduğu kararlar devletin ve milletin maddi manevi değerlerini ve refah seviyesini etkiler

Halime Salmaz

06 Mart 2021 Cumartesi 11:58

Millet araba alamadığı içinmi piyasada yeni model araba bol?Park edecek yer kalmadı .Almanyada bile 500 euro arabaya binende var 100 binliğe binen de var Allah dilediğine zenginlik verir dilediğine vermez.Ak partiden önce hastanelerde parasızlıktan rehin kalıyorduk.Bırak araba almayı.Maalesef her zamankı gibi yine bu kadın boş konuşmuş.

32

06 Mart 2021 Cumartesi 11:45

Asgari ücretli altında 70binlik arabasi olan arkadaşa bundan 2 3 sene önce o arabaların en fazla 25 30 ettiğini öğretsin . Ekmeği dolarla almıyosun ama araba ,telefon, ülkenin dış borcu bunlar dolarla euroyla kur yükseldikçe borç artıyor kıt kafalı arkadaşlar bilmiyor tabi . bu kafadaki insanlara müstehak sen yılda 1 kere Antalya'ya tatile git Elin gevuru 1ay ülkende tatil yapsın hanginiz yurtdışına tatile gidebiliyor ?

Veli

06 Mart 2021 Cumartesi 11:45

Türkiyedeki sistem zengini daha çok zengin fakiri daha çok fakir etme üzerinedir. Sayın Aylin hanım doğru söylemiş gerçekten ev sahibi olmak imkansız.

ALİ

06 Mart 2021 Cumartesi 11:42

Allah sizin ekonominizden bu milleti korusun..Türkiye yi bi ele geçirseniz üç ayda Seloy'la beraber memleketi İMF ye teslim edersiniz..Sonra Tayyib i mumla ararız ..Adeta:"Dimyat a pirince giderken evdeki bulgur'dan olmak var"dercesine..! Bu işler Beyaz Kürk giyip resim çektirmekle olmuyor..

Acaba doğrumu

06 Mart 2021 Cumartesi 11:38

Cekedi satalım rumuzlu arkadaş Bi söyle bakalım asgari ücretle 70bin liralık araba nasıl alınıyor. Bir anlat da biz de öğrenelim.

Hüseyin

06 Mart 2021 Cumartesi 11:13

Şu güzelim memlekette herkes adam gibi düzgün vergisini ödese yolsuzluk şubu olmasa. 600 bekil yerine 150 vekil olsa. Seçimlerde trilyonlarca partiler hazine yardımı almasa. Seçşm olursa vekil kendi cebinden ödese. Herkes eşit muamele görse. Parti vekil liği değile türkiye vekilliği olsa. Gerçekten çalılan dürüst insanlardan vekil seçilse. Siyadetin girmediği devlet daireleri olsa ne güzel olurdu.

Ispartalıyım

06 Mart 2021 Cumartesi 10:49

Bozuk saat günde 2 defa doğru gösterirmiş ,evet bu konularda doğru söylüyorsun sana katılıyorum ,ekonominin biran önce düzeltilmesi gerekmektedir ,kanunlar ve özellikle vergi sistemi eşit olmalı,vergi de herkesin katkısı olmalı ,katkısı olmayanın hizmet alma sınırı verenle bir olmamalı diye düşünüyorum ,o nedenle sosyal devlet olmalı her birey devlete katkı yapmalı

mahoni

06 Mart 2021 Cumartesi 10:37

At yalanı seveyim inanani sen ki şehit cenazesinde milletin mateminde kurkunle gidip resim için poz veren mankensin tek derdin gündem olmak kimi doğrularla gündem olur kimi yalanlarla denli TV de Ayasofya'nın açılışını virüsün yayılış sebebi oldu diyecek kadar bizden uzaksın yani milliyetçilik sıfır CHP kılık 100 yanlış kurvarda savasiyirsun

Cekedi satalım

06 Mart 2021 Cumartesi 10:19

Sizin kürkle sıfır bi acente clio alınır heralde vekil hanım. Bu arada boş yapmayın asgari ücretliyim altımda 70binliralık aracım var 20yıl önce bisiklet alamıyodu anamız babamız ağlıyorduk iç çekiyorduk. Şimdi pahalı mahalı alım gücümüz var mı var ben ona bakarım.

Pala remzi

06 Mart 2021 Cumartesi 10:10

Sen doktorsun.. hanımefendi anlamazsın bu işlerden

Ak

06 Mart 2021 Cumartesi 10:10

Koskoca Isparta'da Ispartalı bir vekil bulamadınız ya

Emel

06 Mart 2021 Cumartesi 10:08

Yakinda ayamiza don alamayacagiz ak parti ne yapsin bukadar ac gozlu vatandas olduktan sonra once gozu doysun bunlarin ev sahiplerinin 4 5 tane dairesi var olanlarin

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR