Bomba32 haber sitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü İbrahim Diler ile özel röportaj gerçekleştirdi. Yüz yüze eğitime başlamanın heyecanı içerisinde olduklarını ifade eden Rektör Diler; ISUBU’nun uzaktan eğitimde sağladığı başarıyı, yüz yüze eğitimde alınan önlemleri, Üniversitenin kent merkezindeki projelerini ve ISUBU’nun Isparta’ya sağladığı katkıları anlattı.
YAKLAŞIK 3500 ÖĞRENCİYE İNTERNET PAKETİ SAĞLANDI
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin altyapısı ve tecrübesi ile sağlıklı bir uzaktan eğitim geçirdiklerini ifade eden ISUBU Rektörü İbrahim Diler, ‘’Bizim okulumuzda 2011’den beri olan altyapımız ve tecrübemiz var. O yüzden çok iyi ve sağlıklı bir uzaktan eğitim dönemi geçirdik. Yaklaşık 1500’den fazla ders ve 60.000 saatten fazla hem canlı yayın huzurunda hem banttan yayınlarımız oldu. Öğrenci arkadaşlar belki ilk birkaç ay internet bağlantılarında sıkıntı yaşadı. Bizde uzaktan eğitim sürecinde yaklaşık 3500 öğrencimize internet paketi sağladık, avantaj oldu. Bir buçuk yıl aradan sonra öğrencilerimiz ile yüz yüze, göz göze, gönülden gönüle, candan cana, öğretime başlamış olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Bu anlamda inşallah bir kesintiye uğramaksızın sağlıklı bir şekilde yüz yüze eğitimimiz devam eder. Eğitime başlayalı yaklaşık bir hafta oldu ve çok sıkıntı verici bir durum ortaya çıkmadı. Bu anlamda inşallah hep böyle gider’’ dedi.
DERSLER 30 DAKİKA İLE SINIRLANDIRILDI
Üniversite de tüm ortamların sağlık koşullarına uygun hale getirildiğini anlatan Rektör Diler, ’’Yüz yüze eğitim öncesi bütün birimlerimiz, bütün sınıflarımız dezenfekte edildi. Bütün ortamlarımız sağlık koşullarına uygun şekliyle hazır hale getirildi. Yüz yüze dersler birçok okulda 40-45 dakika olduğu halde biz 30 dakika ile sınırlandırdık. 10’ar dakika ara, aralarda mutlaka sınıflar havalandırılıyor. Her öğrencimizi okula HES koduyla almaktayız. Niye önemli HES kodu? HES kodunda kişi riskli ise hemen anında Sağlık Bakanlığı üzerinden sisteme düşüyor. Biz de öğrenci bilgi sistemimizi HES kodu üzerine entegre ettik. Öğrencimiz riskli olduğu zaman bizim sistemimize de düşüyor, o öğrenciyle ilgili tedbirlerimizi alıyoruz ve diğer arkadaşlarına da bulaşmasını önlemiş oluyoruz. Özetle pandemi koşullarını yüz yüze hem Isparta merkezde hem de tüm ilçelerimizde bu şekilde sağladık diyebilirim.‘’ ifadelerini kullandı.
ESKİ DEVLET HASTANESİ YERİNDE ÜNİVERSİTE YÜKSELECEK
Ispartalıların aklında soru işareti yaratan konu ise Eski Devlet Hastanesi bölgesine kurulacak Üniversite. Kasım ayında bütün ihale süreçlerinin biteceğini aktaran ISUBU Rektörü Diler Aralık ayında dersliklerin temelinin atılacağını söyledi. Rektör Diler, ‘’Bu hafta itibari Eski Devlet Hastanesi yerinin inşaat ihalesini çıkıyoruz. Muhtemelen Kasım ayında bütün ihale süreçleri biter. Kasım ayının ortası veya en geç Aralık başına doğru Devlet Hastanesi yerinde merkezi dersliklerimizin temelini inşallah halkımızla ve siyasilerimizle birlikte, Isparta büyükleriyle atacağız. Doğumevi hastanesinin oradaki bölgede ise belediyenin organizatörlüğünde, Kenti Güzelleştirme Derneği kapsamında inşaat hafriyatı alındı, ihalesi de geçen hafta yapıldı. Yakında orada da inşaat çalışmaları başlatılacak. Her iki parsel içinde inşaat çalışmalarında bir sıkıntı olmadığını beyan edebilirim’’ dedi.
ÖĞRENCİLER İŞ YERİNDEN TEKLİF ALIYOR: ‘’GEL BERABER ÇALIŞALIM’’
ISUBU’nun 3 yaşında olmasına rağmen 30-40 yıllık bilgi birikimi olan köklü bir tecrübeye sahip olduğunu ifade eden Rektör Diler, ‘’ Peki bizim üniversitemizin ötekilerden farkı ne? Türkiye’de 209 üniversite arasında mesleki eğitim uygulayan iki tane konsept üniversite var. Bir tanesi biziz, bir tanesi Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi. Her iki üniversitenin de tek amacı var. Fakülte ve yüksekokullarda son sınıfa gelmiş öğrenciyi iş eğitimlerine göndermekteyiz. Her öğrencimiz son sınıfa geldiğinde en az 4 ay, 2 ay da staj eklense 6 ay boyunca kendi alanı ile ilgili iş eğitimi alacaklar.
Öğrencinin iş yeri eğitimi aldığı ile kavuştuğu istihdam %55-60’larda. Şimdiye kadar 3000-3500 öğrencimizi iş yeri eğitimine gönderdik. 1750 işletmelerden fazla işletmeyle iş eğitimi anlaşmamız var. İki dönemdir öğrenci, öğretim elemanı ve iş yeri sahipleri ile yaptığımız anketlerde bu sistemin %90-95’e yakın işlevsel ve memnuniyetlik oranı olduğunu ifade edebilirim. Belki bu rakamı vermek şu an için biraz erken ama anketler sonucu yüzde 60 öğrencimiz iş yerinde eğitim aldıktan sonra okul bittiğinde o iş yeri tarafından ‘’gel beraber çalışalım’’ diye iş teklifi almakta. Öğrencilerimize bu tür iş teklifleri ile üniversitemizin diğer üniversitelerden farkını görüyoruz’’ dedi.
Rektör Diler açıklamasının devamında, ‘’Isparta’mız özellikle baktığımız zaman uygulamalı eğitimde ortak akıl noktasıyla, bu anlamda iş arayan, işte aranan öğrenci konseptiyle yola çıktık. O yüzden Isparta için hakikaten önemli olduğunu ifade edebilirim. Temel amacımızın olabildiğince yaygınlaştırmak ve bunun üniversite sanayi üçgeninde işlevselliğini artırabilmek. En büyük artımız uygulamalı eğitimin tüm öğrencilerin nezdinde okul hayatındayken gerçekleştirmek diye ifade edebiliriz. Zaten biliyorsunuz ki mesleki okulların bu anlamdaki önemi memleket meselesidir, bir de o memleket meselesini üniversite özelinde uygulamalı eğitimle hayata geçiriyoruz. Üniversitemizin önemi olarak geçen yıl aralık ayında İletişim Başkanlığı bir liste yayınlanmıştı. Bizim gibi mesleki uygulama yapan, mesleki eğitim yapan üniversitelerdeki üçüncü kategoride yer almaktayız. İki üniversiteden biri olmanın haklı gururunu yaşamaktayız’’ ifadelerini kullandı.
30 Nisan 2025 Isparta'da bugün kaybettiklerimiz
Isparta'da FETÖ operasyonu
Kontrolden çıkan otomobil araçlara çarptı
Yamanlar Bağımsız Oto Ekspertiz Isparta’da açılıyor
Sürücülere ceza yağdı
Emniyet yetkilileri gençleri bilinçlendirmeye devam ediyor
Aşı Haftası’nda “Herkes için aşılama” vurgusu
Cüneyt Büyüktopçu vefat etti
Narkoalan uygulamaları hız kesmeden devam ediyor
Aile Yılı bilgilendirme çalışmaları devam ediyor