Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesinde yaşayan iç mimar Recep Demirel mesleğini bırakıp Yenizellanda ırkı tavşan yetiştiriciliğine başladı.
Demirel, 2021 yılında, 15 damızlık tavşanla hobi olarak başladığı üretime 100 damızlık tavşanla devam ediyor. 240 metrekare kapalı alanda yılda 4 bin tavşandan 15 ton et üretimi elde ediyor.
Günümüz toplumunda et üretiminde büyük ve küçükbaş hayvan popülasyonunun arttırılma olanakları, meralarımız göz önünde tutulacak olursa sınırlıdır. Bu durumda et ihtiyacının karşılanmasında bir seçenek olarak evcil hayvan üretiminin büyük bir potansiyel olduğu açıkça görülmektedir.
Tavşancılığın küçük evcil hayvan yetiştiriciliği içerisinde çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Tavşan yetiştiriciliği küçük aile işletmelerinin iş gücünü değerlendirme ve bunlara ekonomik katkı sağlama açısından düşük girdi ile gerçekleştirilebilecek uğraş dalıdır. Tavşan evcil hayvanlar içerisinde döl veriminin yüksekliği ile ön plana çıkmıştır. Bu nedenle et üretimi, deri ve yün üretiminde önemli bir kaynaktır. Bu özelliği yanında bir doğumda 8-12 yavru elde edilebilmesi, jenerasyonlar arası süresinin kısalığı gibi avantajları nedeniyle genetik çalışmalar ve hayvan ıslahı çalışmalarında model hayvan durumundadır. Tavşanın yan ürün olarak değerlendirilen gübresi bitki besin maddelerince oldukça zengindir. Bir tavşan yılda 50 kilogram kadar gübre vermektedir. Hızlı çoğalma sayesinde işletmeyi damızlık ölümleri minimum düzeyde etkiler. Ölen hayvanların yeri kolayca doldurulur. Kısa vadede yetişmeleri sayesinde sistemi mevcut sermaye ile değil kendi kazançlarıyla sürdürülebilir kılarlar. Uluslararası pazarda et açığının olması ve küçük alanlarda büyük üretim sağlayabilmesi vb. özellikleriyle tavşan yetiştiriciliği ülkemiz ve üreticiler için güzel bir fırsat oluşturuyor.
Kk
12 Aralık 2023 Salı 12:03En kotusu de okumus cahillerdir tehlikelidir. Igrencsiniz yazik hayvanlara o kafese kapatip hapsediyosunuz. Buna neden bisey yapmiyorlar anlamis degil ilgili yerlere sikayet edilmeli
Adil
12 Aralık 2023 Salı 09:28Önemli olan üretmek değil ürettiğini satmak. Benim bildiğim Türkiye’de sadece Antalya’da Ak tavşan diye bir firmanın entegresi var ve orası geri alım sözleşmeli alıyor ve pazarlıyor. Oda damızlık sattığı üreticilerin malını iyi paraya alıyor, kendi üreticisi olmayandan daha düşük fiyata alıyor. İyi araştırın üçkağıtçısı çok bu işinde…
Serdar
12 Aralık 2023 Salı 01:40Bu güzel hayvanciklarin etini yiyemem ben. Yazık.ya .
Dinarli
11 Aralık 2023 Pazartesi 22:57Bundan bişey çıkmaz boşuna uğraşmayın
mıhtar
11 Aralık 2023 Pazartesi 21:574000 tavşandan bir yılda 15 ton et elde edemezsiniz.Biraz küçük atın,bizde yaptık bu işi...
Cumaali Can
11 Aralık 2023 Pazartesi 21:37Çok güzel okudum aydınlandım da Tavşan eti tüketme alışkanlığı bizim ülkemizde çok az ve halkımızın bir kesimi tavşanın adını duymaya dahi tahammül edemiyor.etini asla satınalmaz.yemez.kalan kısımdada et tüketimi bu üretim çarkını döndürebilecek boyutta deyil.bu işe yatırım yapanlar erişkin bireyleri satıp paraya çeviremezlerse sektör çökmezmş.bu etleri sınırsız olarak alan ödemelerini dengeli yapan yem ve bakım desteği veren örneğin Banvit gibi bir kurum gerekir yada öyle bir kuruluş varmıdır?
Cumaali Can
11 Aralık 2023 Pazartesi 21:36Çok güzel okudum aydınlandım da Tavşan eti tüketme alışkanlığı bizim ülkemizde çok az ve halkımızın bir kesimi tavşanın adını duymaya dahi tahammül edemiyor.etini asla satınalmaz.yemez.kalan kısımdada et tüketimi bu üretim çarkını döndürebilecek boyutta deyil.bu işe yatırım yapanlar erişkin bireyleri satıp paraya çeviremezlerse sektör çökmezmş.bu etleri sınırsız olarak alan ödemelerini dengeli yapan yem ve bakım desteği veren örneğin Banvit gibi bir kurum gerekir yada öyle bir kuruluş varmıdır?
İsmail
11 Aralık 2023 Pazartesi 21:19Kaç para
Salih Elmacı
11 Aralık 2023 Pazartesi 21:03Allah bol bereketli yetiştirme nasip etsin inşallah Hayırlı olsun