25 Nisan 2024 Perşembe

Hobi olarak başladı, kendine dükkan açtı

Hobi olarak başladı, kendine dükkan açtı

Isparta

Astsubay emeklisi Cenab Çırak, hobi olarak başladığı kıl testere ahşap oymacılığını mesleği haline getirdi. Çırak, Tuhafiyeciler Sitesi’nde açtığı atölyede kavak, ergen ve çam ağacından hediyelik eşya, oyuncak, baston, kuş kafesi gibi birçok ahşap ürün imal ediyor.

Ahşap oymacılığına astsubaylık zamanlarında bir merak ile başladığını söyleyen Çırak, yaptığı ilk ürünlerini yakınlarına hediye olarak dağıttığını kaydetti. Çırak, ilerleyen süreçte ürünlerin eve sığmamaya başladığı ve daha sonra dükkan açmaya karar verdiğini anlattı. Çırak; ‘Bende Tuhafiyeciler Sitesi’nde atölye açtım. Buradaki ürünlerin yüzde doksanı el emeğidir. Kalanlar ise lazer kesim ile yapılan çalışmalardan oluşuyor. Atölyede Ahşaptan oluşan yap-boz oyuncaklar, biblolar, saatler, ve kişiye özel tasarımlar yapıyorum. Pandemi ile her esnaf gibi biz de ekonomik olarak etkilendik ve bu durum hala sürüyor. Kira fiyatları ise devletin Ocak ayından itibaren yaptığı yüzde 72 zam ile birlikte arttı. Ekonomik olarak sorunlarımız var. Satışlar ise, son zamanlarda vatandaşın alım gücünün düşmesi ile birlikte azaldı. Atölyenin önünden aile büyüklerinin maddi sıkıntıdan dolayı çocuklarına veya torunlarına istediği oyuncağı alamadan geçtiği, çocuğunu uzaklaştırmak zorunda kaldığı zamanlar oluyor’ dedi.

MESLEĞİMİN GELECEĞİ VAR

Çırak, son zamanlarda insanların plastik yerine ahşap ürünlere dönüş yaptığını, özellikle süs eşyaları ve oyuncaklarda ahşap tercih edilmeye başlandığını söyledi. Çırak, ayrıca gençlere tavsiyelerde bulundu; ‘Mesleğimin geleceği var. İnsanlar bilinçleniyor ve ahşap ürünlere ilgi artıyor. Özellikle gençlere tavsiyem benim mesleğim olur ya da bir başka meslek olur, amatör bile olsa bir meziyet öğrensinler. Vakitlerini boşa harcamasınlar. El sanatları ile uğraşabilirler, enstrüman çalmayı öğrenebilirler, resim, dans ile ilgilenebilirler. Ellerinde bir meziyetleri olsun’ dedi.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR