KÜBRA KEVSER KARATAŞ- Isparta Yeşilay Başkanı Hakkı Meydan, sigara gibi tütün içeren mahsullerin kullanımı ile oluşan hastalıklara bağlı olarak her yıl 5 milyon insanın hayatını kaybettiğini söyledi. Başkan Meydan, 2030 yılında bu rakamın 8 milyona ulaşmasının tahmin edildiğini söyledi.
Başkan Meydan, son yıllarda batı toplumlarında sigara içme oranı azaldığını, Türkiye’de ise artma eğilimi gösterdiğini söyledi. Tütün tüketimindeki talebin düşürülmesine yönelik ölçütleri de bildiren Başkan Meydan, açıklamasında; “Sigara, vb. tütün içeren mamullerin kullanımı, akciğer kanseri, pankreas kanseri, kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon vb. hastalıklara bağlı “önlenebilir” ölümlerin başlıca sebebi olarak görülmektedir. Bu mamulleri hayat boyu tüketenlerin yarısının ilgili ürünlerin tüketiminin oluşturduğu hastalıklara bağlı sebeplerle öldüğü bilinmektedir. Her yıl bu nedenle 5 milyon insan hayatını kaybetmektedir ve 2030 yılında bu rakamın 8 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Son yıllarda batı toplumlarında alınan önlemlerle sigara içme oranı hızla azalırken Türkiye’de artma eğilimi göstermektedir. Bu mamullerden en yaygın kullanıma sahip olan sigara, maalesef ülkemizde de yaygın bir şekilde üretilmekte ve kullanılmaktadır” dedi.
Talebin düşürülmesine yönelik ölçütler ise şu şekildedir:
1. Fiyat ve vergilendirme politikaları yönelik politikalar
2. Çevresel tütün kullanımına maruz kalınmasının (pasif içicilik) önlenmesine yönelik politikalar
3. Tütün mamullerinin içeriğinin ifşa edilmesi yönünde düzenlemeler
4. Paketleme ve etiketleme yönünde düzenlemeler
5. Eğitim, iletişim ve kamu farkındalığına yönelik düzenlemeler ve uygulamalar
6. Tütün içerikli mamulleri ait markaların; reklam, promosyon ve sponsorluğunun yasaklanması yönünde düzenlemeler
7. Tütün bağımlılığı ve bıraktırmaya yönelik uygulamalar
8. Arzın düşürülmesine yönelik ölçütler;
9. Yasadışı tütün ticaretinin önlenmesine yönelik politikalar 10. Yetişkin olmayanların tütün mamullerini alması ve satmasına yönelik düzenlemeler
11. Yetiştiricilere (tütün tarımıyla uğraşanlar) uygulanabilir ekonomik alternatiflerin sunulmasına yönelik çalışmalar
Sigara bıraktırma politikalarına ilişkin olarak gerçekleştirilen yayınlar ise; temel olarak yedi değişik önleyici politika üzerine kurgulanmıştır
1. Okulda tabanlı eğitsel müdahale;
2. Toplumsal müdahaleler
3. Kitle iletişim araçları/kamusal eğitim
4. Tütün reklamı yasakları
5. Gençlerin edinimine yönelik sınırlayıcılar
6. Tütün tüketim vergilerinin düzenlenmesi
7. Tütün tüketimine yönelik doğrudan yasaklamalar
Başkan Meydan, tütün tüketim vergilerinin düzenlenmesi hususunda önemli çalışmalar yapıldığını, bu vergiler sayesinde hem gelir oluşturulduğunu hem de tüketimi azaltmaktaki mücadelede ekonomik bir engelleyici olduğunu söyledi. Başkan Meydan, açıklamasına şu şekilde devam etti; “Bu çalışmanın temel araştırma konusuna paralel olarak, “Tütün tüketim vergilerinin düzenlenmesi” hususunda da önemli birçok çalışma mevcuttur. Sigara ve benzer ürünlerden alınan vergiler, bir gelir oluşturmakla birlikte, ekonomik bir engelleyici olarak (sağlık harcamaları ve insan kaynağı kayıpları gibi), sigaraya mücadelenin bir parçası olmuştur. Teorik olarak sigara fiyatlarındaki artışın, sigara içenleri ve içmeyenleri üç şekilde etkileyeceği düşünülmektedir. Birincisi, sigara içenlerin sigarayı tamamen bırakmasıdır. İkincisi sigara için harcanan giderin (içim sıklığını düşürerek) azaltılması, üçüncüsü ise sigara kullanmayanların başlamayı düşünmemesidir ancak bu engellemenin ne denli başarılı olabileceği; kullanıcıların fiyat artışına göstereceği tepkiyle yakından ilişkilidir” şeklinde konuştu.
Göklerin bekçileri Isparta'da yetişiyor
Isparta'da bugün kaybettiklerimiz 2 Mayıs Cuma
Isparta'da kaza
Bakan Memişoğlu: 19 bin personel alınacak
Isparta'da esrarengiz ölüm
Isparta'da göçmen kaçakçılığı denetimleri
7 bin 591 infaz ve koruma memuru göreve başladı
Isparta’da asayiş ve trafik uygulaması
Isparta'da 1 Mayıs coşkusu
Devasa büyüklükte mantar