18 Mayıs 2024 Cumartesi

İhracatımız kesintisiz sürüyor

İhracatımız kesintisiz sürüyor

Isparta

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, yılbaşından bu yana Antalya, Burdur ve Isparta illerinden gerçekleşen ihracatın toplamda 874 milyon 167 bin Dolar seviyesine ulaştığı ve geçen seneki performansı hemen hemen yakalamış olduklarını söyledi.

Çavuşoğlu; “Batı Akdeniz’den Nisan ayında gerçekleşen ihracat geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 5,92 oranında artış gösterdi ve 220 milyon 686 bin Dolar oldu. Yılbaşından bu yana Antalya, Burdur ve Isparta illerimizden gerçekleşen ihracat ise toplamda 874 milyon 167 bin Dolar seviyesine ulaştı ve geçen seneki performansı hemen hemen yakalamış oldu. İlk 3 aylık dönemde geçen yılın gerisine düşen bölge ihracatı Nisan ayında toparlandı ve yıllık olarak bakıldığında geçen yılın ihracat performansı ile aradaki fark yüzde 1,2 seviyesine düştü. Nisan ayı ihracatındaki yüzde 6’lara yaklaşan artış oranı, karşı karşıya kalınan bir takım zorluklara rağmen önümüzdeki dönem için umut verdi. Bölgenin Nisan ayı performansı, TIR şoförlerimizin AB ülkelerine geçişte yaşadığı vize engeli gibi güncel sorunlar yanında maliyet baskısı nedeniyle lokomotif sektörlerde rekabetçi fiyat oluşturmada karşılaşılan güçlükler gibi bir takım yapısal meselelerde ilerleme sağlanması durumunda ihracatçılarımızın önemli başarılara imza atacağının da bir göstergesi oldu.

Bu dönemde de Bölgemizden en fazla ihracatı her şeye rağmen yaş meyve sebze sektörümüz gerçekleştirdi. Sektörümüz yüzde 11,73 oranındaki kayba rağmen Nisan ayında bölgemizden 65 milyon 875 bin Dolar ihracat gerçekleştirdi.

Yaş meyve sektöründeki kan kaybı diğer sektörlerle telafi edildi. Doğaltaş ağırlıklı maden sektörümüz bu ay ihracatını rekor seviyede artırdı. Maden ve metaller sektörümüz Nisan ayında yüzde 30,98 oranında artışla 49 milyon 704 bin 816 Dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu değerin önemli bölümü 23 milyon 698 bin Dolar seviyesine ulaşan doğaltaş sektörü ihracatından geldi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 14,35 oranında artıran doğaltaş ihracatımız yılbaşından bu yana gerçekleştirdiği etkin yurt dışı tanıtım atağının meyvesini almış oldu. Sektör içindeki metal cevherleri de bölgenin yüzünü güldüren önemli bir ihracat artışına imza attı.

Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri sektörümüz de ihracatını rekor oranda artırdı. Sektörümüz yüzde 33,31 oranında artış ile 31 milyon 510 bin Dolar ihracat gerçekleştirdi. Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörümüz Nisan ayında geçen yıl ile aynı çizgide bir ihracat gerçekleştirdi. Kimya firmalarımız Nisan ayında 0,36 oranında kayıpla 20 milyon 251 bin Dolar ihracat yaptı. Makine ve aksamları sektörümüz uzun bir aradan sonra yeniden ilk 5 sektör arasına girme başarısını gösterdi. Nisan ayında Bölgemizden gerçekleşen makine ve aksamları ihracatımız yüzde 14,84 oranında artışla 7 milyon 352 bin Dolar oldu.

Nisan ayında Çin’e gerçekleşen ihracat neredeyse önceki yılın iki katına yaklaştı. Antalya, Burdur ve Isparta illerimizden Çin’e yüzde 89,14 oranında artışla 30 milyon 935 bin Dolar ihracat gerçekleşti. Çin’e gerçekleşen ihracatın bu denli artması Ön Asya ve Avrupa pazarında küresel sorunlar ve krizler nedeniyle istediğini elde edemeyen Bölge ihracatçısında moralleri yükseltti.

Batı Akdeniz ihracatında önemli bir yere sahip olan Rusya’da Nisan ayı ihracatımız yüzde 19,46 oranında geriledi. Rusya’dan ülke dışına para transferinde yaşadığı sorunlar firmalarımızı olumsuz etkilendi. Batı Akdeniz’den Nisan ayında en fazla ihracat gerçekleşen ülke Ukrayna oldu. Savaşın devam ettiği Ukrayna’ya yüzde 1,09 oranında artışla 14 milyon 886 bin Dolar ihracat gerçekleşti. Avrupa’daki en önemli pazarlarımızdan Romanya’da ihracatımız yüzde 8,26 oranında gerileyip, 12 milyon 479 bin Dolar olurken, Almanya’ya gerçekleşen ihracatımız da yüzde 8,43 oranında gerileme ile 11 milyon 384 bin Dolar oldu. Rusya’daki sorunlar gibi Avrupa pazarında yaşana yapısal sorunlar Bölge ihracatımızın daha da gelişiminin önüne geçti.

Bölge ihracatımızın 4 aylık seyrine bakıldığında yaş meyve sebze ve doğaltaş ağırlıklı maden sektörümüzün her zaman olduğu gibi toplam ihracatımızın yarısını gerçekleştirdiği görüldü. Yaş meyve sebze sektörümüz global sorunların da etkisi ile geçen yılın aynı dönemine göre kan kaybı yaşadı ve 4 aylık dönemde yüzde 12,29 oranında gerileme ile 301 milyon 482 bin Dolar ihracat gerçekleştirdi.

Geçen yıl ihracatı gerileyen doğaltaş ağırlıklı maden sektörümüz ise bu sene tabloyu tersine çevirdi ve dört aylık dönemde yüzde 21,44 oranında artış ile 160 milyon 301 bin Dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu değerin 88 milyon 446 bin Dolarlık kısmını doğaltaş sektörü ihracatı oluşturdu.

Bölgemiz ihracatında önemli bir yere sahip olan ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörümüz ise istikrarlı seyrini bu dönemde de sürdürdü ve yüzde 13,45 oranında artışla 105 milyon 75 bin Dolar ihracat gerçekleştirdi. Kimya sektörümüz 4,34 oranında gerileme ile 82 milyon 131 bin Dolar, çimento cam seramik ve toprak ürünleri sektörümüz ise 3,33 oranında artışla 26 milyon 684 bin Dolar ihracat yapma başarısını gösterdi.

Bölge ihracatımızın en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkelere göre 4 aylık seyrine bakıldığında Çin’in ilk sıraya yerleştiği ve yerini pekiştirdiği görüldü. Çin’e yapılan ihracat yüzde 45,88 oranında artış göstererek 79 milyon 771 bin Dolara yükseldi. İkinci sırada ise yapısal sorunların devam ettiği Rusya yer aldı ve bu ülkeye yüzde 22,15 oranında gerileme ile 61 milyon 193 bin Dolar ihracat yapıldı. Listenin üçüncü sırasında da Bölgemizin ana pazarlarından olan ve yapısal sorunların devam ettiği Almanya yer aldı. Almanya’ya geçen yılın 4 ayına kıyasla yüzde 11,61 oranında gerileme ile 53 milyon 541 bin Dolar ihracat gerçekleşti. Savaşın devam ettiği Ukrayna’ya ihracat bu dönemde de kesintisiz devam etti. Ukrayna’ya aylardır devam eden savaşa rağmen yüzde 2,07 oranında gerileme ile 52 milyon 189 bin Dolar ihracat gerçekleşti. Beşinci sırada yer alan Romanya’ya 2,20 oranında gerileme ile 47 milyon 226 bin Dolar ihracat yapıldı.

Batı Akdeniz’den 1 Ocak 30 Nisan 2024 tarihleri arasında 1836 firma 157 ülke ve bölgeye ihracat yaptı.

 

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR