ALİ RIZA CESUR- Araçlarda güneş yanığı, güneş ışığının sürekli olarak yatay yüzeye vurması sonucu ilk olarak boyanın üst katmanını daha sonra ise otomobil sac yüzeyini ısıtır. Araçların özellikle tavan ve kaput bölümünde görülmeye başlayan güneş yanığı otomobilin boyasında hasara neden oluyor.
Isparta'da 42 yıllık oto boya ustası Mustafa Çevikbaş, güneş yanığının boyaya büyük hasar verdiğine dikkat çekerek, alınması gereken önlemleri sıraladı;
Güneş yanığını önlemek için her 6 ayda bir pasta cila yapılması tavsiyesinde bulunan Çevikbaş; “Düzenli olarak pasta, cila yapılması gerekiyor. Boya üzerinde koruma olduğu takdirde gelen güneş ışıkları direkt olarak nüksedemez. Yanığa bağlı soyulmalarda soyulan yere dokunmamalıyız. Isparta'da özellikle yaz aylarında güneş etkisini şiddetli gösteriyor. Bazı vatandaşlar park yeri bulamadığı için araçları güneşe bırakmak durumunda kalıyor. Vatandaş olarak alınabilecek tek önlem gölge bir yerde aracı park etmek olur. Onun dışında güneş yanığı komple bütün araca yayılmışsa bunun masrafı 30 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Biz işlem yaparken aracın orijinal boyasına asla dokunmuyoruz. Çünkü en sağlam fabrikanın ürettiği orijinal boyadır. Pasta, cila yaparak işleme başlıyoruz. Daha sonra gerekirse astar atıyoruz. Yine gerekirse macun işlemi uyguluyoruz. Kullandığımız boyalar kaliteye göre değişiyor. Müşteri hangi kaliteli boyayı tercih ediyorsa onu kullanıyoruz. İşlemden sonra yine kullanıma göre en az 5 yıl güneş yanığı problemi ile karşılaşmaz. Vatandaşlar genelde orijinalliği bozulmasın diye aracı boyatmaktan kaçınıyor. Ama Avrupa'da durum böyle değildir. Aksine aracın yenilenmesi ve yeni görünmesi için orada herkes aracını boyatıyor. Vatandaşların aracı boyatmaları daha iyi olur. Böylelikle kullanılan araç daha geç eskimektedir” dedi.
İş bilmezler
24 Haziran 2023 Cumartesi 00:376 ayda pasta cila yaptirinda arabanın anasını aglatin bı hahaha
Akd
23 Haziran 2023 Cuma 15:07Ya saçmalamayın! Hangi bilimsel veriye dayanarak her 6 ayda bir pasta cila yapılmasını tavsiye ediyorsunuz. Yok öyle bir şey. Bir tane dünyaca ünlü firmalardan böyle bir şey duydunuz mu? Bu araçları mühendisler okey masasında tasarlamıyor. Ustanın bilimsel veriye kullandığı en yakın kelime ‘yatay’ o da alakasız:) yatay ışıkmış.