Haber/Nurettin ARKAN - Isparta Yeşilay Şube Başkanı Fatih Hakkı Meydan, farkındalık arttırma programları ile bireyleri aktivitelere yönlendirerek çok sayıda kişiyi tütün, alkol, teknoloji, kumar ve uyuşturucu gibi bağımlılıktan uzaklaştırdıklarını söyledi.
Mahalle temsilcilikleri ile gerçekleşecek olan programlarla aile içi bilinçlendirmenin arttırılmasının hedeflediğini dile getirdi. Başkan Meydan açıklamasında, ‘’Bağımlılık insanların yoksunluk seviyelerinde bir maddeye bir nesneye bir alışkanlığa vücudun artık alışması ve belli bir süre sonrasında da bunu daha fazla istemesi. Bu maddeye veya herhangi bir alışkanlığa ulaşamadığı takdirde de bir yoksunluk belirtisi varsa insanın bağımlı olduğunu gösteriyor. Her mahallemizde mahalle etkinliklerimizi başlatıyoruz. 44 mahallemizde yine mahalle temsilciliklerimizle programlarımız devam ediyor. Buradaki amacımız da çocuklara farklı etkinlikler yaptırıp o sırada anne ve babaların da bağımlılıklar noktasında farkındalığını arttırıp bilinçlendirmek istiyoruz. Bu yaz içerisinde 44 mahallemizde mahalle etkinliklerimizi tamamlamayı düşünüyoruz. Bu noktada Isparta Belediyesiyle çok aktif çalışıyoruz. Yeşilay danışmanlık merkezimizin yerinde zaten Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in destekleriyle tahsis edilmişti. Orada da yine binlerce ailenin bağımlılıklarla alakalı problemlerine çözüm bulunuyor. Orada da sosyal hizmet uzmanlarımız, psikologlarımız 5 bağımlılık türüyle (tütün, alkol, teknoloji, kumar ve uyuşturucu) ücretsiz bir şekilde psikososyal destek vermeye devam ediyor. Tabi önümüzdeki dönem yapacağımız güzel projeler olacak yine. Şehrimizde ses getirecek gençlerle buluşacağımız büyük projelerimiz olacak. Isparta Valiliğimizle de ortak yürüteceğimiz projede ilçelerimizde, köylerimizde köy okullarına kadar ulaşmayı hedefliyoruz’’ dedi.
GÜNÜMÜZÜN YAYGIN BAĞIMLILIĞI: TEKNOLOJİ
Başkan Meydan, günümüz dünyasının mevcut alışkanlıkları teknolojik bağımlılıklar yaratabileceğini ifade etti. Açıklamasında; ‘’Çocuklarımızın ekran karşısında çok fazla vakit geçirmesi çocuklarımızın sosyal hayatlarından ve ailelerinden kopmasına sebep oluyorsa, bu teknolojinin yerinde kullanılmadığını gösteriyor bize. Burada da insanlar kendilerini ölçerek bu noktada biraz daha dikkat ederek aslında ne kadar bağımlı olup olmadıklarını anlayabiliyorlar. Günümüzde en yaygın bağımlılıktır aslında teknoloji bağımlılığı. Yediden yetmişe herkesin elindeki mobil telefonlar, tabletler, televizyonlar ve internetler bağımlılığı gibi bağımlılıklar hat safhada. Teknolojiden kendimizi ayırmamız mümkün değil ama ekran süreleriyle sınırlandırarak da bu süreci kontrol altında tutabiliriz. Mahallelerde yaptığımız etkinliklerle de çocukları ekran başından alıp teknolojik bağımlılığın maruz bıraktığı aile içi iletişimin eksikliğini gidermek adına ailelerle birlikte etkinlik yapmaya devam ediyoruz’’ diye konuştu.
Başkan Meydan, Yeşilay Derneği’nin bir amacının da teknolojinin yerinde kullanılması için BAMKOM (Bağımlılıklarla Mücadele Koordinasyon Merkezi) ile dijital detoks uygulamasını gerçekleştirdiğini belirterek açıklamasında; ‘’Anne babalar da teknoloji bağımlısı olabiliyor. Bizim ‘Beni Dinler Misiniz’ projesinde de biz bunu görüyoruz. İlkokul 4. sınıf öğrencilerimiz bu yıl 5 Bin 962 öğrenci ailelerine mektup yazdı. Bu mektuplarda kimi annesine babasına tütün kullanımından dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Kimi annesinin babasının dizi izlemesinden, telefon veya tabletle fazla oynamasından, kimi abisine bu serzenişini dile getirdi. Aslında bu farkındalıklarla beraber insanların bunu farkında olmasına da vesile oluyoruz. Kimi anne baba çocuğundan böyle bir mektup aldığı için çok mutlu olup fark edemediği teknoloji ya da tütün bağımlılıklarını bırakıyorlar. Çocuklarıyla birlikte daha nitelikli kaliteli vakit geçirmeye başlıyorlar. Zaten bizim amacımız hedefimiz de bunlardır. Yeşilay olarak teknolojiye karşı değiliz.
Sosyal medya platformlarında Yeşilay olarak yaptığımız yayınlarda kamu spotlarıyla insanlarla bir araya geliyoruz. Bu noktada da teknolojinin yerinde ve zamanında kullanımını destekliyoruz. Bu noktada Süleyman Demirel Üniversitemizde BAMKOM işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz dijital detoks etkinlikleriyle de bu farkındalıkları arttırıyoruz. Gençlerin gerçek sosyal çevresiyle bir araya gelmesini farklı etkinlikler yapmasını sağlıyoruz. Eğirdir’de Kovada Gölü’nde bir gezi planladık. Ahşap atölyelerle çocukların birbirleriyle el becerilerini geliştirmelerini ve fiziksel iletişime geçmelerini de istedik. Sadece sosyal mecralardan değil birebir iletişime geçmelerini de kıymetli bulduğumuz için dijital detoks etkinlikleri gibi çok farklı projelerle de bir araya geliyoruz’’ diye ifade etti.