29 Mart 2024 Cuma

Gül ve Davraz Kayak Merkezi'nin muhteşem buluşması

Gül ve Davraz Kayak Merkezi'nin muhteşem buluşması

Isparta

DÜNYANIN gül bahçesi Isparta'da hasat mevsiminin gelmesiyle Davraz Dağı eteklerinde de gül hasadı büyük bir heyecan ve tatlı bir telaş yarattı.

Türkiye gül yağı üretiminde ve ticaretinde dünyanın en önemli merkezlerinden biri olan Isparta'da 2020 yılı TÜİK verilerine göre 33.175 dekar alanda yaklaşık 15.343 ton gül çiçeği üretiliyor. Gül üretiminin %84'ü kentte gerçekleşirken, gülden elde edilen mamuller; gül yağı, gül suyu, gül konkreti, parfümeri ve gıda sanayinde değerlendiriliyor.

Isparta'nın bir diğer değeri, Akdeniz Bölgesinin en önemli kış turizmi ve kayak merkezlerinde biri olan Davraz Dağı, kayak sezonundaki misafirlerinden sonra eteklerindeki gül bahçelerinde de ziyaretçilerini bekliyor. Dağ ile gülün bu eşsiz buluşmasına ev sahipliği yapan, Davraz Dağı eteklerinde kurulan ve kayak sezonunda kayakçılara ve ziyaretçilerine özellikle de son yıllarda yapılan yatırımlarla konaklamadan yeme-içmeye, kayak malzemeleri kiralamadan yöresel ürünlerin satışına kadar birçok hizmeti sunan Çobanisa köyü bulunuyor.

Çobanisa köyünde genellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmasına rağmen 20-25 yıl öncesinden yetiştirilmeye başlanan gül yetiştiriciliği, son yıllarda hayvancılığa alternatif olarak yaygınlaşıyor. Davraz da kayak sezonun bitiminden itibaren gül bahçelerine ziyaretçi sayısının artması ile hem kırsal turizme dağ ve gül gibi farklı bir konsept kazandırılmış hem de yöre insanı için alternatif bir gelir kaynağı olacak. Yüksek rakımından dolayı diğer bölgelerden daha sonra gül hasadına başlanması da ayrı bir önem arz ediyor. Dünyanın Gül Bahçesi olarak anılan ve Dünya Gül Yağı üretimin %65'inin karşılandığı Isparta için kullanılan "Gül Bir Dalında Bir Isparta'da Güzel" sloganı, yeni kurulan gül bahçeleriyle bundan böyle  "Gül Bir Dalında, Bir Isparta'da, Davraz Dağında Başka Bir Güzel" şeklinde söyleniyor.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizi de etkileyen Covid-19 pandemisi dolayısıyla tüm sektörlerde olduğu gibi gül turizminde de ziyaretçi sayısında azalma olmuş olsa da gerek aşılama gerekse alınan diğer tedbirlerle ve uygulanan kontrollü normalleşme adımlarıyla gül bahçeleri de yine eski hareketli günlerine dönecek.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

yangın var

08 Haziran 2021 Salı 19:44

ne güzel....

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR