İhalenin yargıya gitmesi sadece dönemin belediyesini değil o dönem bu satış için hatalı rayiç değer belirlemesi yapıp sonra ‘Bir sıfır unutmuşuz’ savunması yapan ITSO’yu da etkileyecek
OYSA DEĞERİ 2.2 TRİLYONDU
AKP’li Belediye Başkanı Hasan Balaman döneminde 260 bin TL gibi komik bir rakama Gülköy’ün yeni sahibi Ahmet Eski’ye satılan Halıkent’te şimdi Migros’un bulunduğu eski adıyla Gül Mega’nın rayiç değerinde ITSO’nun iki farklı rapor verdiği ortaya çıktı. İlk raporda metre kare fiyatına 110 lira değer biçen ITSO ikinci raporda “Bir sıfırı unutmuşuz” deyip değeri 1200’e kadar çıkardı. Bu da o dönem süren Gül Mega soruşturmasına olumsuz etki yaptı. Dönemin belediyesi de ITSO’nun ilk raporunu müfettişe delil olarak sunup ‘Biz onların belirlediği rayiç değerin üzerinde satış yaptık’ savunması yaptı. MHP’li belediye şimdi tüm bu evrakları dosyalayıp 7 yıl sonra Gül Mega dosyasını yeniden yargıya götürmeye hazırlanıyor
SIFIRI BÖYLE UNUTMUŞLAR
2005 yılında Ahmet Eski’ye çok çok ucuza satıldıktan sonra Isparta’da siyasileri ayağa kaldıran Gül Mega satışı şikayet konusu olmuştu. Bunun üzerine belediye ITSO’dan rayiç değer istedi. Hasan Hüseyin Kaçıkoç başkanlığındaki ITSO
KAMU ZARARI YOK DENİLDİ
Hasan Balaman’ın Gülmega Alışveriş Merkezi ihalesinde yolsuzluk yaptığına ilişkin Meclis Üyesi Seyfettin Kalem tarafından Cumhuriyet Savcığına yapılan suç duyurusunun ardından durumu inceleyen bilirkişi 390 bin TL’ye mal olan iş yerinin 260 bin TL’ye satılmasında kamu zararı oluşmadığına hükmetti. Oysa ITSO’nun son belirlediği rayiç değere göre bu işyerinin bedeli 2 milyon 246 bin TL idi. Şimdi belediye tüm evrakları dosyalayıp yeniden yargıya gidiyor. 7 yıl sonra Gül Mega dosyası tekrar açılıyor.
AKP’li Belediye Başkanı Hasan Balaman döneminde Gülköy’ün sahibi Ahmet Eskiye 260 bin TL’ye satılan Gülmega’yla ilgili dosya yıllar sonra yeniden açılıyor. Gülmega ihalesiyle ilgili tüm evrakları incelemeye alan Belediye, dosyayı yargıya götürmeye hazırlanıyor.
Halıkent Mahallesi’ndeki pazar yerinde bulunan 6 nolu bağımsız bölümün 20 Eylül 2005 tarihinde 260 bin TL’ye Ahmet Eski’ye satılmasının ardından, dönemin AK Partili Meclis üyesi Seyfettin Kalem, Gülmega A.Ş’ye satılan bu işyerinin ihalesinde usulsüzlük yapıldığını ve Belediye’nin zarara uğratıldığını iddia ederek Balaman hakkında görevi kötüye kullanmak suçlamasıyla İçişleri Bakanlığı’na şikayet dilekçesinde bulunmuştu. Kalem, ÇEVTEM, ITKM gibi başka ihalelerde de usulsüzlükler olduğunu iddia etmişti.
ITSO’NUN RAPORUYLA
İHALE BADELİ UYUŞTU
İçişleri Bakanlığı’nın başlattığı ön inceleme sonrası dönemin Başkan Yardımcısı Ahmet Görgülü 14 Haziran 2006 tarihinde, Hasan Hüseyin Kaçıkoç başkanlığındaki Isparta Ticaret ve Sanayi Odasından söz konusu işyerinin 8 Ağustos 2005 tarihi itibariyle satış metrekare birimi fiyatının belirlenmesini istedi. Belediyeye aynı gün içinde ITSO’dan yanıt verildi. Dönemin Genel Sekreteri Tahir Saraç imzasıyla ITSO buranın metrekare birim fiyatının 110 TL rayiç bedel üzerinden 224 bin 620 TL olduğunun tespit edildiğini bildirdi. Böylece ITSO’nun belirlediği rayiç bedelle ihalede belirlenen muhammen bedel uyuştu.
ITSO’NUN RAPORU DELİL TEŞKİL ETTİ
Bu sırada yapılan ön incelemede Belediye yönetimi, Gülmega’nın satış ihalesiyle ilgili müfettişe verdiği savunmada ITSO’nun ilk belirlediği rayiç değeri belge olarak gösterdi. Savunmada, ITSO’nun belirlediği rayiç değerle, ihalede belirlenen muhammen bedel arasındaki uygunluk delil olarak sunuldu. ‘Biz onların belirlediği rayiç değere göre satış yaptık’ denildi. Yapılan inceleme sonucunda müfettiş Belediye Başkanı Balaman’ı suçlu buldu ve yargılanabilmesi için Balaman hakkında soruşturma izni verilmesini talep etti. Ancak dönemin İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, müfettişin bu talebini yerinde bulmadı ve 4 Temmuz 2006 tarihli kararla soruşturma izni vermedi. Bakanlığın kararı Danıştay tarafından bozuldu. Bunun üzerine Cumhuriyet Başsavcılığında soruşturma başlatıldı ve konu bilirkişiye gönderildi.
SIFIR UNUTULDU
Bilirkişinin, şikayet dilekçesinde belirtilen konuları incelemesi sırasında önemli bir gelişme yaşandı. ITSO tarafından 11 Mayıs 2007 tarihli Belediye kayıtlarına geçen cevapta, binanın metrekare fiyatının (800-1200 TL) arasında olduğu fiyat aralığında olması gerektiği halde sehven bir sıfırın unutulduğu belirtildi. Böylece, satılan gayrimenkulün gerçek değerinin 10 kat daha fazla olduğu yani 2 milyon 246 bin TL olduğu ortaya çıktı.
İNŞAAT BEDELİNİN ALTINDA SATILDI
KAMU ZARARI YOK DENİLDİ
Bilirkişi tarafından 5 Ağustos 2007 tarihinde açıklanan raporda o işyerinin Belediye tarafından 390 bin TL’ye yaptırıldığı, ihaleyle de 260 bin TL’den satıldığı belirtilirken, kamu zararı oluşmadığı tespit edildi. Cumhuriyet Savcılığı da bilirkişi raporu doğrultusunda kamu zararı bulunduğuna dair somut delile ulaşılamamasından ötürü kovuşturmaya gerek olmadığı yönünde karar verdi.
BELEDİYE YARGIYA GÖTÜRÜYOR
Isparta Belediyesi, AKP’li Belediye Başkanı Hasan Balaman döneminde yapılan ihaleyi 7 yıl sonra yargıya götürmeye karar verdi. İhalenin yargıya gitmesi sadece dönemin belediyesini değil o dönem bu satış için hatalı rayiç değer belirlemesi yapıp sonra ‘Bir sıfır unutmuşuz’ savunması yapan ITSO’yu da etkileyecek. 390 bin TL’ye mal olan gayrimenkulün 260 bin liraya satılmasında kamu zararı olduğu da ihale kanununa dayandırılarak yargıya sunulacak.