Türkiye’de özellikle sıcak bölgelerde yaşayan birçok insanda rastlanan gözde et yürümesi ( otogreftli pterjium ) ameliyatı gözün kornea kısmından alınan kök hüce nakli ile artık Dünyagöz Antalya’da.
Çoğunlukla ultraviolye ışınların gözün kornea bölümündeki kök hücre kısmını yakması sonucu oluşan gözde et yürümesi , gözün uç kısmından kornea tabakasına doğru yayılan ve gözde ciddi anlamda yanık hissi , kaşınma , kızarıklık ile kendini gösteren ciddi bir hastalık.
Merkeze doğru ilerlediğinde ise korneayı deforme eden ve görme alanını düzeltilmeksizin bozan bir travma .
Bu nedenle olabildiğince kısa sürede etin korneaya ulaşmasının durdurulması amacı ile etin alınması gerekir ve limbustan kök hücre alınıp doku naklinin yapılması gerekli.
Etin alınmasını sağlayan 10 dakikalık kısa ameliyat aslında ameliyat sırasındaki işlem olan doku nakli ile devam etmezse yapılmış olan ameliyat hiçbir işe yarıyor ; daha da kötüsü etin daha hızlı ve daha geniş bir alana yayılmasına sebebiyet veriyor .
Bu nedenle et yürümesi ameliyatları alanında uzman hekimler tarafından yapılması bir zorunluluk arz eden ameliyat çeşidi olup gözün iyileşme sürecine kadar olan göze özel lazer dahil her türlü tedavi sürecini de kapsar.
Konjonktiva üzerindeki buruna yakın tarafta oluşan sarımtırak et büyümesi birçok kişi tarafından önce batma hissi ile rahatsızlık verdiği için hastaların doktora ilk başvurma nedenini oluşturuyor. Daha sonra dokuda şişlik nedeni ile estetik problemden dolayı hasta doktora tekrar başvuruyor .
Bazı et yürümelerinin başlangıcı ne yazık ki konjontivit ile karıştırılıyor. Burada iş hastaya düşüyor ; çünkü hasta alanında uzman doktoru bulup doğru doktordan destek alması daha önemli hale geliyor; yoksa ya etin yürüdüğü alan kazınıyor ve bu sefer daha ciddi bir operasyon süreci hastayı bekliyor ya da doktor hastaya konjonktivit hastası olarak nitelendirip evine gönderiyor.
Dünyagöz Antalya ‘da görevli Op.Dr. Levent Ölmez tarafından yapılan otogreftli pterjium ameliyatı olarak adlandırılan et yürümesi operasyonu aslında oldukça riskli bir ameliyat. Özellikle gözün beyaz kısmı olan sklerada oluşabilecek her hangi bir deformasyonun körlük ile sonuçlanma ihtimali son derece yüksek.
İklimsel farklılıkların yanında genetik yatkınlık nedeni ile de sık rastlanan bu göz hastalığının , aslında çok daha konforlu bir sonuca ulaşması , alanında uzman hekime başvurulması ile daha mümkün gözüküyor. Bu nedenle gözde et yürümesinin tekrarlamaması için yapılacak doku nakli hakkında hastaya doktor tarafından detaylı bilgi aktarılması ciddi önem arz ediyor.