ITSO ve BTSO, Göller Bölgesi Kalkınma İdaresi’nin kurulması için ortak çalışma başlattı.
Türkiye’de GAP başta olmak üzere birçok örneği olan bölgesel kalkınma idarelerinden birisinin de Göller Bölgesi’nde kurulması için çalışma başlatıldı. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ile Burdur Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile başlatılan çalışma kapsamında Eğirdir ve Burdur gölleri başta olmak üzere bölgemizdeki tüm su varlıklarının yaşatılması hedefleniyor.
Türkiye’de 43 ilde GAP, DAP, DOKAP ve KOP adı altında faaliyet gösteren bölgesel kalkınma idarelerinin birisinin de Göller Bölgesi’nde kurulması için çalışma başlatıldı. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ile Burdur Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde başlatılan çalışma kapsamında 2 komşu ilin doğal göllerinin yaşatılması, su kaynaklarının geleceğe taşınması ile halkın refah seviyesinin yükseltilmesi hedefleniyor. ITSO ve BTSO, gerekçeli rapor ile birlikte Göller Bölgesi Kalkınma İdaresi’nin kurulması için ilgili bakanlığa başvurucak
ITSO ve BTSO’nun ortak projesi GOP (Göller Bölgesi Kalkınma İdaresi) için ilk toplantı yapıldı. ITSO Konferans Salonu’nda mesafe kurallarına uyarak yapılan toplantıya Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz de katıldı. ITSO Başkanı Mustafa Tutar, BTSO Başkanı Yusuf Keyik ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya ilgili kamu, kurum ve kuruluş temsilcileri, üniversite temsilcileri de katıldı.
ITSO, BİRLEŞTİRİCİ BİR GÜÇTÜR
ITSO Başkanı Mustafa Tutar, açılış konuşmasında Isparta ve Burdur için önemli bir çalışma başlattıklarını belirterek şöyle devam etti:
“ITSO, Türkiye’de ilk ticaret odalarından birisidir. Ekonomi Kampüsü, ekonomiyi ilgilendiren tüm kamu, kurum ve kuruluşlarına birliktelik sağlayan bir kampüs. ITSO, ilimizde birleştirici bir görev almaktadır. Bölgesel Kalkınma İdaresi’nin kuruluşu ile bu misyonu devam ettirmek istiyoruz. Hedefimizde batıdaki ilk kalkınma idaresini Isparta, Burdur Göller Bölgesi’nde kurmaktır. Bölgesel Kalkınma İdarelerinin ortak hedeflerinden birisi su kaynaklarının düzgün bir şekilde kullanılmalıdır. Bu konuda ilk proje Konya’da uygulanmaktadır.
Göller Bölgesi Kalkınma İdaresi’nin kurulmasıyla tarımsal alanda faaliyetlerimizi çeşitlendirip, ar–ge çalışmaları yapabileceğiz. Vatandaşların yaşama şartlarının iyileştirilmesi ile ilgili çalışmalarda bulunabileceğiz. Hedeflerimizden birisi bölgemizdeki göllerimizin turizme kazandırılmasıdır.
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ve Burdur Ticaret ve Sanayi Odası olarak güçbirliği yaparak batıda ilk kalkınma idaresini kurmak istiyoruz. İnşallah bu yolda ilk adımı atıyoruz. Sayın Milletvekillerimizin, Valilerimizin ve Belediye Başkanlarımızın desteğiyle bu projeyi hayata geçirmek istiyoruz.”
BURDUR GÖLÜ ARTIK BİTME NOKTASINDA
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik de Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Tutar’a böyle bir adım attığı için teşekkür ederek şöyle konuştu:
“Artık bu idareyi kurmamız elzem. Geciktik. Burdur Gölü artık bitme noktasına geldi. 50 yılda, 20 metre alçaldı. Suyun önemi her geçen gün artıyor. Tüketim ile alakalı hiçbir önlem almadık. Burdur’da hayvancılık var. Mutlu oluyoruz. Keşke bu kadar çok olmasaydı. Bugün su ihtiyacımız bu kadar olmasaydı. Hayvancılığı da yapmalıyız ama stratejik planı olmalı. Hayvanların içeceği su miktarıyla ilgili de tedbir almalıydık. Göl bitiyor. Barajlar planlı yapılmalıydı. Göle girdi olmalıydı. 500 bin hayvanı doyurabilecek için sulu tarım yapıyoruz. Seracılık yapıyoruz. Bunların çalışmaları geçmişten yapılmadığı için sıkıntı yaşıyoruz.”
BÖLGEDEKİ 150 GÖLET, BÖLGESEL İDARE ALTINDA TOPLANMALIDIR
Toplantıyı başından-sonuna kadar takip eden Milletvekili Gökgöz de Isparta ve Burdur için böyle bir kalkınma idaresinin mutlaka kurulması gerektiğini belirterek “idarenin kurulması görevini üzerimize alıyoruz. 150 göletten oluşan göller bölgesi İdaresi altında toplanması gerekliliğini gözlemledim. Atabey Ovası’nın damla sulamaya geçmesi için büyük bir adım atıldı. Biz içme suyunu Darıderesi’nden 2 yıl sonra alacağız. 3.5 milyon m3 suyu 30 yıl yetecek şekilde kullanacağız. Eğirdir Gölü’nden su almayacağız. Göller Bölgesi Kalkınma İdaresi inşallah domino etkisi yaratacaktır. Kalkınma ajansı ile birlikte idarenin bölgemize ivme katacaktır” diye konuştu.
BELEDİYELERDEN TAM DESTEK
Katılımcı kurum temsilcilerinin de görüş ve önerilerinin de dinlendiği toplantıda Göller Bölgesi Kalkınma İdaresi’nin biran önce kurulması kararlaştırıldı. Katılımcılar arasında yer alan Kovada ve Eğirdir Gölleri Birliği Başkanı, Gelendost Belediye Başkanı Mehmet Sezgin, Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök ile ISUBÜ Su Enstitüsü yöneticileri Göller Bölgesi Kalkınma İdaresi’nin kuruluşunu desteklediklerini ifade ettiler.
Boş çalışma
29 Ağustos 2020 Cumartesi 10:45Körler sağırlar birbirini ağırlar sonuçta birşey çıkmaz. Sorsan bu konuda bir çalışmanız var mı diye tısss
Göl Köylü
28 Ağustos 2020 Cuma 21:21Bunlar hangi göl ile ilgili toplantı yapıyorlarsa o gölün sonu gelmiştir güvenmeyin bunlara Eğirdir gölünü korumak istiyorsanız halk olarak bir şeyler yspmalısınız
balıkcı
28 Ağustos 2020 Cuma 18:41eğirdir ,gelendost ,yalvaç ,garip ve cencali bunlar bilinçsiz sulama yapmasın yeter
Hüseyin
28 Ağustos 2020 Cuma 17:26Bir seferde mermercilerin talan ettiği yerlere gidin. Köylerin dibine ocak açılıyor. Sütçüler geldiniz kongre için neredeyse kaçtınız. 3 vekilin köyünün dibinde erkeklerse ocak açsınlar bakalım. Hayatınız yalan olmuş. 2023 ve 2024 görüşürüz.
spam
28 Ağustos 2020 Cuma 15:33Mermerciler dağları yok ederken suyu konu almak saçma değil mi? Ağaç olmayan yerde erozyon olur kuraklık olur. Yağış olmaz. laf olsun diye toplantı olmaz. Pandemi var, kahvenizi evinizde için.
Isparta'm
28 Ağustos 2020 Cuma 14:00Bu ülkede suyun değeri kaybedilince biliniyor,bu zamana kadar parmağınızı bilr kıpırdatmadınız ,açık sistemin yanlış olduğu yıllarca söylendi,salma suyun iyi olmadığı söylendi,baraj yapılmasın kaynaklar göle aksın denildi tersini yaptınız şimdi oturmuş kurtaralım işiniz gücünüz ****
Apartman
28 Ağustos 2020 Cuma 13:51Gökgöz varya herşeyi halleder siz sanşlısınız
Ziyaaaaa
28 Ağustos 2020 Cuma 13:06Bırak golü mölü siz önce hakkını yediğiniz gazileri yasatin işiniz gücünüz bos isler
Coğrafya
28 Ağustos 2020 Cuma 12:25Kurumaya başlayan Eğirdir Gölü üzerine Çinli Gezhouba Group tarafından, bin MW gücünde HES kurulacağı konusunda bazı bilgiler geçti zamanınıda... HES için göl suyunun kullanılacak olması gölün idam fermanı özelliği taşıyor. Bu konuda ne düşüyorlar acaba...
mahalle sakini
28 Ağustos 2020 Cuma 12:22Eğirdir gölümüz gidiyor yapacaz diyene kadar yapın...
HAYRETTİN
28 Ağustos 2020 Cuma 12:01Gacsus werieiih gaç anamm elle günle duymasın Hayrettin nettin elektrik su
KEMERLİ
28 Ağustos 2020 Cuma 11:51Tamamen boş tamamen yapay konuşmalar. Babayiğitlerden birisi çıkıp kardeşim Eğirdir gölü bitiyor, baraj yapımına bir son verelim gölü besleyecek kaynak bulalım, Gelendost bölgesinde aynı yerden su alan topraksu ve DSİ pompalarından birini iptal edip teke düşürelim,Çaltı köyü sulama k****ını kapalı sisteme çevirelim (zira içerisinden Beton Mikseri 7.Vites de rahat ilerleyebiliyor),her bahçede sondaj kuyusu var bunları kapatalım, diyen çıkmadığı sürece Er yada Geç Göl Çöl Olacak.
Uyanık Burdur
28 Ağustos 2020 Cuma 11:11Uyanık Burdur yine Ispartanın maddi kaynaklarını kullanıp göllerini koruyacak. 10 yıl sonra Eğirdir gölünü Burdura kaptırmayalım yeter
Mehmet
28 Ağustos 2020 Cuma 10:51sonunda