20 Nisan 2024 Cumartesi

Gittikçe popüler olan meslek: Özel güvenlik

Gittikçe popüler olan meslek: Özel güvenlik

Isparta

Son yıllarda kamuda ve özel sektörde özel güvenlik alımlarının artması özellikle iş arayanların dikkatini çekti. Hal böyle olunca özel güvenlik olmak için başvurular da her geçen gün artıyor. Isparta'da güvenlik eğitimi veren Osman Güler, talebin her geçen gün arttığını söylerek, gereken şartları ve verilen eğitimleri tek tek anlattı.

Özel güvenlik olmak isteyen vatandaşların sayısı yüzde 300 arttığını söyleyen Güler; 'Özel güvenliğe talebin artmasının nedenlerinden birincisi 5188 sayılı kanuna göre özel güvenlikler kolluk kuvveti kapsamına alındı. Bir diğer unsur da kamu alımlarının aşırı derecede artması oldu. 30 bin alım açıklandı. Alımlar hala devam ediyor. Kamu kurumlarına alınan bu alımlar sayesinde bu mesleği seçmek isteyen birçok kişi oldu. Özel güvenlik olmak isteyen vatandaşların sayısı her geçen gün artıyor. Bu da sektör açısından bizleri sevindirdi. Herhangi bir mesleği olan kişiler, başka bir işe geçmek istediğinde özel güvenlik olmaya yöneliyorlar. Özel güvenlik olabilmenin belirli bir süreçleri vardır.  Ortaokul mezunu veya 21 yaşını doldurmamış kişiler silahlı güvenlik kaydı yapılamıyor. Silahlı güvenlik olabilmek için en az lise mezunu olmak, silahsız eğitim alabilmek içi ise 18 yaşını doldurup 19 yaşından gün almış olması gerekiyor. Silahlı güvenlikler genelde bankalar ve havaalanrında iş buluyor. Silahlı ve silahsız güvenlikler ise hastahane, alışveriş merkezleri, konser ve festivallerde çalışmaktadır. Kamuda ise her kurumda çalışılmaktadır. Maaşları asgari ücretten başlayıp, kıdem, mesai ücreti gibi nedenlerle daha da yükselmektedir. Özel güvenlik olmak için kayıt süreci de artık basitleştirildi. Kimlik, diploma, 4 tane biyometrik fotoğraf kayıt için yeterli oluyor. Yıl sonuna kadar eğitim için istenen sağlık raporu kaldırıldı. Bizde öncelikle ön kayıt süreci olur. Sadece kimlik fotokopisi yeterlidir. Akabinde özel güvenlik kurs döneminde sınıflarda belirli bir kontenjanlarımız var. Sabah 8 ila akşam 17.00 saatleri arası, daha sonra 17.00 ila 00.00 saatleri arasında eğitim veriyoruz. Aynı dönemde 80 öğrenci alabiliyoruz. Özel güvenlik sınavları yılda 6 defa her 2 ay da bir yapılmaktadır. Bu sınavlar ülke genelinde eş zamanlı olarak emniyet gözetiminde yapılır. Biz eğitim kurumları olarak adayları sınava hazırlarız. Kurslar silahlı ve silahsız olmak üzere yaklaşık 2 hafta sürer. Silahsızların 13 gün silahlı olan eğitimlerin ise 14 ila 16 gün arasında sürmektedir. Silahlı eğitimlerde, silah kullanımı ve bakımları ile eğitimlerimiz vardır. Kişi başı 25 mermiyle nasıl atış yapılması gerektiğini göstererek sınava hazırlıyoruz. Sınavda yazılı ve pratik olmak üzere 2 etepta gerçekleşiyor.Sınavlarda silahsız güvenlik adayları ilk 100 soruyu cevaplıyor. Silahlı güvenliği ilgilendiren soruyu cevaplamıyor. Sınavın ardından emniyet gözetiminde 5 mermilik bir sınav atışı yapılıyor. İsabet ettirdikleri oranda bir puan alınıyor. Daha sonra atış ve yazılı sınavlardaki puanların bir ortalaması alınarak sıralama yapılıyor. Özel güvenlik olmak için üst bir yaş sınırı yoktur"  (Doğukan Acar)

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Özel güvenlik

02 Haziran 2023 Cuma 09:01

Haber başlığı yanlış olmuş "sıradanlaşan, resmi tatili olmayan asgari ücret maaşla 8 saat milletin ağız kokusunu çeken meslek" olacaktı

sss

01 Haziran 2023 Perşembe 13:32

30 bin kişi özel güvenlik olmuş yeni mesele özel güvenliği kazanmak değil mesele bir yere yerleşmek kimse kimseyi kandırmasın popüler bir meslekmiş pehhh

Naci can

01 Haziran 2023 Perşembe 13:23

Her işi yaptirirlar asgari ücret verirler 12 saat çalışıp az maas alırsın neresi gözde

A.A.K

01 Haziran 2023 Perşembe 12:39

20 yıl Ö.g işi yaptım 18 yıl diyer işler 28 yıl sigortalı ...7 yılı kamu Belediye ..Eytliyim yaşam standartım çöküş yaşıyorum ..

SİLAHLI GÜVENLİK

31 Mayıs 2023 Çarşamba 23:46

18 YAŞIMA GİRDİĞİMDE ALMIŞTIM GÜVENLİK SERTİFİKASINI.YAŞIM 33.ALALI 15 YIL OLDU.CÜZDANIMDA DURMAKTAN BAŞKA HİÇ BİR İŞE YARAMADI.GÜÇLÜ BİR SİYASİ TORPİLİN YOKSA HİÇ ALACAM DİYE ALIPTA HER 5 YILDA BİR YENİLETECEM DİYE BOŞUNA UĞRAŞIP MASRAF ETME. SİYASİ TORPİLİN YOKSA AFFERDESİNİZ TUVALETE GÜVENLİKÇİ DEĞİL BEKÇI DAHİ OLAMAZSIN...

Timur DENİZ

31 Mayıs 2023 Çarşamba 17:43

Hiçbir şey disardan göründüğü/anlatıldığı gibi değildir. Ben 2004'ten beri güvenlik olarak çalıştım yani 5188 in çıktığı zaman. O zaman eğitim veren emniyet görevlileri YASANIZDA DUZENLEME YAPILACAK VE O ZAMAN SIZLER ASGARI UCRETE CALISMAYACAKSINIZ. EN DUSUK MAASINIZ ASGARI UCRET ×2 OLACAK dediler. Bu söylendiğinde yıl 2004 tu. Ve bugün araştırın bakalım güvenliklerin maaşını. Mm değişiklik yok. Haftasonu gece gündüz bayram bilmeden çalıştık. Ama aldığımız para belli. Bizler somurulduk.

Timur DENİZ

31 Mayıs 2023 Çarşamba 17:41

Hiçbir şey disardan göründüğü/anlatıldığı gibi değildir. Ben 2004'ten beri güvenlik olarak çalıştım yani 5188 in çıktığı zaman. O zaman eğitim veren emniyet görevlileri YASANIZDA DUZENLEME YAPILACAK VE O ZAMAN SIZLER ASGARI UCRETE CALISMAYACAKSINIZ. EN DUSUK MAASINIZ ASGARI UCRET ×2 OLACAK dediler. Bu söylendiğinde yıl 2004 tu. Ve bugün araştırın bakalım güvenliklerin maaşını. Mm değişiklik yok. Haftasonu gece gündüz bayram bilmeden çalıştık. Ama aldığımız para belli. Bizler somurulduk.

UĞUR E.

31 Mayıs 2023 Çarşamba 16:45

1998 yılında 2495 sayılı kanun görevlisi olarak başladığım bu mesleğe hâlen 5188 sayılı özel güvenlik görevlisi olarak devam etmekteyim. Gittikçe popüler olan meslek tabiri demişsiniz ama bu meslek o kadar ayağa düştü ki, tabiri caizse 2 kelimeyi bir araya getiremeyen tek vasıfı lise veya ortaokul bitirmek olan herkes yağın pasın içine girmeyeyim diye bu mesleği seçiyor. Artık öyle bir duruma geldi ki Anadolu'dan pis ve bakımsız lojmanlar adam toplamaya başladılar.

Veli

31 Mayıs 2023 Çarşamba 15:41

Türkiye de kamuda güvenlik görevlisi olacağıma Avrupa da garson temizlikçi olurum daha iyi yurtdışında yaşamayı çok istiyorum.

Caresizlik

31 Mayıs 2023 Çarşamba 15:14

Mecburiyetten insanlar çalışma gayreti içinde. Piyasada iş olmadığı için mecbura kalıyor. Bendede var güvenlik sertifikası ama bı işe yaramıyor millet reklam yapıyor yok popüler neslekmis yok şu yok bu. Hepsi hikaye

çaresizlikten...

31 Mayıs 2023 Çarşamba 14:09

polpülerlikten degil,caresizlikten özel güvenlikci oluyorlar.Her yer vasifli vasifsiz universite mezunlarıyla dolup taşınca, polis,astsubay olamayanlar,atanamayan diplomalilar,ac kalmamak icin özel guvenlikci oluyor.Özel guvenlikciler cok iyi maaş alırsa tamam diyecem.Devlete kadrolu atanabilirsen o da güzel.Özel sektör karin tokluguna ananı ağlatıyor.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR