29 Mart 2024 Cuma

GEZEN TAVUK PROJESİYLE HAYATLARI DEĞİŞTİ

GEZEN TAVUK PROJESİYLE HAYATLARI DEĞİŞTİ

Isparta

ISPARTA'DA Yunus Şahin ve Mevlüt Daldal, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın uyguladığı Genç Çiftçi Projesi kapsamında "Gezen Tavuk" çiftliği kurmak için aldıkları 30 Bin TL destek ile üretime başladılar. Üretimden elde ettikleri yumurtaları hem paketleme tesislerine ve hemde perakende olarak pazarlanıyorlar.

Isparta'nın Şarkikaraağaç İlçesi Beyköy Köyü'ne büyükşehirden gelip yerleşen Yunus Şahin ve Mevlüt Daldal, kafa kafaya verip Tarım ve Orman Bakanlığı'nın başlatmış olduğu Genç Çiftçi Projesi'ne başvurdu. Araştırmalar sonunda ise "Gezen Tavuk" projesini yapmaya karar veren iki arkadaş ilk olarak İlçe Müdürlüğüne başvurdu. Görüşmeleri yaptıktan ve bilgileri aldıktan sonra başvuru için gerekli olan belgeleri hazırlayıp geçen 2018 yılı Şubat ayında kuruma müracaat ettiler. Aynı yıl ise Genç Çiftçi Destekleme Projesi'nden kanatlı "Gezen Tavuk" çiftliği kurmak için 30.000 TL destek almaya hak kazandılar.

Daha sonra ayrı ayrı iki tane çiftlik inşaa ederek tavukları kurdukları çiftliğe getirerek üretime başladılar.

Proje ile ilgili konuşan Yunus Şahin, çiftlikte 20. haftada ilk yumurtalarımız aldık. Yumurtaların doğal olması için özen gösteriyoruz. Yem olarak organik gezen tavuk yemi kullanıp, aynı zamanda da arazide sürekli gezdirerek yeşil ot yemesini sağlıyoruz dedi.

Şahin, "Bir tavuğun günde bir defa yumurtluyor. Üretimden oldukça memnunuz. Elde ettiğimiz yumurtaların büyük bölümünü paketleme tesislerine veriyoruz. O şekilde piyasa sürülüyor. Az bir kısmının ise perakende olarak pazarlıyoruz. Sağlıklı bir tavuğun ortalama 20 ile 95 haftalar arasında en verimli dönemi oluyor. 96. haftadan sonra verimden düşmeye başlayan tavukları elden çıkarıyoruz. Bunları da Tarım ve Orman Bakanlığınca ruhsatlandırılan tesislerde kesime gönderiyoruz" diye konuştu.

Şahin ayrıca, büyükşehirden gelip köyde üretmenin tadını aldıklarını ve bu tür düşüncesi olan herkese tavsiye ettiklerini söyledi.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Insallah ayakta kalirlar.3

27 Aralık 2019 Cuma 12:37

Son olarak ama 2 kisi ile girip ek is olarak bu yapiliyor zaten bu isi yapan kisilerin Baska isleri varsa cok guzel sonuclari olabilir.O zaman daha guzel kazandirir.

Insallah ayakta kalirlar.2

27 Aralık 2019 Cuma 12:33

Arazimiz oldugu halde kendim pazarda satabilmeyi hedap ettigim halde bu ise giremedim.bide kumes hayvanlari hassas hayvanlar bir hastalik aninda onu alinmaz sonuclar dogurabiliyor.amacim kimseyi umutsuzluga sevketmek degil ama gercekten hesap tutmayabiliyor ve insan elindeki 3-5 kurusta gitmis bir suru borcla ortata kalabiliyor.Ondan dolayi boyle 30 bin lira ile hayatlari degismis haberlerini gorunce yorum yapip gercekten ilgili kisilerinde yorumuma karsilik vermesine onem veriyorum.SAYGILAR

Insallah ayakta kalirlar.

27 Aralık 2019 Cuma 12:28

Sadece 30 bin le mi girmisler bu ise.500 tavukla en az 10 bin2 tane ciflik yaziyor cadir bile 2 tanesi 15 bin yapar.eder 25 binArazi ucreti.diger maliyetler.20 hatafir sahsi masraflari.hersey dahil 30 binle halletmislerse helal olsun.bide 2 kisi bu parayla en fazla 500 tavukluk ciflik kursa yumurtanin tanesi koy yumurtsi pazarda 1 lira bu toptan en fazla 70 kurusa verirler.en iyi ihtimal gunluk yumutlasa 350 lira getirisi olur yem masrafi+2 kisinin gecimi biraz zor olur.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR