GİZEM SARIKAYA- Isparta’da 17 yıldır faaliyette olan El Ele Derneği, gelirini 2. el ürünleri geri dönüştürerek sağlıyor. Dernek elde ettiği geliri ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Sadece Isparta’da değil Türkiye ve Dünya çapında da çalışmaları olan derneğin Kurucusu Canan Aydın, derneğinin çalışmalarını anlattı.
Küçük bir hayal ile ortaya çıkan derneğin 17 yılda ne kadar geliştiğini anlatan Aydın; ‘El Ele Derneği 17 yıl önce kuruldu. Her gün artan bir zevkle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Derneğin kurulduğu ilk zamanlar küçük bir hayal ile ortaya çıktı derneğimiz. Sonrasında çok güzel işler yaptık, büyüdük ve geliştik. Sırası geldi yılda 300 öğrenciye burs verdik, yeri geldi Doğu Makedonya’da 7 tane caminin yapılmasına vesile olduk. Gostivar’da sponsorluğunu üstlendiğimiz bir anaokulu var. Gagavuzya’nın milli kıyafetlerini dikiyoruz. Geri dönüşüm projeleri yapıyoruz. Türkiye’de veya dünyada global bir felaket olduğunda yetişmeye çalışılıyoruz. Sosyal yardımlaşmanın her alanında çalışıyoruz. Derneğimiz için geri dönüşüm projeleri çok önemli. İkinci el ve ilk el eşyaları kullanıyoruz. Hiçbir şeyin atılmaması lazım. Atıkların tekrar hayata geçirilmesi lazım. Biz bu inançla çalıştığımız için şu an elimizde çok büyük bir geri dönüşüm projesi var. Bu aralar yaygın kas hastalıkları ile ilgili organizasyonlar var. SMA’lı bir çocuğumuzu Almanya’ya gönderdik. Tabi ki sadece biz yapmadık bunu ama olabildiğince katkı sağladık. Tek başımıza çalışan bir dernek değiliz. Birlikten kuvvet doğacağına inandığımız için diğer dernekler ile de ortak çalışmalarımız oluyor. En son birlikte çalışmamız ise biliyorsunuz ki büyük bir felaket yaşadık. Kahramanmaraş merkezli deprem için 10 dernek bir araya gelerek çok büyük bir kermes yaptık ve geliri vilayetin sosyal yardımlaşma derneğine bağışladık’’ dedi.
ISPARTA’DA İHTİYAÇ SAHİBİ OLAN KİM VARSA BİZE GELİR
Aydın, Isparta’da ihtiyaç sahibi olanların derneklerinden yardım aldıklarını ve işlerini büyük bir özveri ve mutlulukla yaptıklarını söyledi.
Dernek olarak bağışçılardan para almadıklarını da belirten Aydın, şöyle söyledi; ‘Bize kim ihtiyaç için gelirse yardımcı oluyoruz. Yağı biten, tuzu biten, tüpü biten Isparta’da bize gelir. Biz bu işi çok büyük bir mutlulukla ve özveri ile yapıyoruz. Sonuçta Isparta’da 17 yıldır herkes bizi tanıdı. Para almıyoruz. 2. El ürünler alıyoruz ve bu ürünleri ihtiyaç sahibi olan varsa ücretsiz veriyoruz. Geri kalanları cüzi miktarlara satışını yapıyoruz ve bu şekilde para kazanıyoruz. Üretken bir derneğiz ve kimseden para istemiyoruz. Halkımız zaten bizi çok destekliyor. Bize şunu verin bunu verin diye bir şey istemiyoruz. Çalışıp, üretip satarak para kazınıyoruz. Dernekte sürekli bir iş var. İnsanların gönderdikleri ürünleri ayrıştırmamız gerekiyor. Sırası geliyor insanlar yoruluyor. Ayda bir ya da haftada bir toplanıp gezilere giden bir dernek değiliz. Her şeyi değerlendirmek, atılmaması çöpe gitmemesi için bir sürü risk içinde bu işleri yapıyoruz. Bizi anlayanlar, yaptığımız işi taktir ediyor ve dua ediyor. Ama öte yandan siz çöpçülük yapıyorsunuz diyeni de duyduk küçümseyeni de duyduk. Nereye koşuyorsun diyenler oldu. Ama biz bunlara aldırış etmiyoruz, eleştiriler alıyoruz ama yolumuza devam ediyoruz. İsteyen herkes derneğimize üye olabilir. Zor bir iş bizim derneğimizde çalışmak çünkü her an bir iş var. Sürekli eşya geliyor ve onların ayrıştırılması, temizlenmesi, yıkanması ve etrafın temizliği sürekli güncel her gün yapılıyor. İsteyenler dışarıdan da destek olabilir’ dedi.