İğne oyası, hem çeyizleri süslüyor hem de kadınların ev ekonomisine katkıda bulunmasını sağlıyor. Isparta'da iğne oyası, özellikle baş örtülerini süslemeye devam ediyor. Oyasına göre fiyatında değişiklik görülse de 250 lira ile 500 lira arasında alıcı buluyor.
Çeyiz geleneğinin en önemli parçalarından biri olan iğne oyası, Isparta'da ev hanılarının aile ekonomisine katkı sağlamasını sağlıyor. Oyasına 250 lira ile 500 lira arasında fiyatlara alıcı bulunan iğne oyasına, evlenecek gençler tarafından büyük ilgi var. Ayrıca iğne oyalı ürünler misafirliğe ve ev görmeye giderken de hediye olarak götürülüyor.
Anadolu kültürü içerisinde geçmişten günümüze dek tülbent kenarları, baş örtüleri, bebek yüz örtüsü, bohça kenarı, çay tepsi örtüsü, masa örtüsü, fiskos, fular, gecelik yakası, havlu kenarları, sehpa örtüsü, vitrin takımı, yaka çiçeği, yatak örtüsünün etek kenarı ve yazmalarda kullanılan iğne oyası, geçmişte yapılma oranına göre azalsa da günümüzde hala Türk kültürünü yansıtan bir sanat etkinliği olarak onu tazeleyen eller tarafından icra edilmekte ve kullanımı devam etmektedir.
Şaşkın
11 Nisan 2023 Salı 22:47Elimde yelek örüyorum pahalı görüyorlar iğne oyasına bak sen uçmuş gidiyor şal örtün beceren yapsın çocuğuna
Nur
11 Nisan 2023 Salı 17:02O söylediklerinizi kullanan varmı.Yeni nesil bedava versen kullanmaz bitti o işler.Doğum gününde bile tek kullanımlık at gitsin örtüler.80 lerdenmi arşiv haberimi bu!