Isparta'nın Yalvaç ilçesinde dünya çapında önem taşıyan Pisidia Antiokheia Antik Kenti’nde bugünlerde yoğun çalışma mesaisi devam ediyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca uygulamaya sokulan Gelecek Miras Projesi kapsamında yaklaşık 7 milyon TL’lik ödenek verilen Pisidia Antiokheia Kazısı’nda 75 işçi ve kazı ekibi hummalı bir çalışma yaparak, önemli eserleri ortaya çıkarmaya ve antik kent dolaşım ağını daha kaliteli hale getirmeye çalışıyorlar.
Süleyman Demirel Üniversitesi Arkeoloj Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet Özhanlı başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında, Geleceğe Miras Projesi ile aktarılan kaynak sayesinde yaklaşık 1,5 aylık bir yoğun dönem oluşurken, bazı önemli eserlerin de bu süreçte gün yüzüne çıktığı öğrenildi.
Bu eserler arasında en dikkat çekeni, yandaki fotoğrafta da görülen mozaik zemin oldu. Eski su deposunun boru hatlarının geçtiği alanda bulunan mozaiklerin belli bir bölümü sağlam bir şekilde ortaya çıkarıldı.
Kazı alanındaki ana caddelere yoğunlaşan çalışmalarda, caddelerin sağ ve sol taraflarının genişletilmesi için çalışmalar sürdürülüyor.
Geleceğe Miras Projesi öncesinde çalışmaları başlatılan ve halen sürdürülen bir çalışmayla, daha önce yıkılmış durumda olan Justiniaus Çeşmesi de ayağa kaldırılırken, çeşmenin bulunduğu alandaki çalışmalar da devam ediyor. İhtişamı ve güzelliğiyle göz kamaştıran Justiniaus Çeşmesi’ndeki çalışmaların tamamlanmasının ardından, söz konusu eserin antik kentin en önemli simgelerinden biri haline gelmesi bekleniyor.
Diğer yandan, 31 Aralık 2024’te sona erecek Geleceğe Miras Projesi kapsamında 2025 yılında daha fazla ödenek sağlanması halinde, çok daha önemli çalışmaların gerçekleştirilebileceği kaydedilerek, siyaset ve bürokrasi yöneticilerimizin bu konuda gerekli girişimlerde bulunması isteniyor.
32ısparta32
20 Aralık 2024 Cuma 14:40çeşme betondan yapılmış diyorlar yasakmış betonla yapmak, mozayikte üstü açık ****ar soğuk yerler koruyabilecekmisiniz ve ya önlem aldınızmı.
32Isparta
17 Aralık 2024 Salı 20:14turizm bakanlığı yurtdışında bulunan çalınan eserlerin getirlmesi için çok çalışırken bu antik kentteki restorasyon faciasını görmüyormu?koruma kurulu bu restorasyona nasıl izin vermiş.resterasyon çalışmaları yapmış,görmüş biri olarak merak ediyorum,Jüstinyanus çeşmesi hangi kaynaklarda geçiyor,bu isim neye göre verildi.
yalvaçlı
16 Aralık 2024 Pazartesi 16:29mozaik bulundu diyorsunuz ya amerikayı yeniden keşfetmek gibi. sen paul kilisesindeki zemin mozaiği yıllar önce bulunmuş önce açığa çıkarılmış sonrada zemin zarar görmesin diyerek toprakla kapatılmıştı.1924-1927 yılları arasındaki michagen üniversitesi kazı fotoğraflarını incelerseniz bir çok alanın eskiden açıldığını görebilirsiniz.
Ark öğrencisi
16 Aralık 2024 Pazartesi 14:24Özganlı yatacak yerin yok yatacak tüy bitmemiş yetimin hakkı çıkar