Isparta Orman Bölge Müdürlüğü, orman yangınlarının ardından sosyal medyada sıkça gündeme gelen yanlış bilgi ve iddialara karşı kamuoyunu bilgilendiren bir açıklama yayımladı. “Yine mi çam dikiliyor?”, “Neden meyve ağacı dikilmiyor?” gibi sık yöneltilen sorulara bilimsel verilerle yanıt verildi.
"Çam ağaçları Türkiye’nin doğal mirasıdır"
Yapılan açıklamada, Türkiye’de sadece çam değil; meşe, sedir, ladin, kestane, kızılağaç, gürgen gibi onlarca farklı türün doğal yayılım gösterdiği ve bu çeşitliliğin yeni ormanlaştırma çalışmalarında dikkate alındığı vurgulandı.
Türkiye ormanlarının tür dağılımı ise şu şekilde açıklandı:
%30 meşe, %23 kızılçam, %17 karaçam, %7 sarıçam ,kalan %23 ise birçok farklı ağaç türünden oluşuyor.
Çam neden daha fazla dikiliyor?
Kurum açıklamasında çam türlerinin, özellikle kızılçamın, Türkiye’de milyonlarca yıldır doğal olarak yetiştiği ve Akdeniz iklimine en uygun türlerden biri olduğu belirtildi. Kızılçamın az suya ihtiyaç duyduğu, yangın sonrası kendini yenileyebildiği ve ülkemize özgü bir tür olduğu özellikle vurgulandı.
“Çam ağaçları Marshall yardımıyla geldi” iddiası gerçek dışıdır
Açıklamada, Anadolu’da bulunan 20 milyon yıllık çam fosillerinin, bu iddiayı çürüttüğü ifade edilerek, kızılçamın dünya literatüründe "Turkish Red Pine" (Türk Kızılçamı) olarak anıldığı bilgisi paylaşıldı.
“Neden zeytin ya da badem ağaçları dikilmiyor?” sorusuna bilimsel yanıt
Zeytin, badem ve ceviz gibi meyveli türlerin, tarımsal faaliyetlerde değerlendirilmesi gereken bitkiler olduğu belirtilerek, bu türlerin:
Sürekli sulama ve gübreleme istediği, yangına hassas olduğu, erozyonla mücadelede etkisiz kaldığı, ekosistem hizmetleri (oksijen üretimi, karbon tutma vs.) açısından düşük performans gösterdiği ifade edildi.
Ancak orman köylüsünün ve çiftçilerin desteklenmesi amacıyla bu türlere yönelik teşvik ve destek programlarının sürdüğü bilgisi de kamuoyuyla paylaşıldı.
"Ormancılık bir mühendislik işidir"
Isparta Orman Bölge Müdürlüğü, açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı:
"Doğayla inatlaşılmaz, doğayla uyum içinde çalışılır. Ormanlaştırma faaliyetleri, yerel ekosisteme uygun türlerle, bilimsel planlamalar doğrultusunda yapılır. Lütfen yanlış bilgilere değil, bilimsel gerçeklere kulak verin."
neyy
18 Temmuz 2025 Cuma 08:38Dağlara su isteyen ağaç tabiki dikilmez ve de dağlara mevye dikersen doğanın yapısını bozarsın. Yüksek kesimler de kar ve donda mevye donar ancak çam yaz kış yeşil kalır, Misafir adlı yorumcu çok bildiğini zanneden cehalete teslim olma.
Misafir
17 Temmuz 2025 Perşembe 21:23At yalanı seveyim inanı doğal mirasmışÇam dediğin pimi çekilmiş el bombası Çamın altında ot bile bitmez inatla çam dikmeye devam
mahmut aksu
17 Temmuz 2025 Perşembe 17:53Sayın Valim, Sütçüler ilçesi çandır köyü bel ovası mevkiinde 4722 adet asırlık orman ağaçlarını keseceksiniz dediğimizde hayır böyle bir şey yok olursa ısparta halkına açıklarız dediniz. şu anda 4722 adet asırlık ağacın kesim işlemi için doğa katliamcıları bir adım daha attı. bu ağaçlar kesilecekmi? şu anki durum ne aşamada kamu adına bilgi vermenizi arz ederim.