Özel Nokta Koleji Psikolog & Rehber Öğretmeni Burak Uzal, "Ergenlik ve Yaz Tatili" konulu yazı paylaştı.
İŞTE O YAZI
Uzun ve yorucu bir maratonun sonucunda öğrencilerimizin sabırsızlıkla beklediği yaz tatiline girmiş bulunmaktayız. Tüm öğrenciler kitaplarını kaldırıp dönem boyunca gerçekleştiremedikleri faaliyetleri gerçekleştirme niyetinde. Uzun uzun uyumak , arkadaşları ile özgürce vakit geçirmek , bilgisayar ve cep telefonu ile oynamak bu faaliyetlerin en başında geliyor. .Ergen bireyler ve onların bu faaliyetleri karşısında kendilerine nasıl yaklaşmamız gerektiğini birlikte ele alacağız.
İlk olarak şunu söylemeliyiz ki hepimiz gibi çocuklarımız için de tatil bir gerekliliktir. Fakat lise çağındaki öğrencilerimizin ergenlik sürecinde olduklarını ve ergenlik sürecinde uğraşılan faaliyetlerin boş vakitlerini nasıl değerlendirdiklerinin hayatlarının ilerleyen yıllarını nasıl şekillendirdiği düşünüldüğünde yaz tatilleri çok daha fazla önem kazanıyor. Özgürlüğünü ilan etmek isteyen genç yaşam tecrübesi yeterince olmadığı için baskı altında kalmadan yönlendirilmeye ihtiyaç duyar.
Ergenlik döneminin başlangıcı ile beraber ev ortamında gerçekleşmeye başlayan iletişim problemleri , boş vakitleri değerlendirmeme gibi problemler, yaz tatili sürecinde boş vakitlerinin fazlalığından dolayı daha da fazla ortaya çıkmaktadır.Bu sorunların daha fazla ortaya çıkmış gibi görünmesinin nedeni ise öğrencinin tatil süresince daha fazla boş vaktinin olması ve daha fazla göz önünde olmasıdır.
Ergenlik dönemindeki kimlik arayışı kimi öğrenciler için çok yoğun ve sancılı bir şekilde geçmektedir. Öğrencinin giyim tarzı arayışı, nelerden hoşlandığı, hayattaki doğru-yanlış sorgulamaları gibi durumlar somut bir sonuca ulaşmayı hedefler. Bu süreç boyunca ailenin ergene karşı belli isteklerini kabul ettirememeye başladıkları dönem artık bir soruna dönüşür. Küçük yaşlarda her istenileni yapan, her söyleneni istenildiği şekilde gerçekleştiren çocuğunuz artık sizi sorgulayan, isteklerinizi yerine getirmeyen bir birey haline gelmiştir.Yani çocuğunuz kendi başına bir birey olmaya başlamıştır.Artık ne bir yetişkin ne de bir çocuktur. O bir ergendir. Gençlere bu dönemde ne çocukluk çağında konulan kurallar konulmalı ne de bir yetişkin gibi komple özgür bırakılmalıdır.Kuralların yaz tatilinin öğrenciler için bir ödül süreci olduğu unutulmadan belirlenmesi gerekir. Kurallar neticesinde aile ergen birey için ona karşı olan güvenini belli edecek şekilde davranmalıdır. Eğer aile çocuğuna güvenmezse çocuk ta kendisine güvenemeyecektir. Bu durum da kişilik gelişimi açısından problem oluşturabilecek sonuçlar ortaya çıkaracaktır.
Ergen bireylerimizin boş zamanlarında yapmaktan en çok zevk aldıkları aktivitelerin başında arkadaşları, cep telefonu ya da bilgisayar ile vakit geçirmek vardır. Bunların karşısında ise aileler çocuklarına git ders çalış , boş boş oturuyorsun gibi aslında hiç te güdüleyici olmayan cümleler kurmaktadır. Ergenlik döneminde olan birey ise kendi özerkliğini ilan etme adına bu cümleler karşısında hiçbir girişimde bulunmayacak , büyük ihtimalle de söylenenlerin tam tersini yapmaya çalışacaktır.
Bu süreçte suçlayıcı cümlelerle motive etmeye çalışmak yerine gençleri yapmaktan zevk aldıkları aktivitelere yönlendirerek hem fiziksel hem de ruhsal gelişimlerinin pozitif anlamda artması sağlanmalıdır.Spor aktiviteleri ergen bireylerin özgüven kazanmaları açısından oldukça önemlidir. Bu yönlendirmelerde ise gençlerin istekleri göz önünde bulundurulmalıdır.Eğer anne - baba boş vakitlerinde televizyon seyrediyor ise çocuk da televizyon seyredecektir. Çocuğa da kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için , ailenin boş vakitlerinde kitap okuma saatleri düzenlenmesi gerekir. Unutulmamalıdır ki çocuk ailenin yansımasıdır.
BURAK UZAL - PSİKOLOG&REHBER ÖĞRETMEN
Rambo
04 Temmuz 2019 Perşembe 08:22Ergenlik döneminde çocuğum var çok bilgilndim teşekkurlr.
Ispartalı
03 Temmuz 2019 Çarşamba 17:04Çok doğru çok çarpıcı güzel bir makale olmuş. teşekkürler burak hocam
Yaşar
02 Temmuz 2019 Salı 18:19Burak hocam bu faydalı yazınız için teşekkürlerimi sunuyorum... Yazılaınızın devamı biz ebeveynler ve çocuklarımız için ufuk açıcı olacaktır saygılarımla.