Epilepsi beynin bir hastalığıdır. Epilepsisi olan insanlar beyinde normal olmayan ve nöbetlere neden olan elektriksel aktiviteye sahiptir. Farklı nöbet türleri vardır. Bazı durumlarda, bir nöbet sarsıntıya, kontrolsüz hareketlere ve bilinç kaybına neden olabilir. Genel nöbetler tüm beyni etkiler. Fokal veya kısmi nöbetler beynin sadece bir kısmını etkiler. Hafif bir nöbetin fark edilmesi zor olabilir. Farketmek kişinin birkaç saniyesini alabilir.
Güçlü nöbetler spazmlara ve kontrol edilmekte güçlenen kas çekmelerine neden olabilir ve bu durum birkaç saniye ila birkaç dakika kadar sürebilir. Daha güçlü bir nöbet, bazı insanlarda veya bilincini kaybına neden olmaktadır. Epilepsi nedir belirtileri nelerdir, tedavi süresi ne kadar sürer, belirtileri nelerdir gibi soruların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Epilepsi (Sara Hastalığı) Belirtileri Nelerdir?
Epilepsinin birincil semptomu nöbetlerdir. Tek bir nöbet epilepsi olarak kabul edilmez. Epilepsisi olan kişilerde nöbet nöbetleri tekrarlanır. Birçok farklı nöbet türü vardır ve her biri farklı semptomlara neden olur. Bazı yaygın nöbet türleri şunlardır:
● Karışık bir zihin
● Aralıklı bayılma
● Bağırsak veya mesane kontrolünü kaybederler
● Sıklıkla aşırı yorgunluk yaşarlar
● Belirgin bir sebep olmadan aniden düşme
● Bir sebep olmadan ani çiğneme nöbetleri
● Geçici olarak iletişim kuramama
● İstemsiz görünen tekrarlayan hareketler
● Belirgin bir sebep olmaksızın korku
● Panik veya öfke
● Koku, dokunma ve ses gibi duyularda tuhaf değişiklikler
Epilepsi (Sara Hastalığı) Nedenleri Nelerdir?
Doktorlar her zaman epilepsiye neyin neden olduğunu bilemezler. Epilepsi riskinizi artırabilecek bazı şeyler şunlardır:
Olası nedenler şunlardır:
● Travmatik beyin hasarı
● Beyin hasarı sonrası beyindeki yaralar
● Ciddi hastalık veya çok yüksek ateş
● 35 yaş üstü kişilerde önde gelen epilepsi nedeni inme
● Vasküler hastalıklar
● Beyinde oksijen eksikliği
● Beyin tümörü veya kisti
● Demans veya Alzheimer hastalığı
● Doğum öncesi yaralanma, beyin malformasyonu veya doğumda oksijen eksikliği
● AIDS ve menenjit gibi bulaşıcı hastalıklar
● Genetik veya gelişimsel bozukluklar veya nörolojik hastalıklar
Kalıtım bazı epilepsi türlerinde rol oynar. Epilepsisi genetiğe bağlı bir ebeveyniniz varsa, bu riskinizi yüzde 2 ila 5'e çıkacaktır.
Epilepsi (Sara Hastalığı) Teşhisi
Epilepsiyi teşhis etmek için doktorunuz tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek ve nörolojik bir muayene yapacaktır. Doktorunuz ayrıca kan testleri önerir. Ayrıca bir elektroensefalogram (EEG), bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ister. Bu testler doktorunuzun beyin aktivitenizi izlemesine ve beyninizi kanama veya tümör gibi problemler açısından incelemesine izin verir.
Kan testleri aşağıdakilerin teşhisi için kullanılabilir:
● Bulaşıcı hastalık belirtileri
● Karaciğer ve böbrek fonksiyonu
● Kan şekeri seviyeleri
Epilepsi (Sara Hastalığı) Tedavisi
Epilepsi genellikle ilaçla tedavi edilir. İlaç nöbetlerinize yardımcı olmazsa, doktorunuz ameliyat veya diğer tedavileri önerir. Doktorunuz epilepsiye neyin neden olduğunu biliyorsa, nedeni tedavi etmek nöbetleri durdurabilir.
Doktorların amacı hastalığın daha fazla ilerlemesini önlemektir. Ayrıca, kişinin aktif ve üretken bir yaşam sürmesini sağlamak için yan etkileri önlemeyi amaçlamaktadırlar. Epilepsi nedir nasıl geçer sorusuna kesin bir cevap vermek doğru olmaz. Epilepsi hastalığının teşhisinin ardından verilen ilaçlar ve beslenme programına uyulduğu takdirde belirtileri önemli ölçüde azalmaktadır. Eğer belirtiler devam eder ve istenilen seviyeye ulaşılamazsa cerrahi müdahale gerektirmektedir.
Epilepsiye (Sara Hastalığı) Ne İyi Gelir?
Beslenme oldukça önemlidir. Hastaların 3 tehlikeli beyaz olan tuz, un ve şekeri dikkatli tüketerek sağlıklı bir şekilde beslenmelidir. Beslenmede dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biride kesinlikle öğün atlanmamalı ve uzun süre aç kalınmamalıdır. Bunların yanında D vitamini, omega yağları beslenmede önemlidir. Uyku düzeni ve yeterli miktarda uyuyarak dinlenmede fayda sağlamaktadır.
Epilepsiye (Sara Hastalığı) Ne İyi Gelmez?
● Yüksek miktarda kafein tüketmek
● Sigara içmek
● Aşırı alkol tüketimi
● Düzensiz uyku ve geç saatlerde uyumak
● Yeterince güneş ışığı almamaktan dolayı D vitamini eksikliği
● Bilgisayar telefon, televizyon gibi elektronik aletlerle uzun süre vakit geçirmek
Epilepsi (Sara Hastalığı) İlaçları
Epilepsi sırasında kullanılan ilaçlar hastaları nöbet geçirmelerini engellemeyi amaçlamaktadır. Aşağıdaki ilaçlar doktorların sık başvurduğu epilepsi hastalığı için kullanılan ilaçlardan en çok tercih edilenleridir.
● Karbamazepin
● Divalproex
● Diazepam
● Fenitoin
● Fenobarbital
● Primidon
● Valproik Asit
Epilepsi (Sara Hastalığı) Ameliyatı
Ameliyat en sık, nöbetlerin beyninizin konuşma, dil veya işitme gibi önemli işlevlere müdahale etmeyen iyi tanımlanmış bir alanda başladığı biliniyorsa yapılır. Diğer ilaca dirençli nöbet vakalarında, doktorunuz vagus sinir stimülasyonu adı verilen bir tedavi önerir. Bu, göğsünüzdeki cildin altına küçük bir cihazın implante edilmesini gerektirir. Cihaz, boyundaki vagus sinirine elektriksel nabızlar gönderir. Kontrol edilmesi zor olan bazı epilepsi türlerine sahip çocuklar için bir tür tedavi, yağ oranı yüksek ve karbonhidrat oranı düşük katı bir diyet içerir. Bu diyet ketojenik diyet olarak bilinir. Bu diyet bir doktor tarafından reçete edilmeli ve izlenmesi gerekmektedir.
Epilepsi (Sara Hastalığı) için hangi doktor ve hangi bölüme, ne zaman gidilmeli?
Sara hastalığı belirtileri gören kişinin vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekmektedir. Bu hastaların hastanenin nöroloji bölümüne gitmeleri gerekmektedir.
Hamilelikte Epilepsi (Sara Hastalığı)
Sara hastalığı çocuk sahibi olmak için bir engel teşkil etmez. Fakat gebelik sırasında kullanılan epilepsi ilaçları bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Aynı zamanda kullanılan bu ilaçlar kısırlığa yol açabilir.
Bebeklerde Epilepsi (Sara Hastalığı)
Bebeklerin kolları ve bacaklarının ani sıçraması ve kapanması, gözlerin sabit bir yere bakması, gece uykudan çok sık uyanması, aniden yere kapaklanma gibi belirtiler epilepsi belirtileri olduğundan en kısa süre içinde vakit kaybetmeden doktora götürmek gerekmektedir.