HABER/ Ali İhsan TOPAL- Isparta’da 10 yıldır enstrüman bakım, onarım ve tamiri yapan Abdullah Aktaş (30), mesleğine kendine ait gitarının bozulmasının ardından tamir etmek istemesiyle başladığını söyledi.
Elektro, bas, klasik, akustik gitar türlerinin yanı keman, bağlama, ut gibi diğer ağaç enstrümanlarının da bakım ve onarımını yaptığını ifade eden Aktaş; “Enstrüman tamircisi, tamir ettiği ürününü çalmasını da bilmeli’ diyen Aktaş; ‘’ Kesinlikle en azından orta seviyede çalabiliyor ve iyi duyabiliyor olması gerekli diye düşünüyorum. Çünkü enstrüman ayarları ve çıkarttığı sesler kullanıcının taleplerine göre değişkenlik gösterir. Bu taleplerin doğru çözümlere ulaşması ve çalan kişiyi anlayabilmek adına gerekli olduğunu düşünüyorum’’ şeklinde konuştu.
ENSTRÜMAN PARÇALARINI TEDARİK ETMEKTE ZORLANIYORUZ
Aktaş, enstrüman parçalarını tedarik etme konusunda sıkıntılar yaşadığını söyledi. Yedek parça ürünlerinin birçoğunun ithal olması, nedeniyle fiyatlarının yüksek olduğunu ifade eden Aktaş; “Ben yaptığım işi çok sevdiğim için herhangi bir spesifik zorluğunu hissetmiyorum. Onun haricinde her işte olduğu kadar tabi ki zorluğu var. Hepsinden ziyade asıl problemli tarafı her parçayı, malzemeyi tedarik edemiyor olmamız. Yedek parçaları bakım ürünleri ve Luthier aletlerinin neredeyse tamamı ithal olduğu için maalesef çok pahalılar” dedi.
30-40 YIL ÖNCE ÜRETİLMİŞ BİR GİTAR GÜNÜMÜZDE DAHA PAHALI
Günümüz enstrümanları ile bu enstrümanların atalarının ve kullanıcıların fazlasıyla farkı bulunmaktadır. Bu faktör sanatçıları ve zanaatkarları kalite halinden uzak kalmasını sağlıyor. Aktaş ise bu konuda ‘’ Çoğunlukla 30-40 yıl önce üretilmiş bir gitar günümüzde daha pahalı olan muadilinden katbekat kaliteli oluyor. Bunda arz-talep meselesi, ekonomideki dalgalanmalar ve alım gücü de büyük etken tabi. Üretimde hem daha ucuz olması açısından üreticilerin daha alt kalite ağaçlara ve işçiliklere yönelmesine sebep oluyor” ifadelerinde bulundu.
Plot
30 Aralık 2024 Pazartesi 18:30Eline sağlık kardesişimizin birde yerini tarif etseydiniz