Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yılı vesilesiyle emeklilere 5 bin lira ikramiye yatırılacağını açıklaması sonrası Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı olan binlerce emekli çiftçinin, üretim yaptığı arazinin büyüklüğüne bakılmaksızın ikramiye hakkından mahrum bırakıldığı ortaya çıktı. CHP Konuyu Meclise taşıdı.
CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı “Çiftçi kayıt sisteminde olan emekli çiftçilerimize hak ettikleri primin verilmeme gerekçesi nedir? Yaşam şartları, barınma sorunu ve fatura giderleri için çalışmak zorunda bırakılan emeklilere yapılan bu haksızlığı gidermek için ne zaman harekete geçilecektir?” diye sordu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından yanıtlanması için Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Halıcı, 2023 Ekim ayı sonu itibariyle açlık sınırının 13 Bin 684 Lira olduğunu belirterek “Türkiye'de nüfusun yüzde 60,4 dolayında kesiminin; yani 51 milyon 600 bin kişinin açlık sınırının altında yaşadığı tespit edilmiştir. Emeklilerin büyük kısmı açlık sınırı altında yaşamak zorunda bırakılmıştır” dedi.
DOKSAN DOKUZ EMEKLİ ÇALIŞIRKEN İŞ CİNAYETİNDE ÖLDÜ
Hikmet Yalım Halıcı, önergesinde şunları kaydetti:
“Türkiye'de yaklaşık 2 milyon kişi yetersiz beslenmektedir. Bunların da önemli kısmını çocuklar ve emekliler oluşturmaktadır. Emekliler; açlık sınırı altında yaşamakta, yetersiz beslenmekte ve barınma sorunu ile baş başa bırakılmaktadır. Emekliler, ömürlerini huzur içinde ve sağlıklı koşullarda sürdürmesi gerekirken çalışmak zorunda kalmışlardır. Sadece 2022 yılında, çalışmak zorunda olan 65 yaş üstü 99 emekli, iş cinayetlerinde hayatlarını kaybetmiştir. Çoğunluğu Bağ-Kur emeklisi ve çok düşük emekli aylığı alan çiftçiler, ikramiye bile çok görülerek, her zaman ki gibi yine mağdur edilmiştir”
CHP’li Halıcı’nın önergesinde yer alan sorular şu şekilde;
– Çiftçi kayıt sisteminde olan emekli çiftçilerimize hak ettikleri primin verilmeme gerekçesi nedir? Yaşam şartları, barınma sorunu ve fatura giderleri için çalışmak zorunda bırakılan emeklilere yapılan bu haksızlığı gidermek için ne zaman harekete geçilecektir?
– Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle; Türkiye’de bulunan emekli vatandaş sayımız kaçtır? Kaç emeklimiz Cumhuriyetin 100. Yılı vesilesiyle verilen 5 bin liralık prim alma hakkına sahip olmuştur? Bu emeklilerden kaçı primi almış, kaçı almamıştır?
– Yıllar sırasıyla ve ayrı ayrı belirtilmek üzere; 2018 Ocak ila 2023 Kasım ayı arasında geçen sürede 65 yaş üzerinde kaç kişi iş kazalarında hayatını kaybetmiştir? Bunlar hangi illerde ve sektörlerde gerçekleşmiştir? Hayatını kaybedenlerin yaş dağılımı nasıldır?
GECELERİN YARGICI
17 Kasım 2023 Cuma 23:16Sadece Resmiyette ÇKS.olup hiç bir destek almayan ..binler ce emekli var ...bari onlara verseydiniz :)) yazık acıyorum.insanlara ..bir donlari kaldı almadıkları onuda alçaklar..2023 de uçacaktik şimdi de 2024 ..ilk yarısından sonra hersey güzel olacak diye yalan söylüyorlar bu millet de .halen inanıyor:)
Gecelerin yargıcı..
17 Kasım 2023 Cuma 23:07Ben de üreticiyim 2016 da sonra CkS .yaptırmadım. her yıl aidatımi ödüyorum..7 yıldır da .hiç bir destek almadım..gelir düzeyi üzerinden. Verilmesi gereken ..sözde üçkurusluk ikramiye dedikleri ..30 yılda bir .verdiler .gozboyamak dan başka bir şey değil..AKP ye hiç bir zaman oy vermedim vermem de ..oyların çoğunluğu emekli ve cifciden alıyor..inşallah mazot .100 TL olur .cifcinin üretigide. 1. kuruşa düşer...emekli maaşlarınida ödemezler inşallah....müstahak Emekliyede Cifciyede ..d.d..e.s.
Muşlu Kerem
17 Kasım 2023 Cuma 20:37Bizi şimdi görmeyenleri bizde31 mart 2024 de görmeyeceğiz..100. Yil icin bir ikramiye veriyorsun onuda kime verdigin belli deyil emekli olupta mecliste vekillik yapanlar aliyor adalete bak..
Muşlu Kerem
17 Kasım 2023 Cuma 20:35Bizi şimdi görmeyenleri bizde31 mart 2024 de görmeyeceğiz..100. Yil icin bir ikramiye veriyorsun onuda kime verdigin belli deyil emekli olupta mecliste vekillik yapanlar aliyor adalete bak..
Cem Adrian
17 Kasım 2023 Cuma 19:55Şu bir gerçek ki emeklinin donunu alsınlar niye aldınız diyemez ve oyunuda koşa koşa bunlara atar bu millete mustehak Beter olsunlar
Osman
17 Kasım 2023 Cuma 18:33Çiftçi belgesi olmayan gübre alamadı mecbur tutunuz cifciye cokmu para oduyonuz yılda 2000 TL mazot gübre desteği alıyorum cokmu geldi
Ahmet
17 Kasım 2023 Cuma 17:04Bizde seçimde gerekeni yaparız
Tamer NACAR
17 Kasım 2023 Cuma 12:38Armudun sapı, üzümün çöpü ayıkla ha ayıkla, kaç emekli aldı, merak ediyorum, onların verdiği sayıya asla inanmıyorum.
Sakaryalı İ
17 Kasım 2023 Cuma 09:10Hırsızlar ülke yönetirse olacağı bu
ceycey
17 Kasım 2023 Cuma 07:27Sayın Yalım bu ne biçim soru böyle? sanane? sor bakalım emekli amcalarımıza, şikayetleri varmıymış. Beter olsunlar. Emekli maaşları daha da düşürelebir bence.
Murat Kılıç
16 Kasım 2023 Perşembe 18:34557m2 yerimi gösterip Covid döneminde rahat gidip gelebilmek için Çiftçi kayıt belgesi almıştım.Onu bahane edip emekli ikramiyesi ödemediler.Bırak gelir elde etmeyi,sürdürmesi,budaması,gübresi,sulaması yıllık 2.000 lira da cebimden masraf ediyorum.Şu iki üç yerden maaş alanlarla uğraşacaklarına,garibay emekliyle uğraşıyorlar.Sizde gidip bunlara oy veriyorsunuz.
hbv
16 Kasım 2023 Perşembe 13:03Saraccı ; Cehaletin tavan yapmış.
HOPDEDİKS
16 Kasım 2023 Perşembe 12:07Kış geldi. Emeklilere çay simit tostun Bedava olacağıKapalı mekanlar olsun..Doğalgaz yarıyarıya olsun... Tarihi turistik turlar yeme içme bedava turlar olsun..Kısacası Emeklilerimiz Hakkediyor....
Saracci
16 Kasım 2023 Perşembe 11:07Muhalefetin işi sadece soru sormak mı. Ne kadar kolaymış muhalefet milletvekilliği. Sadece sor ve bekle. CHP iktidar olsa bırak emekliye destek çıkmayı çobanın dağdaki keçisini kovalar vergi afı altında gasp etmek için. Sorun 1920 ve kırkları görmüş yaşlılara hepsi söyleyecektir.